Čovjek može da ima dva potpuno različita seta DNK

Himera je u grčkoj mitologiji bila stvorenje sa tijelom koze, zmijskim ili repom zmaja i glavom lava. Pojam himera danas se koristi i kod ljudi, onih koji u svom organizmu imaju dvije različite grupe DNK. 
Objavljeno: 03. 06. 2018 - 16:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nekoliko je načina na koje dolazi do postojanja dvije različite grupe DNK.

Nakon presađivanja koštane srži može doći do pojave različitih setova DNK. Prije presađivanja kod oboljelih se hemoterapijom ili zračenjem uništavaju oboljele ćelije, a zatim se presađuje zdrava koštana srž donora. Donirana koštana srž će nastaviti da stvara krvne ćelije koje sadrže DNK donora, pa će tako primalac koštane srži postati himera, piše Insider.

Kod potpunog himerizma 100 odsto krvnih ćelija primaoca ima DNK donora, navodi se u članku u časopisu Nature. Ali, krv može da sadrži i mješavinu DNK primaoca i davaoca. To se zove pomiješani himerizam.

Prije tri godine muškarac iz Vašingtona je tražio ispitivanje očinstva i tada mu je za test očinstva uzet DNK iz pljuvačke iz usta. Rezultati su pokazali da je on tehnički stric svom sinu, a ne otac.

Daljom analizom utvrđeno je da taj muškarac ima sasvim različit DNK u pljuvački, u odnosu na uzorak DNK koji mu je uzet iz sperme. Stručnjaci za genetiku bili su uvjereni kako se ovdje radi o primjeru ljudske himere.

Slična situacija dogodila se i u slučaju Karen Kigan, kad su testovi pokazali da ona nije biološka majka svoje djece.

Ispitivanja su pokazala da kod nje postoje dva različita seta DNK. DNK uzorak iz njenih usta nije bio isti kao uzorak iz njenih jajnika. Ljekari su zaključili da njen dodatni DNK potiče od njenog brata blizanca.

Do ove pojave može doći i tokom normalne trudnoće. Tako su početkom 90-ih godina naučnici otkrili da trudnica može da zadrži dio DNK svoje bebe i to u situaciji ako neke ćelije fetusa migriraju izvan materice. Tu pojavu su nazvali - mikrohimerizam.

Komentari: 4

И у ЦГ

03. 06. 2018 - 18:54

постоји код 18% Црногораца синдром химере, уградила им га је брадата сотона, и тако они постадоше, и препознају се као ПОСРБИЈАНЧЕНИ ЦРНОГОРЦИ.
tačno

03. 06. 2018 - 21:35

Ovo je tačno i protiv toga se ne može ništa uraditi ali me čudi da na ovom portalu niko ne govori o onima kojima su islamci uvalili svoj mentalni DNK pa su im miliji i bliži oni iz Koramšara i Abadana nego, po krvi, rođena braća. A njih ima... ne mali broj. Trenutno su i na vlasti u CG. Po prvi put bez prisile i vojske. E to me brine.
Savo

04. 06. 2018 - 07:32

Risto je polu čovjek polu đavo. Omače mi se ovo polu čovjek mada je u njegovom slučaju bolje ništa nego išta
Ilija

04. 06. 2018 - 08:06

Abahudine, Sabahudine... opet ti. Pravi si mali đavolak ili,kako vi to kažete, đin, bekzebub... Odmori malo. Znaš... visokopreosvećeni ima lijek za takve. Zbog toga ga i ogovaraš. Uostalom, samo to možeš. Samo to ti je i preostalo.
Novi komentar