Legendarni fudbaler o predstojećem Svjetskom prvenstvu

SAVELJIĆ: Mundijal u Rusiji bez izrazitih favorita

Jedan od najboljih odbrambenih fudbalera nekadašnje Jugoslavije, legendarni Niša Saveljić, u razgovoru za Portal Analitika govorio je o predstojećem Svjetskom prvenstvu čiji je domaćin Rusija, kao i o mogućim dometima susjednih država Srbije i Hrvatske na tom fudbalskom šampionatu.
Objavljeno: 09. 06. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osvrnuo se i na stanje u crnogorskom fudbalu, koje nije na zavidnom nivou, uz ocjenu da je selektor Tumbaković s reprezentacijom na pravom putu da napravi ekipu za velika takmičenja.

Podijelio je s nama i utiske o radu sa mladima u novoj akademiji „Girondins de Bordeaux USA“, s kojom je u proteklih godinu dana ostvario sjajan rezultat.

Takođe, otkrio nam je svoje planove za naredni period, kao i to koga od proslavljenih francuskih fudbalera dovodi sa sobom ovog ljeta na odmor u Crnu Goru.

ANALITIKA: Još nekoliko dana je ostalo do početka Mundijala u Rusiji. Jeste li upoznati sa učesnicima i kako bi ih ocijenili?

SAVELJIĆ: Aktivno sam se vratio u fudbalske sfere, preko angažmana u akademiji „Girondins de Bordeaux USA“. Naše partnerstvo u Vašingtonu je produženo još na godinu dana. U toku sam sa svim fudbalskim dešavanjima, kako u svijetu, tako i u Francuskoj. Po meni, predstojeći šampionat će biti najneizvjesniji, jer je fudbal toliko napredovao da favorita praktično i nema. Čak i ekipe iz drugog plana mogu doći u situaciju da osvoje Svjetsko prvenstvo.

nisa1

ANALITIKA: Pored ostalih, učestvovaće i reprezentacije dvije susjedne države - Srbije i Hrvatske… Koji su po Vama njihovi dometi?

SAVELJIĆ: Kad je u pitanju Srbija, velika je greška napravljena, uz svo poštovanje Krstajića, odlaskom Muslina. To je veliki peh. Igrati na Svjetskom prvenstvu ogromno je iskustvo... Srbija na papiru ima odličnih igrača. Mislim da je glavna figura u ekipi Matić, a uz njega tu su još i Ljajić i Mitrović... To su igrači koji mogu napraviti korak više i možda neko iznenađenje. Imaju nezgodnu grupu, biće jako teško.

Već sa Hrvatskom situacija je drugačija. Oni imaju dužu tradiciju igranja na velikim takmičenjima. Napravili su odranije pravi put reprezentacije. Imaju sjajne igrače, i Zlatka Dalića s kojim sam igrao nekada u Budućnosti  - mislim da je on napravio hemiju koja je falila, od odlaska Roberta Kovača kojeg cijenim kao trenera. Dalić je vratio ono što je Hrvatskoj nedostajalo. Niko mu se nije miješao u ekipu. Ima sjajne pojedince, kompaktnost i siguran sam da mogu parirati svim najjačim reprezentacijama. Ne bi me iznenadilo da stignu i do finala.

Analizirajući njihove posljednje utakmice na proteklom Evropskom prvenstvu, mogu reći da su male nijanse bile u utakmici osmine s Portugalom, koga su mogli da izbace iz daljeg takmičenja, jer su igrom bili na visokom nivou, čak i bolji od protivnika, iako su izgubili u produžecima. Stoga, Hrvatska može da bude jedno prijatno iznenađenje, što bi za fudbal na ovim prostorima bilo lijepo i zasluženo.

ANALITIKA: Kad je u pitanju potencijalni krug favorita, koga biste izdvojili?

SAVELJIĆ: Uvijek odskaču velesile kao što su Brazil, Argentina iako je u malom padu, Njemačka koja je uvijek gajila igru na svjetskom nivou čiji problem može da bude smjena generacija koja se u igri pomalo osjeća, ali sam ljubitelj nihove konkretne, brze, moderne i efikasne igre...

Brazil se nije proslavio igrama na posljednja dva Svjetska prvenstva, gdje su podbacili. To je bilo daleko od nekog nivoa modernog fudbala - bez agresije, širine, kombinovanja, bez konkretne završnice. Smatram da sa novim trenerom mogu da vrate određenu dozu agresivnosti, profesionalnosti i discipline u igri koja im je nedostajala na tom nivou. Fokus će mi biti na njih, jer me baš interesuje da li su prebrodili te „dječije bolesti“ s velikih takmičenja. 

ANALITIKA: Vidite li tu i Francusku, Španiju…?

