Zbog više krivičnih djela

Nova krivična prijava Crnogorskog pokreta protiv SPC

Crnogorski pokret (CP) podnio je krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja čl. 416 Krivičnoga zakonika Crne Gore, krivičnoga djela - devastacije i prisvajanja kultrunoga dobra iz člana 9 stav 1 i 2  i čl. 13 stav 1 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, i krivičnog djela nesavjesne gradnje iz čl. 22 i 50 Zakonika o svojinskim odnosima Crne Gore na dobru u opštoj upotrebi - izgradnje objekta na javnome putu.
Objavljeno: 25. 05. 2018 - 11:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Uvidom u katastar nepokretnosti za opštinu Budva utvrdili smo da su manastir "Stanjevići" i groblje, suprotno zakonskim odredbama, upisani na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao dio SPC. U Posjedovnome listu KO Pobori, br. 66, upisano je na nju groblje u Đakonovićima, površine 598 metara kvadratnih, crkva Svetoga Jovana površine  60 i manastirska objekti površine 680 metara kvadratnih. Ona se zahvaljujući tom nezakonitom upisu ponaša kao vlasnik ove imovine iako ona nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje SPC ili njene filijale – navodi se u saopštenju koje potpisuje Gojko Kustudić, iz Koordinacionog odbora Kotor.

- Kada su u pitanju groblja, ukazujemo na odredbe Zakona o grobljima po kome je groblje komunalni  objekat kojim upravlja opštinska skupština. Grobljima, kojima ne upravljaju opštinske Skupštine upravlja organizacija na čiji je predlog groblje određeno, a to je na seoskim područjima Mjesna Zajednica. Zato ostaje nerazjašnjeno  pitanje kako i na osnovu čega su službena lica došla do zaključka da su seoska groblja vlasništvo. Jer uporište nijesu imali u Zakonu, u ranijim upisima, a navodni vlasnik- SPC nije mogla pružiti bilo kakav pisani dokaz koji bi ih naveo da tako zaključe. Inače, listovi nepokretnosti, u znatnom broju slučajeva, su nerazgovijetni jer se kao vlasnik pojavljuje nepoznato pravno lice imenovano kao srpski pravoslavni manastir Ostrog. Zato se iz njih u pojedinim slučajevima teško može utvrditi ko je vlasnik. Takođe, u njima je kao osnov sticanja vlasništva Beogradske patrijaršije upisan takozvani pravni propis ili odluka državnog organa – ističe Kustudić.

I pored najbolje volje u CP-u, kaže on, nijesu bili u mogućnosti da pronađu odluku ili propis na koje se poziva SPC u listovima nepokretnosti, pa zaključuju da takva odluka ne postoji niti je nadležni organ donio propis koji uređuje ovu pravnu  materiju.

Cetinjska Mitropolija, prema riječima Kustudića, nikada nije bila vlasnik crkava i manastira. - Članom 129. stav 1 Ustava za Knjaževinu Crnu Goru  je bilo propisano da „Mitropoliji crnogorskoj pripada unutrašnja uprava istočno-pravoslavne crkve“, a što znači da ona nije bila nosilac prava svojine nad crkvama i manastirima.

Nikodim Milaš u svom djelu „Pravoslavno Crkveno Pravo“ zaključuje da je svaka crkva i svaki manastir posebno pravno lice.

U vrijeme kraljevine Jugoslavije pravni status crkava i manastira ostao je isti, a Srpska crkva, kao hegemona i jedina u zemlji, nije bila njihov vlasnik, čak, nije se ni usuđivala da nad njima uspostavi vlasničke kompetencije.

U socijalističkoj Jugoslaviji ovakav status crkava i manastira, bilo kojim Zakonom nije mijenjan, a sve do posljednjeg izlaganja katastarskih operata crkve i manastiri su bili upisani kao posebna pravna lica i ni u jednom SPCnije označena kao njihov vlasnik.

