General Daković sa admiralom Fogom

VCG posvećena ciljevima Alijanse

Komandant Združenih snaga u Napulju (Joint Force Command Naples- JFC Napulj) američki admiral Džejms Fogo (James Foggo) boravio je danas u posjeti Vojsci Crne Gore i tom prilikom razgovarao sa vršiocem dužnosti načelnika Generalštaba VCG, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem.
Objavljeno: 30. 05. 2018 - 17:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

General Daković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, izrazio zadovoljstvo povodom posjete, ističući zahvalnost savezničkim snagama za pomoć u domenu pune integracije VCG u strukture Alijanse.

„Vojska Crne Gore ostaće u potpunosti posvećena zajedničkim ciljevima Alijanse, očuvanju mira u regionu i svijetu, razvoju dobrosusjedskih odnosa, te time stvaranju pretpostavki za razvoj i napredak društva“, istakao je Daković.

Na današnjim sastancima u Vojsci Crne Gore, razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje, kako u obuci i uvježbavanju, tako i o eventualnom učešću naših snaga u operacijama pod komandom Savezničke komande Združenih snaga u Napulju.

„Izuzetno sam zadovoljan postignutim dogovorima, jer će korist od realizacije vježbi imati i Crna Gora i savezničke države. Saradnja čini region bezbjednijim i sigurnijim i značajno podiže nivo uigranosti pripadnika različitih sastava, da zajedno i odlučno odgovore nastalim izazovima. Zajedničkim vježbama pokazujemo da imamo kapaciteta da brinemo o bezbjednosti regiona i šire“, zaključio je general Daković.

Komunikacije i zaštita informacija na taktičkom-operativnom nivou takođe su bile tema današnjih razgovora.

“Od priključenja NATO-u prošle godine, Crna Gora se u potpunosti integrisala u komandnu strukturu Alijanse i potvrdila kao pouzdan saveznik“, kazao je admiral Fogo naglasivši da „Crna Gora služi kao primjer drugim aspirantima, spremna da sa njima dijeli naučene lekcije iz procesa pridruživanja“.

Prvi čovjek Savezničke združene komande u Napulju sastao se danas i sa komandantom Mornarice VCG, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem.

Komentari: 0

Novi komentar