Ombudsman i Ambasada SAD u Crnoj Gori odgovorili na pismo novinarki Dnevnih novina

Baković od policije zatražio zaštitu za Kristinu Jerkov

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković zatražio je od Uprave policije da preduzmu mjere kako bi obezbijedili sigurnost novinarki Dnevnih novina Kristini Jerkov, nakon što je dnevnik Vijesti prenio trač i optužio je da je sa koleginicom Natašom Riso-Pajović komentarisala napad na novinarku Oliveru Lakić i dovodeći taj trač u kontekst da njih dvije znaju neke informacije o ovom napadu. Osim toga, Vijesti su prenijele netačnu tvrdnju da je jedna od novinarki kazala da je metak Lakić trebalo da pogodi u glavu?! Jerkov je u srijedu poslala pismo na 15 domaćih i evropskih adresa, a juče je dobila odgovor od Bakovića i od Ambasade SAD u Crnoj Gori.
Objavljeno: 25. 05. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

OPASNOST Ombudsman je u odgovoru Jerkov napisao da je poslao dopis v. d. direktoru Uprave policije Vesku Damjanoviću, s obzirom na to da je ona u pismu navela da je zbog lažnog pisanja Vijesti u opasnosti da bude izložena „kako profesionalnim, tako i fizičkim napadima“ i zatražila da se njena i bezbjednost njene porodice u potpunosti zaštiti. Baković je naveo da će je obavijestiti kada dobije odgovor od Uprave policije.

- Od direktora Uprave policije 23. maja zatražili smo da u skladu sa svojim nadležnostima, preduzme mjere i radnje u cilju obezbjeđivanja Vaše sigurnosti i da nas o ishodu postupanja blagovremeno obavijesti – naveo je Baković.

On je naglasio da je osnovni mandat zaštitnika da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te da samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima - izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije, kao ni postupati u predmetima koji se tiču odnosa među medijima i novinarima.

- Imajući u vidu ukupan kontekst medijskog uticaja i prije svega činjenicu da su mediji jedan od glavnih pokazatelja za mogućnost ostvarivanja slobode izražavanja, zaštitnik, u skladu sa svojim mandatom, kontinuirano prati stanje u ovoj oblasti. S tim u vezi i u svojim izvještajima konstatuje da je i dalje aktuelna jasna i oštra podijeljenost medijske zajednice, što se pokazalo i na primjeru Vašeg slučaja. S obzirom na to da su mediji pokretači pozitivnih promjena u društvu i važan faktor koji podstiče rješavanje značajnih pitanja, sa žaljenjem zapažamo da ima slučajeva međusobnih loših odnosa, uz svo uvažavanje različite uređivačke politike i tržišne utakmice, ali na to ne možemo uticati - naglasio je Baković.

5afd0edd-3ae8-4dac-a360-02410a0a0a64-tina-previeworg

On je naveo i da su nezavisni novinari, koji rade u bezbjednom okruženju i u sređenim radno pravnim uslovima, neophodni svakom demokratskom društvu i stoga je neophodno osigurati njihovu adekvatnu zaštitu čime se šalje snažna poruka da bilo koji vid pritiska i napada na medije neće biti tolerisan.

AMBASADA PRATI - Sa druge strane očekivanje je i da novinari sa dužnom pažnjom i u skladu sa pravilima struke svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno. Nadamo se da će relevantne strukovne organizacije reagovati u svim spornim situacijama, pa tako i u ovoj na koju ukazujete - zaključio je Baković. U odgovoru službenika za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Džefa Adlera navodi se da oni prate stanje slobode medija u našoj zemlji, kao i da budno prate i tekstove vezane za napad na Oliveru Lakić, pa i tekst u Vijestima objavljen 16. maja na koji je ukazala Jerkov. On podsjeća i da je Ambasada objavila izjavu na Tviteru 18. maja u kojoj su naveli da „Vlada SAD nastavlja da podržava slobodne i odgovorne medije i poziva sve novinare i medije da se pridržavaju visokih profesionalnih i etičkih standarda“. U odgovoru Jerkov navedeno je i da ambasadorka Margaret En Uehara nije u Crnoj Gori. Jerkov je na pismo koje je uputila na 15 domaćih i međunarodnih adresa, odmah dobila odgovor od predsjednika Komisije za praćenje napada na novinare i imovinu medija Nikole Markovića koji je obavijestio da će njen slučaj staviti na razmatranje na prvoj narednoj sjednici.

Odgovorila joj je i Olivera Nikolić iz Instituta za medije navodeći kako se ova organizacija „prevashodno bavi edukacijom novinara“, da nemaju tijelo nadležno za ocjenu medijskih nastupa ili rješavanje sporova u medijima, te da „nijesu relevantni za davanje mišljenja ovim povodom“. Jerkov je otvoreno pismo poslala i evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, visokoj predstavnici za vanjske poslove i bezbjednost  Federiki Mogerini, šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu, Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, OSCE-u, generalnim sekretarima Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara, crnogorskom Medijskom savjetu za samoregulaciju, te Sindikatu medija Crne Gore. Istakla je da je zbog smišljene laži Vijesti postala meta.

 - Zbog smišljenog, insceniranog povezivanja sa napadom na novinarku Oliveru Lakić sada sam u opasnosti da budem izložena kako profesionalnim, tako i fizičkim napadima, što se već dešavalo pojedincima o kojima je Nezavisni dnevnik Vijesti na sličan način pisao. Iskreno se nadam da sličan tragičan događaj neći biti povod za Vašu reakciju u mom slučaju – upozorila je ona.

Pismo Hanu uputila je i glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac koja je iskazala očekivanja da će komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku „kao osvjedočeni borac za slobodu medija i njihovu profesionalizaciju“ javno osuditi ovaj medijski atak i pokazati iskrenu zabinutost za novinarke Dnevnih novina i osuditi neprofesionalno ponašanje koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost njihovu bezbjednost nakon što su se našle na meti Vijesti. 

Komentari: 4

R

25. 05. 2018 - 06:55

A od koga njoj prijeti opasnost.
Da vidimo...

25. 05. 2018 - 08:00

Obavezno zastititi novinarke i rasvijetliti pokusaj ubistva gospodje novinarke Lakic. Nasa policija mora, da MORA, da skine rukavice i da rijesi ovo pitanje i da jasno stavi do znanja raznih mafijama da je djavo odnio salu. To jest ako jos uvijek nasa policija drzi do svoje CASTI!
Zna čovjek...

25. 05. 2018 - 08:19

Izgleda da Baković zna odakle novinarkama DN prijeti popasnost. Moj je utisak da novinarka "Vijesti" Jovanović nije bila na "radnom zadatku" prilikom ubistva Kruščića, no dogovarala kao da se "odradi" Jerkov. Đoko Orlandić
Guest_79136

25. 05. 2018 - 09:01

OD MEDIIJSKE MAFIJE
Novi komentar