SAVELJIĆ: Da, tu su i Francuska, Španija, kako ranije pomenuh i Hrvatska, kao favorit iz sjenke, Njemačka, Argentina - ali zašto ne i neke druge reprezentacije, Urugvaj, npr… Portugal bih volio, ali su i oni u smjeni generacija. Imaju sjajnog, velikog igrača, Kristijana Ronalda, koji je uvijek na visini zadatka, ali nakon pune sezone kod svih dolazi do emotivnog pražnjenja i pitanje je kako će igrati... Osvojili su EP, ali defanzivnom igrom. Ostaje da se vidi da li mogu tako da izdrže jedno naporno, jako takmičenje, kakav je svjetski šampionat.

Znam po sebi, kad sam igrao s Jugoslavijom ‘98, to su ogromni i fizički i psihički napori, duga je sezona bila, igrao sam Ligu šampiona, ligu i kup Francuske, a sad pogotovo u jednoj konstelaciji samog ambijenta fudbala koji je u međuvremenu postao ogroman biznis... Tako, možda može Portugal s Kristijanom na čelu da napravi neko, recimo, blago iznenađenje.

nisa4

ANALITIKA: Može li se tu umješati i domaćin, Rusija...?

SAVELJIĆ: Kad je u pitanju domaćin prvenstva, djeluju mi kao neki igrač koji dođe nespreman, kome fali vazduha... Nažalost, prolaze kroz težak period tranzicije koji traje malo duže i uz to imaju loš rad s mlađim selekcijama. U vrijeme kad sam igrao za Jugoslaviju imali su sjajne ekipe od omladinskih, pa nadalje i tu leži srž problema - jer se ekipa jedne reprezentacije bazira na mlađim selekcijama. Francuska je recimo tu prestigla Holandiju, čak sad i Španiju. Rad sa podmlatkom je veoma bitan i primaran, što se na ovim našim prostorima jako zapostavlja. Mislim da Hrvatska daje najbolji primjer - oni su u edukaciji i pripremi igrača do šesnaeste godine među vodećim zemljama u Evropi, i to daje rezultat. Stoga, fokus Rusije mora da bude upravo taj.  

ANALITIKA: Od septembra startuje novo takmičenje, Liga nacija, gdje će među 55 timova nastupiti i Crna Gora. Što mislite o tom novom konceptu koji pruža mogućnost plasmana na EP?

SAVELJIĆ: Mislim da je to odlična stvar, zato što prijateljske utakmice više i nijesu prijateljske, pošto se i one igraju profesionalno. Napravila je UEFA sjajnu priču zato što ekipe iz nepovlašćenih grupa, među kojima je i Crna Gora, imaju šansu za plasman na veliko takmičenje, a to je i prilika mlađim igračima da se nametnu i još bolje uigraju. To kažem, jer znamo često da kuburimo sa povredama igrača, a tu je i smjena generacija.

ANALITIKA: Kakav je po vašem mišljenju kvalitet crnogorskih fudbalskih liga? Je li na potrebnom nivou?

SAVELJIĆ: Nažalost, naša liga nema neki kvalitet, ni približno evropskim ozbiljnijim ligama, ali uz jedan studiozan rad selektora Tumbakovića, u koga imam veliko povjerenje, i njegovog stručnog štaba, moramo napraviti spoj iskustva i same kompetitivnosti kako bi se kvalifikovali, napravili rezultat i izborili poziciju za neko veliko takmičenje. Još uvijek smo u tranziciji, tražimo pravu ekipu na duže staze, ali bez jake lige i jakih mlađih selekcija, to moram da naglasim, nema ni jake osnove za ekipu.

Rad s mlađima mora da bude još aktivniji i bolji, kao i edukacija, i to je proces koji mora da zaživi u svim klubovima Prve i Druge crnogorske lige. Strategija Tumbakovića je pozitivna, ali to je sve trajalo dok ne počne utakmica... Mi smo na momente pokazali da imamo igru, ali nam je uvijek falilo daha, ekipe su nas analizirale, igrale još čvršće od nas… To je period koji mora da prođe, a s kojim se Tumbaković zajedno sa svojim stručnim štabom, pravilno uhvatio u koštac.

Praviti smjenu generacija u maloj državi kakva je naša, s malim fondom igrača koji igraju u vrhunskim klubovima - teško je tada napraviti kompaktnost. Odlaskom Vučinića, a tu je i Jovetić koji je nažalost često bio povrijeđen… Nije lako u tim okolnostima napraviti harmoniju igre. Jer, dva igrača svjetske klase kakvi su Jovetić i Savić nijesu dovoljni za još jedan korak više. Oni su glavni oslonac tima, ali uz još bolji rad i kroz ove utakmice u Ligi nacija, ekipa bi trebalo da dobije na iskustvu u igri i kompetitivnosti.

nisa3

ANALITIKA: Nedavno je Crna Gora odigrala dvije prijateljske utakmice - sa BiH i Slovenijom. Nije upisala pobjedu… Vaš komentar?

