Konkurs za upis u srednje škole polovinom juna

Biće mjesta za sve polumaturante

U 50 srednjih škola u našoj državi sredinom juna biće raspisan prvi rok za upis u prvi razred, a mjesta će biti za sve svršene osnovce, odnosno za oko 7.400 polumaturanata, kazala je za Pobjedu portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.
Objavljeno: 28. 05. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Bice mjesta za sve polumaturante
Foto: mnemagazin.me

Ove godine polumaturanata je manje u odnosu na lani, kada ih je bilo oko 7.800. Konkurs za drugi upisni rok, avgustovski, biće raspisan, kao i do sada, u julu.

- Javnost će o rokovima biti na vrijeme obaviještena putem sredstava javnog informisanja, a sve informacije moći će se naći i na veb stranici Ministarstva prosvjete – naglasila je Lekić.

BROJ MJESTA

Broj upisnih mjesta u konkursu, prema njenim riječima, određuje se na osnovu prijedloga škola, mišljenja i preporuka Zavoda za zapošljavanje, broja učenika koji u pojedinim opštinama završavaju osnovnu školu i analiza rezultata upisa prethodnih godina.

- Ističemo da je u konkursu za upis učenika u srednje škole, za svaku od opština, broj upisnih mjesta veći od broja učenika koji završavaju osnovnu školu – kazala je Lekić.

Tako je, kako je objasnila na primjeru prošle godine, broj svršenih osnovaca bio oko 7.800, ali je broj upisnih mjesta iznosio više od 8.000.

- Tačan broj upisnih mjesta znaće se kada se raspiše konkurs. No, svakako da možemo saopštiti da ove godine osnovnu školu završava oko 7.400 učenika i biće mjesta za sve njih u srednjim školama – naglasila je Lekić.

Pri određivanju broja upisnih mjesta uvažavaju se i, kako je navela, preporuke iz strateških dokumenata u kojima su definisani prioritetni pravci razvoja, kao što su turizam i ugostiteljstvo, energetika, poljoprivreda, saobraćaj.

INTERESOVANJA

Prethodnih godina, kako je rekla, prilično interesovanje vladalo je za programe iz oblasti ekonomije, medicine, saobraćaja i turizma.

- Uočava se i rast interesovanja za programe iz oblasti elektrotehnike – energetiku, elektroniku, računare… Učenici se interesuju i za programe iz oblasti ugostiteljstva, građevine, poljoprivrede i prerade hrane – navela je Lekić.

Gimnazije su, prema njenim riječima, svakako predmet interesovanja učenika.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar