Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju o porukama samita EU – Zapadni Balkan u So ji

Svilanović: Nemate razloga za nezadovoljstvo

 Crna Gora nema razloga da bude nezadovoljna zaključcima samita u Sofiji. EU je obećala veće investicije u region i novi samit 2020. u Hrvatskoj i to je veoma dobra vijest - kaže generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.
Objavljeno: 27. 05. 2018 - 06:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komentarišući očekivanja pojedinih članica, poput Albanije, da će biti dati vremenski okviri i datumi, Svilanović kaže da je i prije samita iz Brisela naglašeno da ovo neće biti samit proširenja, već samit povezivanja.

- Da podsjetim, prvi ovakav samit je bio u Solunu prije 15 godina. I poslije toliko vremena EU je odlučna da nastavi da investira u Balkan i to nije dovedeno u pitanje. Proširenje jeste dovedeno u kontekst unutrašnjih promjena u Uniji i Evropljani su sami sebi zadali cilj da do 2025. godine razmotre unutrašnju organizaciju u ovim novim okolnostima.

I da onda u tim procesima ostaje da se vidi šta, kako, sa kim i kojim redom će biti novih ulazaka. Svi mi ćemo pojedinačno stići pred vrata Unije.

Veliko hvala Bugarima, napravili su veliki posao i jako je bitno da se ušlo u zaključke da će biti novi veliki samit tokom hrvatskog predsjedavanja. Iako nema velike odluke o proširenju, postoji mala odluka da sada nećemo čekati još 15 godina do novog samita. Što se tiče nastavka povećanog investiranja u region, o tome je postignuta velika saglasnost - kaže Svilanović.

Komentarišući zašto u EU postoji zamor od proširenja, Svilanović je kazao da su dobre vijesti iz regiona prijeko potrebne.

- Svaka vijest iz regiona stvara sliku o nama. To što Albanija nije dobila datum za početak pregovora je posljedica lošeg pi-ara koji se dešava sa organizovanim kriminalom, sa migrantima u Francuskoj koji su porijeklom iz Albanije i te vijesti tamo imaju toliko snažan odjek da poslije toga vi teško možete da privolite drugu stranu da vas sasluša. U tom slučaju je poslata snažna negativna slika i mnogo dobrih vijesti mora da dođe nakon toga da bi se slika poboljšala. Isto tako napad na novinarku u Crnoj Gori je dramatično loša vijest, koja je pokvarila sliku o Crnoj Gori koja je bila odlična. Ako neko nije impresioniran da primi nekog drugog u svoj klub, dovoljan je i jedan razlog protiv da ga potpuno razuvjeri - kaže Svilanović. 

Komentari: 3

Drugim rijecima

27. 05. 2018 - 11:59

Napad na novinarku je tempiran da bi se slika o Crnoj Gori pokvarila. Masonako- rusko- cetnicke ujdurme
Srba

27. 05. 2018 - 12:43

Ma da, napala se sama...
НКВД

27. 05. 2018 - 13:27

Svima je jasno da je napad na novinarku imao precizno i brizljivo planiran tajming pred samit u Sofiji. I zna se dobro kome je to odgovaralo. Aktuelnoj vlasti i vladajucoj partiji nije sigurno. Mozda братя sa Istoka znaju vise o tome...
Novi komentar