Komentar

Resetovanje pobjednika

Na vašem mjestu, u vrhu DPS-a, ne bih se zanosio pobjedom već bih dobro razmislio i hrabro iskoračio, kao u Podgorici. U suštini niste vi toliko pobijedili koliko su oni izgubili i ako ne izvedete kvalitetno podmlađivanje, ne testosteronsko, brzo će vam opet sve doći u pitanje
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stišala se euforija oko poslednjih izbora, pale su tenzije i staložili su se utisci kao toz od kafe i sad mogu na miru da gatam po obodu i dnu političke ćikare. Uh, mašala, neki su imali veliki dobitak i to na više mjesta, drugima su se otvorili putevi koji vode neđe daleko van ćikare a bogami i politike, dok treći zamišljeno stoje i nešto računaju osluškujući analitičare kako telale analize.

Viđu Mila kako je zabanio na Cetinju i oko njega livrejisana posluga. Ma ne đa’ole, kad bolje pogledam to je garda a ne posluga, eno im i pušakah, samo ne znam što su obučeni kao liftboji. Vidim i jedno momče šesno, vospitano i učeno kako sa vrh Gorice osmatra Podgoricu i kao zapovijeda. I onda mi ispade ćikara i razbi se u sto komada kad čuh na televiziji da će tek za mjesec dana DPS donijeti odluku o tome ko će biti gradonačelnik Podgorice.

Nije mi jasno šta tu ima da se odlučuje kad su građani odlučili? Jeste li isturili na listu Ivana Vukovića i 45 ili 65 novih mladih kadrova i oni hametice rasturiše opoziciju? I sad da vladaju oni nezamjenjivi koje ste od bruke sakrili pred glasačima iza omladinskog udarnog bataljona? To bi, gospodo, bila teška izborna prevara. Na stranu čuvena partijska mašinerija, ali Vukovića su građani grlili i ljubili po ulicama i na promocijama. On i mlađani Nikolić su lavovski zastupali stranku i njen program u teškim predizbornim nastupima u medijima i od svog znanja elokvencije i mladalačke čistote i odlučnosti napravili grudobran ispred vašeg potrošenog seniorskog sastava prepunog aferima.

I sad ti profo nazad za katedru a ti mlađani Nikoliću za portparola? E neće da može! Nisam ni romantik ni antipragmatik i znam da je funkcija gradonačelnika Podgorice druga po važnosti izvršna funkcija u CG, odmah iza premijera, ali takođe znam da je Milo sa manje godina i manje obrazovanja stupio na premijersku funkciju. Neka iz Podgorice krene smjena generacija, jer mi - od samog pogleda na one nezamjenjive - počinju iskakati pjege.

Znam i da nemam pravo da ovo ovako ultimativno zahtijevam jer nisam Podgoričanin i nisam glasao, ali sam se nesretnik ponadao da će poslije ovoga i kod nas u Budvi u prednji ešalon da uđe neko bar sličan Vukoviću, Nikoliću i podgoričkim pobjedničkim klincima. Jesam li se grdno prevario? Izgleda da u Budvi nećete ići na izbore da je časno povratite, nego ćete u šoping prevrtačkih mandata. Za tu rabotu dovoljan vam je neki poslušni šišmiš ili neki blavor. A ako vam uspije trgovina, onda je lakše baratati sa takvima prilikom raznih valorizacija.

Na vašem mjestu, u vrhu DPS-a, ne bih se zanosio pobjedom već bih dobro razmislio i hrabro iskoračio kao u Podgorici. U suštini niste vi toliko pobijedili koliko su oni izgubili i ako ne izvedete kvalitetno podmlađivanje, ne testosteronsko, brzo će vam opet sve doći u pitanje. Niste pobijedili velikosrpske snage jer su njihovi najbitniji dijelovi - SPC i Apis bik i tvrdi nacionalistički glasački blok - ostali gotovo netaknuti. Samo im je propao jedan od pokušaja predvođen Frontom. Apis bik će brzo pregrupisati trupe i isturiti Demokrate koji će opet uzviknuti „Mi ili On“ i ponovo okupiti nacionaliste i pseudograđanski stranački gnjoč i eto vam belaja za dvije godine na parlamentarnim izborima.

Vaše matore klijentelističke DPS falange bez boje mirisa i ukusa neće moći izdržati ponovni nalet. Njihov maksimalni domet je da novim mladim hrabrim i obrazovanim i neiskvarenim kadrovima nose tain u izbornu bitku.

U grdnom nevaljalom komunizmu svakih četiri-pet godina održavao bi se kongres SKJ gdje bi se diskutovalo o „anomalijama“ kako ih je zvao Joža Broz i obavezno počistio dio rukovodstva koji je bio zagovarač i provodilac „anomalija“. Kako DPS to nije radio jako dugo, nakupilo se u njemu, ne samo ideoloških, nego i krivičnih anomalija te bi trebalo počistiti. Zato treba iskoristiti naredne dvije godine za promjenu kadrova i prevaziđenih političkih paradigmi i parola i uhodavanje obnovljenih partijskih redova. I to ne samo u pogledu bojeve partijske obuke i egzercira nego i u pogledu novih evropskih perspektiva i obaveza.

Novi obrazovani klinci neće imati putera na glavi i neće morati puzati pred Europskom unijom. Oni će ući u nju ravnopravni i gordi, za razliku od vas dosadašnjih oni će znati da: „Europska unija nije Europa. Ona je ekonomska unija, birokratija zalutala u svoje kapitalističke vrijednosti iz kojih je nestala europska duša i u kojoj nebrojene sablasti iz njene destruktivne prošlosti opet stupaju na scenu“ (citat: ROB Riemen,“ Povratak Evrope“).

Komentari: 18

milica

08. 06. 2018 - 07:45

Apsolutno se slažem.
Pridruzujem se

08. 06. 2018 - 20:20

I ja isto i moram da podvucem ovaj zadnji paragraf! Ovo je kriticno (da, kriticno!) za buducnost nase djece i nase drzave Crne Gore! Gospoda Predsjednik Djukanovic i Premijer Markovic, MORAJU ovo da shavate i prihvate kao cinjenicno stanje i da ni po kojom cijenom ne varaju sebe ni narod da je drugacije!
Anđa

09. 06. 2018 - 12:30

Da li se to u CG predsjednik i premijer pišu velikim slovom? Toliko o mentalitetu.
Velja pamet

10. 06. 2018 - 21:13

Ovaj komentar govori vise o vama nego o pravopisu osobe koju vi komentarisete. I nije pitanje "mentaliteta" nego pravopisa, "profesorice".
Zadnja sansa

08. 06. 2018 - 07:55

Tako je ! Tvrdo nacionalisticko, antidrzavno jezgro je ostalo netaknuto i brzo ce se pregrupisati i izvuci pouke iz prethodnih poraza. Oni se veoma brzo reorganizuju. Od SNP-a, Narodne stranke, SNS-a, NOVE, DF-a pa do SDP-a... Okrenuli su i Medojevica i Krivokapica na svoju vodenicu i veoma su mocni i ne smije se potcjeniti njihova snaga i moc. Oni nikad nece odustati od vracanja Crne Gore u velikosrpki projekat i organizovani su na regionalnom a mozda i vecem nivou. Vidjeli smo izbore 2016 ! Podmladjivanje i zamjena potrosenih i kompromitovanih starih partijskih kadrova vladajuce partije je prioritet i uslov svih uslova ako smatraju da mogu da uzmu vlast na narednim parlamentarnim izborima za dvije godine . Gradjani hoce STVARNE a ne kozmeticke promjene. Vrijeme laznih obecanja, ispraznih parola ,jeftine demagogije i prelivanja iz supljeg u prazno - je proslo ! Da, Zasto ljudi koje ste kandidovali kao nosioce lista ne mogu biti gradonacelnici i na vecim funkcijama ?
Predzadnja sansa

08. 06. 2018 - 08:10

Izvini, odskle ti to da su okrenuli Medojevica, dje ga okrenuli? Medojevic je prevarant, on je bio za drzavu, a isao u SAD da trazi da se referendum sprijeci, bio za NATO, a prstom nije mrdnuo za to clanstvo. On gleda samo svoju korist, nema tu nikakve ideologije, ko vise plati, od koga veca korist.
The last train

08. 06. 2018 - 09:22

Eto, sam si dao odgovor na svoje pitanje i dilemu . "Bio je za drzavu i bio za NATO" a posle i protiv obnove nezavisnosti i protiv NATO ! Neko ili nesto je tu izvrsilo veliki uticaj da drasticno promjeni stavove iz korjena od evropljanina i suvereniste do klerikalnog velikosrpskog soviniste, antiglobaliste i rusofila. Pitanje je da li je to, pored vec dokazane i standardne nepouzdanosti, prevrtljivosti i sklonosti drasticnim politickim preokretima i samo materijalna korist i "ko vise plati" ... i (ili) jos neki "uticaji" ?
Niki

08. 06. 2018 - 08:57

Sta je to novo kod Nikolica i kod Vukovica? To sto su mladi i lijepi? Sve iste isprazne parole i floskule,sve ista otrcana koreografija i demagogija,narcisticka samozaljubljenost po uzoru na svog Boga Mila. O kakvoj crnoj ideologiji pricate g.Pustahija? Jedina ideologija modernih Crnogoraca,kako ih vi nazivate,jeste interes i samo interes. Obican gradjanin tu nema sta da trazi. Obican gradjanin ce i dalje koracati gradom ciji uzi i siri centar lice na sve osim na bilo kakve obrise modernog grada, Gradom salivenim u beton,bez zelenia,bez parkova za djecu,bez trotoara,bez gradskog saobracaja uredjenog,sa milion nepropisno parkiranih automobila da majke sa djecom ne mogu da prodju,gradom gdje vlada jedino zakon jaceg i pravilo jaceg,sa stotinama obijesnih pojedinaca kojima niko nista ne moze,sa desetinama nerasvijetljenih ubistava u po bijela dana... Ali ne! Nista od toga nije bitno,...bitno je samo da se drzi ruka na grudima i prica o 1918-oj...
Pustahija Milorad

08. 06. 2018 - 09:26

A šta je to novo kod mlađanih Demokrata pa im izgleda vjerujete. Možda su mentori Gošović i Kaluđerović napredniji i savremeniji. Odslušajte riku Bečića u mikrofon i benitovske delirijumske gestikulacije i odslušajte govor Vukovića ili kulersko mirno rezonovanje Nikolića pa će vam biti jasno.
Komsija

08. 06. 2018 - 11:19

Ja niti jednim mlađanim još od 1990.ne verujem jer ni lice na klonirane političke očeve. Objektivan analiticar cijeni djela a ne riječi. To mi se čini odje izostaje.
Djuro Vučinić

08. 06. 2018 - 15:00

Svi znamo partijske priče i stremljenja. Lako je kritikovat i toga ima dosta. Nijeste kazali koju i kakvu vlast bi vi željeli. Što bi po Vama ona trebala da radi. Nemoguće da nijedna partija nije "potrefila" vaše želje. Inače u PG se prelama država, to je više od gradonačelnika....Autor je signalizirao da glasači ovo mogu shvatiti prevarom,i vratiti na Parlamentarnim izborima. Znači DPS je vidio što znače nova lica !?
Il Duce di Zeta

08. 06. 2018 - 22:21

Dobro si ih snimio, Milorade. "Benitovske delirijumske gestikulacije"! Ovo cu da pozjamim jer mu pase perfektno!
Pustahija Milorad

09. 06. 2018 - 10:28

Bujrum!
gost

08. 06. 2018 - 09:32

Ko je obican gradjanin, Niki? Cime treba obican gradjanin da se vodi ako ne interesom?! Da smo pametni i zreli pa da se svi interesom vodimo, mnogo bi ljepsi ovaj grad bio a i ova drzava... Problem je "samo" sto nam je interes pogresan, sto bi svi da smijene lopove, ali ne zato sto je krasti lose, vec da bi oni zauzeli njegovo mjesto... Ovi izbori su bili drugaciji sto se tice DPS-a, i to sam i sam primijetio - nije bilo price o odbrani drzave. To se mora priznat...
Miki

08. 06. 2018 - 09:59

U pravu si Niki, a ovi što ti lupaju minuse rade to mahinalno kao klonovi bez ikakvog osjećaja za ovaj grad. Vjeruj mi da je mladim botovima važnije đe se Soraja sakrila nego bilo što drugo.
L Dabanović

08. 06. 2018 - 10:12

Primećivalo se još od prvog mandata da su izabrana čeljad u vrh DPSa i koalicionih vlada i opozicije otrcana srpstva Srbije ista sorta-koje qurac boli i za crnogorski narod i državu.Ovima u vrhu DPSa i vlada-crnogorski narod i država služe za pelješanje a opoziciji otrcana srpstva Srbije da crnogorski narod i državu preliju u narod otrcana srpstva i Srbiju.Sad je došla muka na one iz DPSa i vlade kako da očuvaju opelješano koje je poraslo na milijarde/bilione.A jedina nada očuvat te miliarde je Rusija.Brzo će nastat seoba oštaplerskih familija da se pridruže familiji Miloševića u Rusiju.Sad mislim da je svakom jasno zašto je DPS bačio CPC da je gaze otrcovi otrcana srpstva Srbije i da šnjima dijeli skupštinu.Zamislite kakva podlost dosadašnjeg vrha DPSa-držeći neprijatelje crnogorskog naroda i države u parlament crnogorskom narodu ostavili na biranje-ili glasajte za nas ošklapre da imate džavu ili glasajte za vaše mrzitelje da nemate državu.Uh kakve izrode i zlotvore imamao!!!
Vojo

08. 06. 2018 - 11:28

Sjajan tekst! Sve cestitke.
Čaj u 11

08. 06. 2018 - 14:44

Kao i svaki put do sad, Pustahija pravo u centar! Jednako bi nemoralno bilo od stare garde i trećepozivaca sa izborne liste DPS-a da u ovakvim okolnostima prihvate da preuzmu izvršnu vlast u Podgorici, kao i od nosilaca liste da pristanu na to. Ako neko, kao gospodin Vuković, ima najviše naučno zvanje u političkim naukama, onda takvom čovjeku valjda ne treba objašnjavati šta je to mandat građana.
Novi komentar