Lokalni izbori u 11 opština

Apsolutna pobjeda DPS-a, rast SD-a, opozicioni birači bez motivacije

Demokratska partija socijalista apsolutni je pobjednik izbora u nedjelju – u Podgorici je zajedno za manjinskim partijama sa kojima je išla u koaliciju osvojila apsolutnu vlast, a u većini opština će moći sama da formira vlast. Takođe, povratila je vlast u Kolašinu gdje će zajedno sa SD-om Ivana Brajovića moći da formira vlast. SD je, takođe, nastavila trend odličnih izbornih rezultata, a prve procjene pokazuju da su Demokrate i URA ostvarile solidan rezultat a da DF, SNP i SDP nastavljaju strmoglavi pad, dok DEMOS praktično više ne postoji kao stranka.
Objavljeno: 28. 05. 2018 - 00:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Podgorici je DPS osvojio 32 mandata, koalicija Demokrate i URA je osvojila 16, DF-SNP osam mandata. U Glavnom gradu je izašlo oko 64,2 odsto, glasača otprilike koliko i na predsjedničkim u aprilu na nivou države. U aprilu je predsjednik Milo Đukanović osvojio 54.532 glasa ili natpolovičnu većinu, tako da je to nesumnjivo bio snažan vjetar u leđa jučerašnjoj pobjedi uz, pokazalo se se, dobru strategiju da nosilac liste bude mladi univerzitetski profesor Ivan Vuković i oko 60 odsto novih lica na listi DPS-a.

Prve procjene: Na izborima 2014. u Podgorici je izašlo 71,3 odsto a na parlamentarnim izborima 2016. je izlaznost bila 73,4 odsto. Prve procjene pokazuju da je najveći neprijatelj opoziciji bila upravo mala izlaznost, jer je očigledno da je DPS izveo sve svoje glasače, za razliku od razjedinjenje i posvađane opozicije koja nije uspjela da motiviše građane da izađu na izbore.

podgorica-98U Podgorici je opozicija na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici. U Podgorici opozicija je na parlamentranim izborima imala preko 50 odsto glasova. DPS je na parlamentarnim izborima 2016. godine u glavnom gradu glasalo 48.561 ili 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

Ispod cenzusa ili na ivici u Glavnom gradu je ostao "Građanski savez za promjene" koji su činili SDP i DEMOS, tako da su se pokazale tačne ocjene analitičara da će teško ponoviti rezultat koji je usvojila kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović na predsjedničkim izborima.

Rezultati po opštinama: U Bijelom Polju je DPS ostvarila, kako se procjenjuje, jedan od najboljih rezultata u posljednjih 20 godina – koalicija okupljena oko DPS-a imaće 24 mandata.

U Pljevljima DPS je osvojio 20 mandata, Demokrate šest, NSD-SNP-PzP pet mandata.

DPS je povratio i Kolašin. Prema rezultatima CeMI-ja na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, lista koju je predvodio Đukanović je osvojila je 13 mandata, lista Alekse Bečića 6 mandata,  Demokratski front - Socijalistička narodna partija 5 mandata.

Nosilac liste DPS Milosav Bato Bulatović kazao je da je pobjeda njegove stranke vrlo važna jer "Kolašin treba da se vrati razvoju i Crnoj Gori". On je najavio formiranje kolicijje sa SD i Grupom birača.

DPS sama može da formira vlast u Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu i Golubovcima. U svim tim opštinama su poboljšali izborni rezultat. U Golubovcima je DPS osvojio 16 mandata, URA i Demokrate devet, DF-SNP šest.

Odličan rezultat SD-a: U Baru DPS nema natpolovičnu vlast, ali je može formirati sa SD-om koja je u tom gradu ostvarila odličan rezultat. Lista koju je predvodio Mićo Orlandić osvojila je osam mandata, DPS 14 mandata a grupa građana "Biram Bar"- pet mandata.

damir

SD je u Plavu osvojila najviše – deset mandata, dok je BS osvojila sedam mandata. Prve analize pokazuju da je posao na terenu odradio ministar prosvjete Damir Šehović, koji je rodom iz Plava, te se u tom gradu, u stvari vodila bitka između njega i ministra Kemala Purišića iz BS-a, sa svim što borba na terenu podrazumijeva.

U Rožajama je BS osvojila 19 mandata, dva više nego na prošlim lokalnim izborima, tako da mogu sami da formiraju vlast. DPS je na uštrb BS-a izgubio dva mandata.

Objašnjavajući uspjeh SD-a politički analitičar Stevo Muk kazao je za TV Vijesti da ta stranka “popunjava prostor koji je nekada imao SDP, te da je sada jedan dio klijentilističke strukture izabrala SD razmišljajući interesno - šta je moj interes – da li mogu da ga ostvarim kroz DPS ili lakše kroz SD”.

