Glavna urednica Dnevnih novina opet pisala Johanesu Hanu

Vijesti su ugrozile bezbjednost novinarki

- Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac ponovo je juče uputila pismo komesaru Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu, povodom izmišljenih optužbi i monstruoznih podmetanja dnevnika Vijesti da su novinarke Dnevnih novina Nataša Riso-Pajović i Kristina Jerkov u redakciji rekle da je Olivera Lakić „trebala da dobije metak u glavu, a ne u nogu“, još jednom tražeći od njega izjašnjenje u ovom slučaju.
Objavljeno: 31. 05. 2018 - 06:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pismo prenosimo u cjelosti:

,,Obraćamo Vam se ponovo, iskreno vjerujući da ovoga puta neće izostati Vaša reakcija, s obzirom na to da je sloboda medija i zaštita novinara u duhu najvi- ših evropskih standarda, kako sami često ističete, u fokusu Vaše pažnje. Obratili smo Vam se prvi put 18. maja, dva dana nakon što su dvije novinarke DN postale žrtve monstruoznog podmetanja od strane Vijesti. Novinarke dnevnog lista Nataša Pajović i Kristina Jerkov našle su se 16. maja na naslovnoj strani Vijesti uz izmi- šljenu optužbu da su nakon ranjavanja novinarke tog lista Olivere Lakić navodno izjavile da je koleginica Lakić „trebalo da dobije metak u glavu, a ne u nogu“.

U tekstu Vijesti se navodi da su tu informaciju dobili nezvanično, navodno od kolega iz DN. Dakle, na osnovu tračeva i bez prethodne provjere i namjere da se čuje i druga strana, naše novinarke su stavljene u vrlo opasan kontekst koji ih povezuje sa ranjavanjem koleginice Lakić. Na ovaj način urušen im je lični i profesionalni integritet i ugrožena bezbjednost. Novinarka Pajović je, nakon teksta u ND Vijesti, saslušavana u Višem državnom tužilaštvu.

Gospodine Han, obratili smo Vam se ohrabreni Vašom reakcijom u slučaju napada na novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić. Dolaskom u Crnu Goru poslije njenog ranjavanja, jasno ste crnogorskoj i evropskoj javnosti pokazali koliko se zalažete za zaštitu novinara i medijskih sloboda. Očekivali smo, i očekujemo i dalje da ćete pokazati zabrinutost i za novinarke Dnevnih novina i da ćete osuditi svako neprofesionalno ponašanje, koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost bezbjednost novinara iz kojeg god medija dolazili. Dnevne novine su krajnje profesionalno izvještavale o ranjavanju koleginice Lakić, sa iskrenim saosjećanjem za ono što joj se dogodilo i iskrenom željom da se što prije pronađe izvršilac, motiv i nalogodavci. Tako smo pisali i o Vašem susretu sa koleginicom Lakić“, zaključuje se u pismu Hanu. Crnogorska i evropska javnost za sada su bez komentara na ovaj skandalozan čin Vijesti.

Pobjeda

Komentari: 3

kuč

31. 05. 2018 - 07:16

tako je i prozivajte ga sve dok se ne izjasni jasno i glasno o vašim novinarkama ,ili one ne vrijede kao novinari "Vijesti". Pitam se postoji li tračak sumnje da je ovaj Orav plaćen od strane tabloida da ih štiti . Nijesu u EU gadljivi na novac , tako da sve one besmislene potužbe koje se upućuju na našu adresu važi u ovom slučaju . Zašto nijesu odmah reagovali i osudili pisanje i crtanje mete drugim novinarima ? Možda zato jer su ih " ocijenili " ovi " zaštitnici " pisane riječi kao prorežimske . Neka se do kraja ovo ispita, budite istrajni ,dosta više da trećerazredne diplomate drže pridike .
Bujto

31. 05. 2018 - 08:32

IMA MOZDA NEKI UGOVOR SA VIJESTIMA PA NEMOZE ODGOVORITI CEKA SE ANEKS
danilo s.

31. 05. 2018 - 08:34

Vijesti su tabloid. Ne toliko po izgledu i sadržini tekstova, vec po njihovm fašističkom populizmu I demagogiji. Neko je na Zapadu htio da stvori protivtežu isuvise dominantnom DPS i g. Djukanoviću. Po svemu sudeću, izbor je pao na Vijesti, “nezavisne intelektulace”, i neke NVO. Oni su trebali da budu zastupnici “slobode i demokratije” u CG? Medjutim, izbor im je bio loš. Sto mnogo i ne iznenadjuje, s obzirom da se fašizam snažno vraća i u razvijene - i pravne - države EU. Tako da su Vijesti – zbog para i podrške medjunarodnih institucija za slobodu medija - postale “moderni mucenici medijskih sloboda”. Koliko je to apsurdno i nerealno lako se vidi kada se Vijesti uporede sa veljesrpskim klero-fašistickim “Dan”-om. Dan ne krije svoj nacionalizam i rasizam – dok Vijesti glume borbu za slobodu medija. Što postaje smiješno kada se u nasim medijima piše svasta sto nekome padne na pamet. I sve vrvi od laži, “alternativnih istina” i neosnovanih optužbi. A EU mudro ćuti?
Novi komentar