Komentar Milorada Pustahije

Sokrat iz Milovog gepeka

E, gospodin Perović, vlasnik neporočnago, nezavisnego, istraživačkago medijskog koncerna „Vijesti“ je zloupotrijebio dvije takve priče: O Sokratu i Umbertu Eku
Objavljeno: 01. 06. 2018 - 06:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kad neko u priči preuveličava stvari iznad prirodne i uobi- čajene mjere, onda kažemo da priča lovačke priče. Slična stvar je i sa pričama o šarmerskim, sportskim i junačkim podvizima. Odmalena, nakon perioda bajki, navikavamo se na ove vrste benignih laži i pretjerivanja čija je svrha najčešće humor. Humor i benignost prosto nestaju kad političari počnu da lažu.

Na kraju, odrastanjem i završetkom školovanja dođemo do onog vrhunskog opisa laganja: trgovac ti laže sa osmijehom, žena laže suze prosipljući, ali niko ka’ „slobodni istraživački i angažovani“ medij ne laže. Samo tipovi iz takvih medija, a naročito vlasnici takvih medija, ne shvataju da postoje priče koje ne smiješ pervertovati i zloupotrebljavati, jer su one neprocjenjiva nematerijalna baština ljudskog duha.

E, gospodin Perović, vlasnik neporočnago, nezavisnego, istraživačkago medijskog koncerna „Vijesti“ je zloupotrijebio dvije takve priče: O Sokratu i Umbertu Eku. Jedan povod je bila proslava godišnjice „Vijesti“, a drugi što su se Milo i Perovićevi mediji međusobno proglasili fašistima. Smiješni naslov ove kolumne služi da pokaže da njih dvojica nijesu baš iz udaljenih galaksija, već da su bili bliski i obojica dobro „valorizovali“ zasluge za proglašenje nezavisnosti.

Naravno, predsjednik jače, profesor i medijski tajkun nešto slabije, ali opet neshvatljivo mnogo za nas tranzicione gubitnike. Da li da kažem da je Milo dao pare za osnivanje „Vijesti“? E, otkad su se razišli traje obostrano prljav meč i ne interesuje me nastavak. Ali, ne treba vući Sokrata i Umberta Eka „i po prahu i po kalu nesretnoga našeg javnog mnjenja“. Prvo, profesore, od koga ste to vi iz „Vijesti“ nezavisni. Od Milove vlade! OK. Da li ste nezavisni od stranih diplomata, vlada i obavještajnih službi, NVO organizacija? Da li ste nezavisni od inostranih vlasnika? Ili od političkih stranaka i pokreta koje ste vi direktno proizveli i uvezali sa NVO „proksi“ strankama? Jeste li nezavisni od Dake, Fronta, Rusa?

I što to tako pametno i dirljivo ima u izjavi Tomasa Džefersona, jednog od „očeva osnivača“ američke demokratije: „Kad bi meni bilo prepušteno da biram da li da imamo vladu bez štampe ili štampu bez vlade, ja ni trenutak ne bih oklijevao da izaberem ovo drugo“. Čista parola demagoga i vlastohlepnog lika koju prosto obožava i sa zanosom širi novinarluk željan neodgovorne vlasti iza paravana „istine“, a mimo izborne volje i zakona. Džeferson, koji je pisac Deklaracije o nezavisnosti SAD iz 1776. godine, je takav demagog da ga ni ona pisanija o ljudskoj jednakosti datoj od Tvorca, nije spriječila da do kraja života drži nekoliko stotina robova.

Kakav „otac osnivač“ takvi i „sinovi nastavljači“, pa je rasna segregacija u SAD trajala do 60-ih godina XX vijeka. Dakle, nepunih dvjesta godina od Deklaracije. Sve ovo zna i profesor Perović, samo se šlihta američkom suvlasniku „Vijesti“ i svojim inim političkim mecenama.

Tek je nesretni Sokrat nastradao u Miškovoj interpretaciji. On je po njemu bio prvi novinar, a ne filosof i otac etike, i decenijama je „gluvario po cio dan po atinskim ulicama“ i propitivao ljude i širio vijesti. Kakav bi tek opis dao za gologa Diogena iz bureta, naš profesor matematike. Sokrat je zbog odanosti istini morao popiti otrov, a Perović je „popio“ u tranziciji nekoliko desetina miliona eura, što keša, što akcija, što nekretnina, jer je istrajno vršio Sokratovsko propitivanje režima.

Kakav je tek rusvaj Miško napravio od Ekovog eseja Ur-fašizam. Jedan golemom erudicijom promišljen tekst i zrelom duhovnošću brušene stavove pa i famoznih četrnaest vječnih svojstava fašizma Miško je izmasakrirao u jedanaest teza o Milovom fašizmu. A da: i tvrdnja, „Vijesti“ su liberalni list koji par ekselans ostvaruju Ekov zavjet. Bez obzira što primaju pare od sljedbenika fašističkih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata i rade medijsku predizbornu propagandu za njih.

I pazi sad! Predsjednik evropske asocijacije Etičkog žurnalizma izjavio je: „U Crnoj Gori ima samo nekoliko medija, mislim tri ili četiri, koji se mogu nazvati stvarno nezavisnim, koji su spremni da pozovu vlast na odgovornost, i ovi mediji, osobito grupa Vijesti, su najviše napadani... Najuticajnija novina, najpouzdanija televizija... oni su nezavisni, podržani od publike, mreža koja odbija da bude provladina ili s političkim predrasudama“.

Moš' misliti gabarite evropskog stručnjaka koji ovo izjavi! Prepuštam mu zaštitu Njutna, Dekarta, Lajbnica i Spinoze koji su sljedeći na Miškovom repertoaru. Naslov članka će vjerovatno biti „O medijsko-monetarnoj gravitaciji“.

Komentari: 31

Komsija0

01. 06. 2018 - 06:49

Ovdje jedino g. Pustahija ne "objasni" do kraja ulogu gepeka u procesu tranzicije.
Pustahija Milorad

01. 06. 2018 - 08:43

Pričalo se da je Milova DB u gepeku prebacila Miška preko hrvatske granice kada je ovdje postalo suviše gusto za indipendiste.I naravno prvo je spašavan Miško. E sad ja nisam "angažovani istraživački novinar" pa da ono što se priča iznesem kao tvrdnju i istinu i zato nisam elaborirao gepek. No iako nije možda bio u gepeku možda je čučnuo na zadnjem sjedištu ili su mu napravili lažni pasoš, ali stoji činjenica da ga je Milova DB prošvercovala preko granice što govori o nekadašnjoj ipak bliskosti "Sokrata" sa "zarobljivačem institucija. Nadam se da sam bar malo razjasnio gepek.
Komsija

01. 06. 2018 - 11:37

Zahvaljujem na pojašnjenje, mada je u PG javna tajna da je bilo gepeka i gepeka, tako da je pojašnjenje malo pristrasno .
"nezavisni intelektualac"

14. 06. 2018 - 12:42

Iako uglavnom ne objavljujete moje komentar, eto da probam...Istina je Miška jeste Milova UDBA izvela iz države 1999 godine ali i mnoge druge novinare te ljude koji su bili protiv SCG Armije i mobilizacije u vrijeme sukoba sa NATO. Takođe, Milo jeste učestvovao u stvaranju Vijesti ali i mnogi drugi Crnogorci. Mislim da je naslov teksta nepriličan jer ruku na srce, profesoru Peroviću ne možete podastrijet kukavičluk ili anticrnogorstvo. Tačno, ono je danas "drugačije" nego je bilo devedesetih kada je profesor bio jedan od najžešćih protivnika velikosrpstva ali i do stvaranja Nezavisne države. Biti protiv načina vladanja, ne znači biti protiv države a vas gospodine Pustahija kao ni vašeg Mila nije nigdje bio na Crnogorskoj strani do 1997 godine a vlasnika portala Đuranovića u "malim " količinama, početkom devedesetih u promilima...
Vrh besrama

01. 06. 2018 - 07:15

Stavove EU o medijima kreiraju tri subjekta. Prvi, iz NVO: Uljarevićka, Ćalovićka, Slovenka, Vujović i Muk. Njihovo osnovno pravilo - što više eura i dolara to više pljuvanja. Drugi, su propali novinari – local staff iz iz ambasada SRN i USA i Misije EU, a dirigrent je Diler Salate. Treći su „Vijesti“ i menadžment RTCG. Kada pominjem „Vijesti“, Miško uze od Mila 150 hoiljada DM za operaciju u SAD. Ne bih ih uzeo i da sam zanao da ću na onaj svijet. Da sam to uradio – teorijski – ne bih imao obraza da kažem ikad riječ o njemu. Drugi, Željko, opljačka pomoć Kongresa SAD koja je data listu „Danas“. I pored toga što je ukrao pare poreskih obveznika „miljenik“ je SAD. Treći, meni zboraše lako je tebi da budeš Liberal sa Panićevim dolrima, ja ću za 500 dolara pisati što god . Bio sam šokiran. Poslije nekog vremena dođe “kurir“ iz „Zete“ i dade mu baš toliko. Nijesam mogao da vjerujem.
Tesla