Danas press Đukanovića i Vukovića: Neuobičajno, ali nakon što je funkcioner DPS-a Miloš Nikolić saopštio rezultate DPS-a, iz tog štaba nije se novinarima obratio ni nosilac liste za Podgoricu Ivan Vuković, niti predsjednik stranke Milo Đukanović, koji je veći dio tereta kampanje iznio na svojim plećima. Njihov press je najavljen za danas u podne.

aleksa-becic-i-dritan-abazovic

Opozicioni prvaci su u prvim reakcijama pokušali da prebace odgovornost – tako je Aleksa Bečić uz tvrdnje da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu, da se ima utisak da smo u Kambodži ili Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU, kazao i da ne bi ovakvi rezultati bili da su svi iz opozicije radili kao oni – odgovorno i predano. “

Ishod bi bio drugačiji da su ostali opozicioni subjekti uradili deseti dio onoga što su oni uradili”, rekao je on. Iz SDP-a i DEMOS-a su pozvali da opozicija preispita djelovanje, dok iz DF-a i SNP-a i ovog puta pozivaju na proteste, tvrdeći da ne mogu priznati rezultate izbora.

Ocjenjujući jučerašnje izbore, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu Miloš Bešić, ocijenio je da je vidljiva kriza demokratske participacije.

“To znači da građani imaju manje potrebe da utiču u političkim stvarima. Što je niži nivo političke participacije, to je niži nivo demokratskih kapaciteta. I to je ključna poruka ovih izbora“, saopštio je Bešić na TV Vijesti, komentarišući nešto nižu izlaznost na ovim izborima nego na prethodnim lokalnim.

prelevic

Izborni dan su pratile i slike krvavog mladića prebijenog na Koniku, aktiviste Demokrata i URE i tvrdnje da su njihove članove napala nepoznata lica.

Upravi policije je prijavljen 21 događaj koji se odnose na dešavanja u vezi sa izborima. Najviše prijava odnosilo se na navodnu tzv. kupovinu ličnih karata (pet slučajeva), prijetnje i izazivanje na tuču na biračkom mjestu (tri slučaja), onemogućavanje glasanja (dva slučaja) i neovlašćeno snimanje i fotografisanje (dva slučaja).

Ipak, iz CEMI-a je saopšteno da je preko 800 posmatrača te NVO zabilježilo manje nepravilnosti nego u odnosu na predsjedničke izbore i prethodne izborne procese.

 

Komentari: 9

Drage šklempe

28. 05. 2018 - 00:59

Ove šklempe koje dobi opozicija su mi mile, nakon svih bezobrazluka. Sjetite se sad svega sto su rekli i cinili. URA izjednaci CPC i cetnike. Ranjo ni rijeci protesta velikosrpskim ispadima, no blefira gradjanski karakter njegovih srbujucih partnera. DF otvoreno cetnicki, proruski i antidrzavno. "Gradjanski" SNP ih prati u korak.Aleksa se pokazao kao sitna osoba, nervozni koprc, u politici amater, ....
Rajko

28. 05. 2018 - 01:26

Sada je lako pogoditi zicer.SD treba samo da napusti vlast na Republican nivou I da izazove prijevremene parlamentarne izbore I provladine partije imaju 70 posto naspram 30 posto opozicije.Da vidimo koliko bi opozicija izvela demonstranta.I smiju li.Ovo je sprdnja.DF se gica ali zasto?
Oduvali

28. 05. 2018 - 04:49

DPS je oduvao na izborima, a Nikolic u studiju Rtcg ! Dominacija politike !
Fakat

28. 05. 2018 - 11:19

Najbolji politicar poslije Mila , i mladji Nikolic je sjajan !
Rukfaš

28. 05. 2018 - 06:52

Apstinenciju opozicionih birača izazvali su Aljeksa i Dritan njihovom već tradicionalnom jurnjavom po kojekakvim budžacima tragajući ni oni ne znaju za čim. Smučili su se narodu.
Prva ljubav zaborava nema...

28. 05. 2018 - 07:49

---reče Suveren devedeset treće..."ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsju državnost"zato strmoglavo šupljeglavci DF & SNP padoše...a Srbi nebi bli Srbi da nisu glasali i u travnju i u svibnju za Vučić Mila...Dolar vrti đe burgija neće,,,Pozdrav iz Saveza penzionera iz UBAVOG Prčanja.."šifra ..1941-1989 godina......
Praktik

28. 05. 2018 - 07:49

Sada cemo da vidimo Becica I Abazovica.Prvo stotreba da urade je da podju u par najvecihh ambasada I da jasno traze da se pocne izdavati Jedna kvota radnh viza I eventualno azila prevashodno za opozicione glasace.Kada nemogu vec kuci doci do izrazaja da barem mogu u bileli svijest nekako egzistirati.Pomagao je zapad dugo DPS Zar nije bozanska pravda da se glasaci opozicija prije daju readme vise.
danilo s.

28. 05. 2018 - 08:02

"Ishod bi bio drugačiji da su ostali opozicioni subjekti uradili deseti dio onoga što su oni uradili”, .. (Bečić). Pa da im nijeste preoteli glasove oni bi bili bolji. Nijeste vi dobili nove glasoive no nove "ovce" koje se pale na vas populizam i demagogiju.
RAŠO

28. 05. 2018 - 10:40

Opozicija sa ovakvim liderima teško da će moći u skoroj budućnosti da uradi bilo što povodom preuzimanja vlasti. DF-u prijeti brzi nestanak sa scene. Valjda se narod opametio i vidio kud vodi njihova politika. Milačić se prosuo i nema što da traži. Abazović i Bečić se malo koprcaju međutim ni oni nemaju neku budućnost. Ako se ne pojavi neki novi lider u opoziciji od ovih sve mi se čini nema sreće.
Novi komentar