SPC je devastirala manastirski kompleks "Stanjevići", iako je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara zabranjeno vršenje bilo kakve radnje koja nanosi štetu kulturnome dobru, koje je definisano kao memorijalni ili drugi spomen objekat, što je slučaj sa "Stanjevićima".

Restauracija nije izvedena na temelju konzervatorskog projekta na koji je izdata saglasnost, iako su u odobrenome projektu taksativno nabrojane mane koje treba ukloniti i date smjernice kako da se restauracija izvede – napominju iz CP-a.

Ovo kaznena djela SPC, kako navodi Kustudić, ne čine prvi put već u kontinuitetu, s krajnje zadnjim namjerama, prisvajanja crkvene imovine i kulturne baštine, promjene identiteta prostora i brisanja tragova autentične crnogorske prošlosti.

- Dakle, bez pravnoga osnova, neutvrđenog datuma, ali nakon 1996. godine, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti lice NN – službeno lice u Upravi za nekretnine – Područna jedinica Budva, protivpravno je upisalo na Mitropoliju crnogorsko-primorsku manastir „Stanjevići“ i crkvene objekate veza ne s njim, i na taj način istoj pribavila imovinsku korist neprocjenjive vrijednosti. Time je učinilo kazneno djelo zloupotrebe službenoga položaja iz čl. 416 Krivičnoga zakonika Crne Gore. Srpska crkva, odnosno njena cetinjska filijala, koja sebe imenuje kao Mitropolija crnogorsko-primorska, u kontinuitetu vrši devastaciju i prisvajanje kulturnoga dobra, manastir "Stanjevići", suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara iz člana 9 stav 1 i čl. 13 stav 1. Izvršila je i krivično djelo nesavjesne gradnje iz člana 22 i 50 Zakona o svojinskim odnosima Crne Gore, na dobru u opštoj upotrebi i istovremeno kulturnome dobru - austrougarskome putu. Stoga zahtijevamo da tužilac u okviru svojih nadležnosti pokrene postupak, utvrdi koja lica su počinila navedena krivična djela i preduzme mjere da ista budu kažnjena – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Komentari: 10

domovina zove

25. 05. 2018 - 11:47

van okupatori spc
KOMITA

25. 05. 2018 - 12:14

NISTA NOVO I DALJE GOLA SILA I OKUPCIJA,,JEDAN NAS CRNOGORAC IZ SRBIJE MI ISPRICA ,KADA MU SE ZENA PORODILA UREDNO JE U PRIJAVI NAPISAO,NACIONALNOST CRNOGORSKA.PROSLO NEKO VRIJEME,TREBAO MU JE IZVOD ZA DETE,IZVADIO GA JE I PROCITA U IZVODU ZA DETE NACIONALNOST PISE ,,SRPSKO,,.OTISAO JE DA INTERVENISE A ONI MU DREKNU ,,BOLJE BI TI BILO OSTANE OVAKO,,ON IM KAZE DA ONI NE BRINU ZA TO ,,BOLJE BI TI BILO ,,NEGO DA NAPISU ONAKO KAKO JE U PRIJAVI.E TAKVE STVARI SE RADE I PO CG ,ZAMISLITE KAKO JE CRNOGORCIMA VAN NJE.PITAM SE DOKLE VISE.
KOMITA

25. 05. 2018 - 12:14

NISTA NOVO I DALJE GOLA SILA I OKUPCIJA,,JEDAN NAS CRNOGORAC IZ SRBIJE MI ISPRICA ,KADA MU SE ZENA PORODILA UREDNO JE U PRIJAVI NAPISAO,NACIONALNOST CRNOGORSKA.PROSLO NEKO VRIJEME,TREBAO MU JE IZVOD ZA DETE,IZVADIO GA JE I PROCITA U IZVODU ZA DETE NACIONALNOST PISE ,,SRPSKO,,.OTISAO JE DA INTERVENISE A ONI MU DREKNU ,,BOLJE BI TI BILO OSTANE OVAKO,,ON IM KAZE DA ONI NE BRINU ZA TO ,,BOLJE BI TI BILO ,,NEGO DA NAPISU ONAKO KAKO JE U PRIJAVI.E TAKVE STVARI SE RADE I PO CG ,ZAMISLITE KAKO JE CRNOGORCIMA VAN NJE.PITAM SE DOKLE VISE.
CRNOGORSKI 007

