Ostrvo Sentosa

Rajsko ostrvo susreta Trampa i Kima krije mračnu prošlost

Ostrvo Sentosa, mjesto istorijskog susreta američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, popularna je turistička destinacija u Jugoistočnoj Aziji, sa poznatim terenima za golf i pješčanim plažama. Singapursko ostrvo, međutim, ima i svoju, malo poznatu, mračnu prošlost.
Objavljeno: 06. 06. 2018 - 22:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lokacija samita, zakazanog za 12. jun, odabrana je iz vrlo logičnih razloga. Ostrvo je smješteno samo pola kilometra od južne obale Singapura, ostrvskog grada - države, pa će tamo biti mnogo lakše sprovesti jake mjere bezbjednosti, koje se podrazumijevaju za ovakav sastanak, piše Jutarnji list. 

Iako sadašnje ime ostrva znači "mir i spokoj", ono je nekada bilo japanski logor za ratne zarobljenike iz Britanije i Australije, nakon što su se savezničke snage predale Japancima 1942. godine. 

Ostrvo koje godišnje posjeti 20 miliona turista, bilo je i poprište masovnih egzekucija singapurskih Kineza, uključujući civile, koji su sumnjičeni za aktivnosti usmjerene protiv Japana. Mnoga ubistva su izvršena upravo na plaži na kojoj se sada nalazi svjetski poznati teren za golf "Serapong". 

Sve do 1972. godine ostrvo Sentosa je bilo poznato kao Pulau belakang mati, grubo prevedeno - "ostrvo smrti s leđa", ali ga je singapurska vlada preimenovala prije nego što je odlučila da ga pretvori u atraktivnu turističku destinaciju.

18454540855b1838d0e628a416617334-v640

Malo je poznata i činjenica da su mnoge generacije Malajaca i Kineza morale naprasno da prekinu idiličan život na ostrvu i presele se u gradske nebodere, i to ne vlastitim izborom. 

Izvori bliski organizaciji samita tvrde da je Sentosa odabrana zato što je ostrvo sa Singapurom povezano jednim mostom koji se vrlo lako može zatvoriti za saobraćaj. 

Inače, na Sentosi su svoj dom napravili neki od najbogatijih ljudi Singapura, izgradivši na obali raskošne vile koje koštaju i do 29 miliona dolara. 

Dio ostrva na području hotela "Kapela", u kome će biti održan samit, u kojem se inače početna cijena sobe kreće oko 500 dolara, signapurske vlasti su označile kao posebnu zonu bezbjednosti u danima uoči samita.

Komentari: 0

Novi komentar