Rješenje na pomolu

Portal Telma: Konačan dogovor biće - Republika Sjeverna Makedonija

Republika Sjeverna Makedonija je konačan predlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.
Objavljeno: 29. 05. 2018 - 16:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 dug grčko-makedonski spor.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sjutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnili o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.

"Nezamislivo je da Grčka, poslije uspešnih pregovora, unaprijed položi oružje", rekla je portparolka Nove demokratije Maria Spiraki.

Komentari: 0

Novi komentar