25. 05. 2018 - 12:20

KAD SE CRNOGORCI UDRUZE,CG POBJEDJUJE I ZATO MOJI CRNOGORCI OTUDJENI:CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!! Tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode, tako se lako s dušom rastajali, tako vi zemlje u koju ćete. Ne režite jedan na drugoga, ne pijte krv jedan drugome, ne kopajte jamu jedan drugome, ne radite za svoju pogibiju. E vi sve ponesoše, e vi sve popiše, e vi mozak popiše, e vi strv poginu, e ve iskopaše iz amina, da vi nema ni imena, ni pomena. POD SVOJE NEBO! NA OKUP OKO SVOGA SUNCA CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!!
Servijaner

25. 05. 2018 - 12:45

Poslije izbora u neđelju utihnuće i ova priča, do sljedećeg povoda. Kako znam - pa evo godinama ista meta isto odstojanje. Ista lica uvijek igraju ovu igru.
Mирослав Ђукић

25. 05. 2018 - 12:56

Овако је Субнор из Сплита подносио кривичне пријаве против Боре Ђорђевића и "Рибље чорбе", због стихова "За идеале гину будале". Субнор је изумро, срећом, ту су чувари револуције из ЦП!
Mирослав Ђукић

25. 05. 2018 - 15:30

I ja sam jedan od tih,,,ginem za cetnike,, kao da cu imati koristi ikao da ce me nagraditi."За идеале гину будале".
Vasojevic

25. 05. 2018 - 13:10

i tA CE BITI PRIJAVA ODBACENA KAO NEOSNOVANA.MITROPOLIJA IMA VRSNOG PRAVNIKA DzOMICA VELIBORA, KOJI SE SPRDA SA NAZOVI REZIMSKIM RPAVNICIMA.OVOCE BITI MACIJI KASALJ ZA LEGENDU DZOMICA.
CRNOGORSKI 007

25. 05. 2018 - 13:59

Nema sumnje da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori dostigla status države u državi! Dostigla ga je onoga momenta kada je episkop Srpske pravoslavne crkve sa Cetinja Risto (Amfilohije) Radović u Cetinjskome manastiru pod Orlovim kršem pod punom ratnom opremom ugostio „tigrove“, paravojnu jedinicu kriminalca Željka Ražnatovića „Arkana“ pred njihov polazak na dubrovačko ratište, početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Kada je isti Risto zločinačko djelo na „svetolazarevskom putu“ i šovinističke aktivnosti sarajevske političarke Biljane Plavšić izjednačio sa epskim humanizmom i ljepotom Kosovke djevojke, kada je od svog prijatelja Radovana Karadžića za ratne zasluge primao visoka odličja… Sve je to uradio Risto bez imalo ośećaja za Crnu Goru i njen narod ugrožen od velikosrpskih nacionalista.
CRNOGORSKI 007

25. 05. 2018 - 14:33

MILION PUTA SAM UPOZORAVAO DA NAM U DRZAVNIM INSTITUCIJAMA SJEDE PRITAJENI LJUDI KOJI OCEKUJU DA SE CG VRATI PRIJE REFERENDUMA I TAKO DA PONOVO SENLUCE PO CG DOK SE TI I TAKVI KAO STO JE I OVA OLIVERA RAZNATOVIC NE SKLONE IMACEMO OVAKVIH PROBLEMA.NIKO NE POKRECE PITANJE KO JE I KAKO UPISIVAO IMOVINU CRNOGORSKE CRKVE NA OKUPATORSKU SPC,I TADA BI SE OTKRILI MNOGI PARAZITI.
Novi komentar