Otvorena izložba Tanje Markuš "The Inner Poetry of Strategic Planning" REVISITED

U petak,u Umjetničkom paviljonu ULUCG otvorena je izložba Tanje Markuš “The Inner Poetry of Strategic Planning REVISITED”. 
Objavljeno: 26. 05. 2018 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

The Inner Poetry of Strategic Planning (Unutrašnja poezija strateškog planiranja) REVISITED  istražuje mehanizme savremenog kolonijalizma, fokusirajući se na ulogu političko-ekonomskog diskursa u procesu instrumentalizacije umjetnosti, kao i (ne)moć umjetnosti u preispitivanju ove dinamike. Postavku čini oko 50 radova nastalih u periodu od 2016. do 2018. god. u tehnici kolaža na aluminijskoj podlozi. 

“Unutrašnja poezija strateškog planiranja obračunava se sa kategoričkim nalogom komodifikacije umjetnosti cinički formulisanim jezikom programskih dokumenata koji anesteziraju njen kritički i emancipatorski potencijal, pretvarajući je u posao kao i svaki drugi, a umjetnike u servilne „business angels“ lišene dostojanstva, lirizovane preduzetnike u hajci na rezidenture, po potrebi obdarene izrazitim horskim, pregovaračkim ili vojničkim sposobnostima, sigurne vijesnike nadiruće džentrifikacije, tempirane parazite hladnih i oštrih krila. Instrumentalizacija umjetnosti kasapi njenu bit setom hirurških, vojnih, ili korporativnih intrumenata rasutih po slikama i organizovanih preciznom logikom tihog upozorenja.” (Paula Petričević, filozofkinja)

tmarkus-the-emerging-artist

Tanja Markuš je rođena 1981. godine u Titogradu. Završila je studije slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, na kojoj trenutno pohađa magistarske studije.  Samostalno je izlagala 2014. godine u Podgorici i 2017. god. na Cetinju, a učestvovala je u kolektivnim izložbama, umjetničkim projektima i rezidencijama u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska). Dobitnica je nagrade ULUCG “Lubarda, Stijović, Milunović” za 2017. godinu. Dok odmara od slikarstva bavi se konceptualnim radom.

Komentari: 0

Novi komentar