Za godinu dana

Dječak ukrao ocu karticu i na klađenje spiskao preko 90.000 eura

  Dječak (13) iz Velike Britanije za godinu je potrošio nevjerojatnih 80.000 funti (oko 91.500 eura) očevog novca nakon što je s podacima s očeve kreditne kartice otvorio račun za internetsko klađenje.
Objavljeno: 03. 06. 2018 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

'Navukao' se nakon što je s ocem, direktorom jedne kompanije, otišao na fudbalsku utakmicu na stadion Wembley gdje je vidio reklame za online klađenje.

Za samo sedmicu uspio je da potroši 60.000 funti. Mobilnim telefonom je fotografisao očevu karticu te s njegovim podacima uspio da otvori profil na stranicama za klađenje. Za pojedine oklade uplaćivao je iznose i do 3.000 funti, čak do stotinu puta za sedmicu.

"Bilo mi je zabavno..."

"Nisam imao pojma da to može da izazove zavisnost kao pušenje, alkohol i droge. Bilo mi je zabavno, a mislio sam da nešto mogu i zaraditi. Bilo je toliko jednostavno otvoriti račun za klađenje na internetu, doslovno su mi trebale sekunde da to učinim - ispričao je tinejdžer koji je nakon otkrića sve priznao roditeljima.

Da pod lažnim identitetom troši očev novac otkriveno je nakon poziva iz banke u kojoj je otac imao račun. Do tada je 13-godišnjak s računa potrošio oko 20.000 funti.

Šokirani roditelji sina su poslali na odvikavanje i psihoterapiju te zaključili da je sada naučio lekciju. No nekoliko mjeseci kasnije ponovo se okušao u klađenju i ovog puta za sedmicu potrošio tri puta više. Roditelji su kazali kako mu nakon ovog puta više nikad neće moći vjerovati te još otplaćuju kredite kojima su morali pokriti dug koji je dječak nagomilao.

Da mu na računu nedostaje veliki iznos otac nije odmah shvatio jer firma kojom upravlja mjesečno zarađuje i do 30.000 funti, a u to vrijeme je, kaže sklopio desetke ugovora s poslovnim partnerima.

"Klađenje je bilo jedino o čemu sam razmišljao"

"Počeo sam sa sitnom okladama od 5 ili 10 funti da bi ubrzo trošio i do 1000 funti na dan. Znao sam i po šest sati dnevno da pregledavam oklade, propuštao bi treninge i ne bi pisao domaći. Klađenje je bilo jedino o čemu sam razmišljao - svjedoči tinejdžer, danas 15-godišnjak.

Roditelji su, kažu, srećni što nisu izgubili sve jer su čak strahovali i za firmu koju vode.

"Bili smo ljuti ne samo na sina već i na sebe same jer smo bili naivni i nismo vidjeli što se događa. Brinuli smo za posao toliko da nismo uvidjeli da je popustio u školi - rekao je 43-godišnji otac za Mirror.

Dječak redovno ide na psihoterapiju jednom sedmično kao i na grupne terapije s drugim ovisnicima o klađenju.

 

Komentari: 0

Novi komentar