Podaci Instituta za javno zdravlje

Od malih boginja oboljelo 160 osoba

U Crnoj Gori je od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).
Objavljeno: 26. 05. 2018 - 14:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da se na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila nalazi troje pacijenata.

„Od početka godine ukupno je registrovano 160 oboljelih, i to 143 laboratorijski dokazana slučaja‚ 14 klinički potvrđenih i tri oboljela (sa jasnom epidemiološkom povezanošću sa izvorom oboljevanja od morbila“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su rekli da su u toku laboratorijska i epidemiološka istraživanja kod dva pacijenta.

Kako su naveli, najpogođenije grupe su odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, a zatim mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta.

„Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta kao i mlađi odrasli“, rekli su iz Instituta.

Iz IJZ su ukazali da je među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji 90,63 odsto.

„Masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u dječijim kolektivima – vrtićima i školama što se može pripisati nivoima kolektivnog imuniteta postignutih u prethodnim godinama“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, dosadašnje oboljevanje je ukazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje ima novih slučajeva oboljevanja prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju preventivnih mjera i preporuka Instituta.

Iz IJZ su naglasili da je posebno važno da sve osobe sa simptomima morbilozne infekcije izbjegavaju društvene kontakate, odlazak na posao, u školu i vrtić i da pravilno traže ljekarsku pomoć kako ne bi dovodili u opasnost druge osobe koje se mogu zateći u čekaonicama domova zdravlja.

„Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece sprovođenjem njihove pravovremene vakcinacije“, zaključili su u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar