Od 5. juna

Italija i Grčka štite vazdušni prostor Crne Gore

Borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće u utorak, 5 juna redovno patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljena "letilice-uljeza".
Objavljeno: 02. 06. 2018 - 16:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarsva odbrane misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

"Imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora će dobiti od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a", navodi se u saopštenju.

NATO-va Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu kroz non-stop patroliranje koje se izvodi u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite.

S"aradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je započela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga; od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije – u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske; dok od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, a od utorka, 5. juna 2018. štitiće i vazdušni prostor Crne Gore. Od 2015. godine Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore", navodi se u saopštenju.

Komentari: 2

CRNOGORAC

06. 06. 2018 - 11:20

BLAGO NAMA KAD NE OVAKVE SVJETSKE SILE BRANE BAREM MOZEMO MIRNO SPAVATI.
@

07. 06. 2018 - 18:27

Dok je takvih kao ti ne smijemo se ni jednu sekundu opustiti i zaboraviti na opasnost od susjednih hegemonistickih drzava koje racunaju na izdaju rodne grude.Jeste da su SRBI NEBESKI NAROD KOJI JE ZLATNOM KASIKOM JEO I DA SU NAROD JEDAN NAJSTARIJI kakvoga nema na plantei Zemlji a mozda i dalje ali ovo malo krsa sto je nas crnogorce zapalo moramo sacuvati od PINJATASA.DA JE VJECNA CRNA GORA
Novi komentar