01. 06. 2018 - 09:02

Dijelim vase misljenje, nazalost to ta istina koja pogadja gradjane a ne politicare.A NVO - doci ce i to na kraju, samo se pitam koliko ce to "osobno"da kosta....
Vrh besrama (2)

01. 06. 2018 - 07:16

Odmah promijeni „ploču“ pisanja. E, oni kreiraju stavove EU. Što reći, ko je vreća bijeda, ovi pomenuti ili oni iz EU(dirigentska palica je u rukama SRN). Đoko Orlandić
Kesedzija $$$$ i njegove bizze

01. 06. 2018 - 07:21

Dobro su ih krstili profesor Vesovic i g.Radoncic. Follow the money!
danilo s.

01. 06. 2018 - 07:21

g. Pustahija "opustoši" Vijesti. I Miška. S pravom. Jer Vijesti su novine laži, alternativnih istina, lažne demokratije, i, još lažnijeg, “istraživčkog novinarstva”. Ne samo da istražuju skakljive tajne moćnika, već ih – po potrebi (ili narudžbi?) – i kreiraju. Ako se istina ne uklapa u njihovu medijsku politiku - tim gore za istinu. To zna svako ko sjedne u “Prokrustovu stolicu” Petra Komenića. Zato, po pravilu, jedna stolica ostaje prazna. Rezervisna je za DPS/vlasti. To jest, ako se usude da sjednu. Ne dižu se dok ne priznaju sve sto Petar K. misli o njima. I Milu. Slusam sinoc (vise no što gledam – tako mi je lakše) “razgovore ugodne” Petra i Balše. Takvih “demokrata” se nije radjalo. Znaju sve o Milu i njegovom “zlu”– ali, kao uzročnika nasih nevolja, niko od njih ne pomenu Amfilohija i (nepravedno) napadnuti DF? Po njima, CG nema neprijatelja sem Mila. A Amfi, Mandić, Bečić itd. su toliko zaljubljeni u CG da će jadnica od njihovog zagrljaja ispustiti dušu. Ako vec nije?
boki

01. 06. 2018 - 08:06

Danilo, aktivirao si se ovih dana opet. MIlo pobijedio, ti dobio bonus, i sad udri po komenatrima da braniš svetu dps crkvu?
danilo s.

01. 06. 2018 - 09:08

boki, Drage volje ću vam prepustiti čitav honorar (nista). Aktivirao sam se jer sam bio otsutan (na putu). A ne mogu da se suzdržim kada vidim koliko licemjerja i laži ima u politici (na svim stranama). Ponovo cu vam reci - nijesam član DPS-a - niti bilo koje partije. Nikada se nijesam aktivno bavio politikom. Interesuje me istina, ljepota - i pravda. A to se ne mjeri - niti kupuje - novcem. E da, volim CG - ali nijesam crnogorski nacionalista. Prezirem svaki nacionalizam - posebno veljesrpski klero-nacionalizam. Ne treba mi “velika CG”. Neka bude – ka nekada - velika po cojstvu i junaštvu.
boki

01. 06. 2018 - 10:13

Iskreno da ti kažem, ne vjerujem ti baš. Nisi bot, kao što je većina na ovim dps tekstovima, to sam siguran. Da si veliki patriota, to vidim. I to mi je ok naravno. Da pljuješ po opoziciji, i to mi je ok, ima itekako razloga da se pljuje po njima. Po SPC da pljuješ, i to mi je ok, isti slučaj kao sa opozcijom. Ali nikad, baš nikad nisam primijetio da pljuješ po dps, cpc, sd... A samo mi nemoj reći da nema razloga za to. Jedini zaključak koji se nameće je da kapiraš sve, ali zbog nekog sitnog interesa si odlučio da je bolje ćutati. A to nije naše čojstvo i junaštvo.
danilo s.

01. 06. 2018 - 11:25

boki, Ima kritika i DPS. Priznajem, znatno manje – i blaže. Zašto? Jednostavno zato sto se, lise njih i njihovih koalicionih partnera - za sada - niko drugi ne zalaže za nezavisnu CG (u NATO i EU). Odnosno, za razliku od DF-a i ostatka opozicije na vlasti, ne moram (možda i griješim?) da brinem da li će CG da pretekne? Nekada sam podržavao LS i SDP kao "pro-CG" stranke. Nažalost, LS je nestao, a SDP je "izblijedio". Koliko izgoreše da se dokopaju vlasti, toliko, ako ne i vise, su se “ohladili” prema CG? Njima su DF i ostale (javne i tajne) veljesrpske partije - "ugledni partneri" u rusenju Mila. I CG? Volio bih da nam oni (ili vi) objasnite kako bi funkcionisla vlada sa Mandicem i Rankom na čelu? Kao sto rekoh da se radi o DPS-u ne bih ih mnogo branio. Stovise, mnogo im zamjeram šurovanje sa Amfilohijem i neobjašnjivu pasivnosti u rjesavanju imovinskog pitanja i statusa CPC. Ako i to uspiju da prevazidju - i podmlade ekipu - biću jos “blaži”. Ne zbog Mila ili DPS. Već zbog CG!
boki

01. 06. 2018 - 12:02

Ja sam na ovim izborima glasao za "21 vijek". Na predsjedničkim za Draginju. Na prošlim za Lekića. Svima njima ću da nađem 1000 mana. Svi oni imaju i imali su dosta promašaja. Ali glasao sam za njih. Nije neki izbor, šta ću. Ta priča o DF-u, Mandiću, odbrani nezavisnosti, bla, bla, zar stvarno misliš da pije 5 % vodu? Front i to tvrdo unionističko jezgro nemaju preko 15-20 % maksimum maksimuma. I oni će da nam sruše državu? I na kraju, ti jedino što zamjeraš i spominješ DPS-u je odnos prema cpc, Amfilohiju, crkvi? Ne znam gdje živiš, čime se baviš, ali ako ti je jedina njihova mana, pored svega ovoga što rade na svakom koraku, ove opšte pljačke i otimačine, onda ti živiš očigledno u nekom paralelnom univerzumu. Ili nekoj prašumi. Ili, opet se vraćamo na staro, očigledno imaš neku korist od njih. Kao i 85 % njihovih glasača.
Boban Bg

01. 06. 2018 - 13:23

Toliko ste prizemni i umišljeni u svojoj gluposti da boli! Prvo, tih 20% dobijanjem vlasti postaje 40% vlasti. Drugo, ko kaže da Demokrate nijesu blaža varijanta u suštinskom smislu idelogije srpstva? Reći da pitanje Crkve nije najvažnije pitanje može samo glup čovjek: da nije AnihRista i SPC danas bi u CG bilo najviše 10% Srba. Previdjeti ogroman uticaj religije u CG, Ostroga mi, može samo pacijent Miška Kesedžije. Pacijentu, sva ekonomska nauka u regionu ima pozitivan odnos prema cg ekonomiji. Tranzicionih gubitnika ima u svim bivšim soc. zemljama. Što misliš koliko ih je u Srbiji? Znaš li što su Goša, Minel, EI, Prva iskra, Prva petoljtka, Zmaj, IMR, Trudbenik, Rad .. bili za cg preduzeća? Nedosanjani san!!!
boki

01. 06. 2018 - 15:24

Sve si ti u prave brate moj, nego ti meni reci što se ne vratiš u ovo blagostanje i boriš se malo protiv ovih mrskih protivnika naše države nego si zabanio u Bg i bistriš li bistriš?
danilo s.

01. 06. 2018 - 16:53

boki, Sada meni nista nije jasno? Vi očito nemate nikakvih stavova, ako ih toliko često mijenjate? I ja bih možda glasao za Draginju da se SDP nije odlučio da saradjuje sa "uglednim parlmentarcima" (bez kucnog vaspitanja). Za "21 vijek” tek ne bih glasao, je je Bečić najveći kripto-veljesrbin u opoziciji. Vidjeli smo koliko postuje CG i Crnogorce sa njegovim bilbordima i pločom u Budvi. Osim toga, njihova demagogija i populizam - uz logoreju na TV - su teško svarljivi. Nemojte potcijeniti Amfijevu moć. Procenti ne znače mnogo, posebno kada imate jednog okorjelog klero-nacionalistu i fundamentalistu na čelu SPC koji patološki mrzi CG i danonoćno neumorno radi da je oburda.. P.S. Nravno da DPS griješi. Ko radi taj i griješi. Ako znate za "opšte pljačke i otimačine”, prijavite ih SDT.
Torsades

02. 06. 2018 - 11:37

A kako objašnjavaš bogatstvo koje su stekli tvoji politički mentori ? Mislim na osnivače URE . Ok, ovi su lopovi, a što su Druga familija ? Biće da su te častili, ne parama (jer su ,pouzdano znam ,stipse) nego nekim komplimentom na račun pameti ili šlihtanja jer si vjerovatno neobrazovan, neradnik i bezbanković pa ti je zbog promašenog života Milo kriv .
danilo s.

01. 06. 2018 - 11:34

#2 - boki, ne očekujete valjda da i ja učestvujem u ubistvu CG radi neke vase lažne "demokratije".? I zbog ogromnog (i praznog) ega lidera opozicije?
Bokeljka

01. 06. 2018 - 11:42

Moj danilo, nikad Vi nijeste bili za LSCG ili SDP ali cu ruku u vatru da ste bili za Sloba u startu. Mislim da se crnogorac 100% ali od nedje 98.e, a možda i kasnije. I da se razumijemo, sve je to legitimao.
danilo s.

01. 06. 2018 - 16:31

Bokeljko, Čuvajte te vase nježne ručice. Nema potrebe da ih tako olako – i neozbiljno – žrtvujete. Svi moji su Crnogorci odvajkada. A Slobu sam prezreo od prvog trenutka. Rekao sam vam da prezirem nacionalizam. I sve nacionaliste.
Bokeljka

01. 06. 2018 - 18:12

Ako nijeste devedesetih ukapirali je glavni i što je nacinalizam onda tu nema prostora za dijalog.
danilo s.

01. 06. 2018 - 23:33

Bokeljko, plašim se da vas ne razumijem? Prostor za dijalog je otvoren. Bar sa moje strane.
Nepozvan

13. 07. 2018 - 09:59

Nepozvan da se umijesam. Postoji jedna patologija u CG a to je da ako kritikujes opoziciju odmah misle da si placen. Stvari su nevjerovatno jednostavne. Da dodje opozicija na vlast, Putin bi ih, zajedno sa NVO,medijima,SPC i `nezavisnim intelektualcima`sjutradan kupio za baksis. Mila ne moze kupiti jer da moze vec bi ga kupio. Ko hoce u Nato i EU nema izbora, NAZALOST, zasad.
Ed

01. 06. 2018 - 11:49

Svaku tvoju potpisujem,Danilo.
Boban Bg

01. 06. 2018 - 11:54

Prijatelju, meni ti iz Vijesti liče na Vučića. Po vas bijeli dan ponavljaju kao mantru "mi smo najbolji, mi smo profesionalci, mi smo istraživačko novinarstvo, ..." pa ko povjeruje - povjeruje. To je stvar obrazovanja, logike i elemetarnog poznavanja ekonomije i još ponekih oblasti. I to nije ništa nelogično, onaj kome su mogućnosti limitirane uvijek misli da je genije kad bilo što napiše ili kaže. Da zna za bolje, vjerovatno bi se pokrio ušima. Tu vrstu "profesionalizma" su prenijeli na RTCG, pa u njihovom dnevniku slušamo takve podmukle komentare u kojima je KONI bio gigant, kad se govori o cijeni benzina upoređuje se cijena sa BIH, pošto je tamo vazda benzin bio najjeftiniji (ne idu zalud iz Srbije stalno u BIH da kupuju benzin), ... i slične male podvale "objektivnog" novinarstva, ili "profesionalizma", što reče ona "dama" što lupa šakom o sto i sikće kao neka rospija.
Untouchables

01. 06. 2018 - 12:52

Upravo tako Milorade. Izgleda da je jedino moguce sprdati se sa njima, na zalost.
Zoran beograd

01. 06. 2018 - 14:09

Vijesti su isto sto i vucicev bilten informer.
Majo

01. 06. 2018 - 20:25

Bravo! Zaradio si sendvic ili cak i Smoki, ako gazda bude dobre volje...
Čaj u 11

02. 06. 2018 - 11:07

Spinoza je blizak Vijestima, pod uslovom da mu je prezime izvedeno iz glagola "spinovati".
Skromnost nije mana-dapače..

04. 06. 2018 - 09:46

...zato molim moga druga sa JAZA-da ima na umu-(da se ne dofaća Sokrata)- kad kritikuje Perovića...da je ovaj ,ipak ,ispitani-provjereni profesor doktor Univerziteta..ne onih iz "Donje Gorice;Bara;Budve; s'Paštrovića;Tivta...možda šutra i iz Andrijevice...? Ništa nije lošo-jer nikad nije kasno..mijenjati osobeno zrcalo...?
Novi komentar