Iz budžeta Kosova plaćeno 517.198 eura

Tači dao više od pola miliona eura za susret s Trampom

Kosovsko predsjedništvo je u januaru iz budžeta izdvojilo više od pola miliona eura za američku lobističku firmu "Balard Partners" sa ciljem organizovanja sastanka Hašima Tačija i predsjednika SAD Donalda Trampa, piše "Zeri".
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 12:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prištinski list precizira da je u pitanju suma od 517.198 eura, koja je, prema ugovoru sa američkom firmom, izdvojena za usluge konsultacija za potrebe kancelarije kosovskog predsjednika.

 

"Zeri", međutim, ukazuje da Tači nije slučajno izabrao ovu kompaniju, uzimajući u obzir bliskost direktora američke firme Brajana Balarda sa kancelarijom američkog predsjednika.

 

Tači je imao za cilj realizaciju sastanka sa američkim predsjednikom, navodi prištinski list i dodaje da je ovo potvrdio i sam Balard.

 

Pravna služba "Balard Partnersa" je objavila dokument u kojem se navodi da se Balard 20. aprila sastao sa predsjednikom Trampom u Mar-a-Lagu na Floridi i prenio mu zahtjev kosovskog ambasadora u Vašingtonu da omogući sastanak sa Tačijem.

 

Kako se navodi, Balard ima lične kontakte sa Tačijem i nakon pobjede republikanaca svoje kancelarije je prebacio u Vašington.

 

Osim za Kosovo, njegova kompanija u SAD lobira i u ime vlada Azerbejdžana, Dominikanske Republike, Katara i Turske.

 

Izdvajanje novca prvo za autobiografiju Hašima Tačija, a sada i za ovo smatra se zloupotrebom javnog novca u naporima da Tači reguliše svoj imidž, konstatuje "Zeri".

 

List prenosi izjavu poslanika iz redova Socijaldemokratske partije, Fatona Topalija koji tvrdi da Tači stalno zloupotrebljava javni novac.

 

Poslanik Alternative, Iljir Deda, kaže da je svaka partija iznijela sumnje o tome kako se troši novac poreskih obveznika u ime lobiranja.

 

"Zeri" navodi da se očekuje da će sve ove sumnje istražiti istražna komisija koju je formirala kosovska skupština. Očekuje se da će ova komisija uskoro početi sa radom i da će istražiti dokumenta iz vlade i predsjedništva u vezi trošenja sredstava.

 

Zasad, dodaje "Zeri", još nije jasno da li je Tramp prihvatio Tačijev zahtjev za sastanak.

Komentari: 0

Novi komentar