SAVELJIĆ: Velike filozofije tu nema, kraj je sezone, teško se motivisati, umor je prisutan, a neki put, kako je i sam Tumbaković kazao, te utakmice čak i nijesu poželjne. Slažem se s njim, jer dvije utakmice u kratkom periodu od nedjelju dana su previše. S druge strane, kontrolne utakmice su pokazatelji koliko pojedini igrači mogu, i u kakvoj su formi. Znam po sebi, kad sam se borio za mjesto u timu, upravo te utakmice su me izbacile u prvi plan. Bila je žestoka konkurencija i one su mi napravile prolaz ka prvoj postavi. Sigurno su korisne i podržavam ih, upravo zato da se igrači nametnu i da ocijene da li su na nivou koji zahtijeva moderni fudbal.

ANALITIKA: Zatičemo vas u Francuskoj… Kako ste zadovoljni proteklom godinom u radu sa mlađim ekipama u vašoj akademiji?

SAVELJIĆ: Sa Nenadom Vilotijevićem vodim žensku fudbalsku ekipu (od 12, 13, 15, 19 godina), a u planu je i muška. Na početku smo, ali postižemo i velike uspjehe. Naime, osvajači smo Kupa do 19 godina u Merilendu, a u prvenstvu smo među tri najbolje ekipe, što je veliki uspjeh. Jer poenta naše škole je da svaka ženska, a kasnije i muška ekipa, dobije univerzitetsku stipendiju.  Devedeset odsto polaznica naše škole je uspjelo u tome i dobilo stipendije na najjačim univerzitetima u Americi. Sedamnaestog stižu u Francusku i biće gosti Bordoa, profesionalnog fudbalskog kluba, gdje će boraviti deset dana.

nisa2

ANALITIKA: Ranije ste kazali da vam je želja da UEFA PRO licencu dobijete u Crnoj Gori. Jeste li uspjeli u tome?

SAVELJIĆ: Bilo bi mi posebno drago da tu PRO licencu završim u mojoj Crnoj Gori i Fudbalskom savezu, na najvećem nivou. Nijesam još uvijek to uradio. Treba da se raspitam o terminima za obuku. Sem toga, planiram za sljedeću godinu i da u Limožu pohađam master časove za sportskog direktora i direktora marketinga u fudbalu. Riječ je o sjajnoj školi i biće to dragocjeno iskustvo i odlična preporuka za moj CV. Jer, biti trener i sportski direktor to su usko povezane stvari. Moje ambicije za neki naredni period su stoga vezane za još veću edukaciju, za dobijanje PRO licence, a onda i završavanje pomenutog fakulteta u Limožu.

ANALITIKA: U planu Vam je i organizovanje kampa?

SAVELJIĆ: Tako je. Pravimo veliki kamp u vrijeme raspusta, krajem jula, „FC Girondins de Bordeaux USA“ u Vašingtonu, gdje će nam gosti biti treneri iz Bordoa. Pored programa rada biće uključen i program ishrane, segment koji je veoma bitan. Akcenat je pored treninga na načinu ishrane sportista na visokom nivou, gdje realno Amerika ne stoji najbolje u omladinskom uzrastu. Tako da je izuzetno bitna edukacija u mlađim selekcijama po tom pitanju.

ANALITIKA: Nedavno je kao bomba odjeknula vijest o odlasku legendarnog Zidana s klupe Reala. Je li to za Vas bilo iznenađenje?

SAVELJIĆ: Nije me toliko iznenadilo. Nijesam očekivao, ali po nekoj logici i jesam. I ja bih tako postupio na njegovom mjestu. Osvojio je tri Lige šampiona za dvije i po godine na klupi Reala, potrošio minimalne iznose na pojačanja, 60 miliona, za razliku od Gvardiole koji je potrošio 400 miliona  a nije osvojio ništa sem Premijer lige, iako je nesporno veliki trener, ali, Zidan je napravio nešto što će malo ko uspjeti da uradi poslije njega. Sasvim je logično da sad preuzme da vodi neku ekipu. Mislim da će mu naredni potez biti da se oproba na klupi reprezentacije Francuske. Nakon Svjetskog prvenstva, i realno i logički, iako Dešan ima korektan učinak, mislim da Zidan može lako biti njegov nasljednik.

A, kad su klubovi u pitanju, u perspektivi bi mogao da vodi italijanski Juventus. Emotivno je vezan za taj klub u kom je imao veliku karijeru. Juventus je u uzlaznoj putanji, finansijski je stabilan i to su sve neki pokazatelji da može da bude njihov trener u bliskoj budućnosti.

nisa5

ANALITIKA: Imate dosta poslovnih obaveza i na relaciji ste Francuska - SAD. Kad vas možemo vidjeti opet u Crnoj Gori?

SAVELJIĆ: Dolazim sredinom jula, s mojim prijateljem velikim Laslanom i takođe mojim super prijateljem Kristofom Dugarijem koji inače nikad nije bio na ovim prostorima. Eto, i preko mene Crna Gora postaje atraktivna destinacija za odmor i baš sam ponosan što će ljetovati tamo.

Komentari: 1

Grobar NK

09. 06. 2018 - 17:47

Legenda Partizana... veliki igrač... odličan intervju pozdrav iz Nikšića
Novi komentar