HRA: Nerasvijetljeno ubistvo Jovanovića ugrožava slobodu izražavanja

Nerasvjetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića do danas ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).
Objavljeno: 26. 05. 2018 - 17:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ta nevladina organizacija saopštila je da se i 14. godišnjica ubistva Jovanovića dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u izvršenju tog zločina, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata.

Navodi se da je samo Damir Mandić okrivljen i pravosnažno osuđen kao saizvršilac, i to poslije maratonskog jedanaestogodišnjeg procesa u kome je suđenje tri puta ponavljano. 

“Nerasvjetljeno ubistvo Jovanovića, za koje kolaju sumnje da je naručeno od vlasti ili njoj bliskog okruženja, do danas ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da još nema odgovora na pitanja koja je ta NVO postavila u izvještaju "Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora".

Oni su podsjetili da su neka od tih pitanja - da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta je urađeno da bi se Jovanović zaštitio, da li je Služba državne bezbjednosti vodila Jovanovićev dosijei da li ga je pratila.

“Izvještaj smo objavili prije dvije godine i dostavili ga i Ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije, Vrhovnom državnom tužiocu i Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, a dostupan je na internet stranici: http://www.hraction.org/wp-content/uploads/Izvjestaj.pdf”, kazali su iz HRA

Do danas, kako su naveli, nema ni saglasnosti o preporuci iz izvještaja da se angažuje inostrani stručnjak za istragu atentata, koji bi nepristrasno sagledao što je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje.

“Imajući u vidu značaj rasvjetljavanja ovog slučaja za crnogorsko društvo, i obavezu koju je država imala da ubistvo posljednjih 14 godina istražuje po evropskim standardima djelotvornosti, u opštem je interesu da se konačno hitno i objektivno sagledaju dosadašnji rezultati istrage i preduzme još sve što se može da se dođe do istine i odgovornosti”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar