Unija želi zemlje koje su nepovratno spremne za članstvo

Evropski lideri žele da budu sigurni da su u EU pozvali samo one zemlje koje su nepovratno spremne za članstvo, a ne one koje su ispunile kriterijume u datom trenutku. To je u razgovoru za Pobjedu kazao Radoslav Sikorski, profesor sa Harvarda i bivši ministar odbrane Poljske.

Objavljeno: 01. 06. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sikorski, koji je bio i na funkciji šefa diplomatije, kazao je da je Zapadna Evropa umorna, i da želi da bude sigurna u svoje izbore. -Ono što je usmjereno protiv Zapadnog Balkana je autoritarni razvoj u pojedinim zemljama EU. Zapadna Evropa želi da bude sigurna da ćete jednom kada usvojite demokratske standarde i principe, ostati na tom kursu nakon što postanete članica evropske zajednice. Jer se sada u EU dešava da neke zemlje članice više ne zadovoljavaju kriterijume, ali je te zemlje sada teško ili nemoguće izbaciti iz EU, rekao je bivši poljski diplomata.

On smatra da je izjava francuskog predsjednika Makrona za Balkan ozbiljan stav, koji nije samo njegov, već rasprostranjeno mišljenje u Zapadnoj Evropi.

- EU će biti dvostruko opreznija kako će se odvijati proširenje, jer ni Francuska niti druge zemlje EU neće prihvatiti nijednu novu članicu koja bi mogla da ide unazad. Nije stvar u tome da zemlje članice ne žele Zapadni Balkan u EU. Generalno mišljenje je da vaš region jeste Evropa, ali ne dok posao ne bude završen do kraja. Dakle, pitanje je samo vremena kada ćete biti spremni, rekao je Sikorski.

Prema magazinu „Foreign Policy“, Sikorski je jedan od stotinu najznačajnih ličnosti globalne politike. Upitan šta danas vidi kao najveće izazove i prijetnje globalne politike, on kaže da ga najviše plaši ruska agresija. 

- Mislim da je Rusija i dalje veoma agresivna. Moskva pokušava da igra glavnu ulogu, ali mi želimo grupu jakih zemalja koje su spremne da se odupru tome. Rusija je u poređenju sa bilo kojom evropskom zemljom - samom, veća, jača. Međutim, u poređenju sa Evropskom unijom ili sa NATO - Rusija je slaba. To je razumljivo, ali je žalosno što se Rusija nije držala dijela konvergencije sa Zapadom - smatra Sikorski.

On kaže da je ruski uticaj jednako prisutan, kako u centralnoj Evropi tako i na našim prostorima. - Zar Rusija nije pokušala državni udar u vašoj zemlji? To pokazuje da smo u istom regionu i istom problemu, kaže sagovornik Pobjede.

Sikorski smatra da cilj takvog ponašanja nije promocija Rusije, već izazivanje konfuzije.

- Žele da budete kao oni. Zato sa razlogom strahuju od vašeg uspjeha, u demokratskom smislu, saradnjom sa EU ili sa NATO. Možda će i Rusi to željeti jednog dana, ali to će biti prijetnja za putinizam i kleptokratiju koja tamo vlada. Rusi podržavaju ekstremne političke partije koje su uključene u kampanje dezinformisanja, nelegalnog oduzimanja teritorije i slično. To je potpuno neprihvatljivo. Oni žele da prekroje granice u Evropi na silu. I taj film smo gledali u 20. vijeku i znamo do čega to vodi, ocijenio je Sikorski.

Na pitanje kako se male zemlje poput Crne Gore mogu izboriti sa takvim pritiskom, Sikorski kaže da je potrebno graditi zdravo društvo.

- Boriti se protiv korupcije, izgraditi povjerenje i ostvariti uspjeh. To je najbolji način za odbijanje svakog lošeg uticaja - dodaje on.

Opširnije u Pobjedi... 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 2

Ugledajte se na VB!

01. 06. 2018 - 07:25

Dobro se upitajte zato VB je izasla iz ove skalamerije? Zasto se Orbanova Madjarska, Poljska, Slovacka i Ceska suprostavljaju EU? Ovo nije ona stara EU ovo je nesto drugo, nesto lose. P,S, VB jos nijednom nije napravila gresku jer uvijek vodi racuna o svom interesu.
Freeman

01. 06. 2018 - 13:19

Potpuno ste u pravu ,ali to ne znači da mi ne trebamo da uvodimo evropske standarde u svim oblastma društvenog života jer je to u najboljem interesu naših građana.Bojim se samo da nije toga cilja da se ne bi pravili nikakvi pomaci,pa ni ovoliki koliki se danas prave .Naša vlast ne pravi ništa u interesu građana ,ako ne mora.Da nije tih zahtjeva EU i stanje bi bilo još gore.
Novi komentar