Brisel: Ministar odbrane sa kolegama iz Sjevernoatlantskog savjeta

Bošković: Puni doprinos Crne Gore procesu integracije u sistem kolektivne bezbjednosti

Ministar odbrane mr Predrag Bošković je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), koji se održava u Briselu kazao da Crna Gora pruža puni doprinos procesu potpune integracije u sistem kolektivne bezbjednosti, u nastavak započetih reformi odbrambenog sistema, te u očuvanje stabilnosti u regionu.
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 13:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku u Briselu, ministri zemalja članica NATO razgovarali su danas i o misiji Resolute Support u Avganistanu. Tom prilikom, pozitivno su ocijenjeni napori avganistanskih snaga bezbjednosti, kao i zemalja saveznica u procesu izgradnje trajnog mira u toj zemlji. Ministri su se složili da je u Avganistanu i dalje neophodno prisustvo međunarodnih snaga, naročito u domenu  borbe protiv terorizma i ekstremizma.

 

Ministar Bošković je istakao da će Crna Gora i dalje doprinositi misiji Resolute Support, uz najavljeno jačanje brojčanog prisustva pripadnika Vojske Crne Gore. 

 

Danas su razmatrane mogućnosti intenziviranja saradnje NATO i EU u implementaciji mjera propisanih Zajedničkom deklaracijom NATO i EU iz 2016. godine, uz zaključak da je ona ključna za stabilnost evro-atlantskog regiona. Rečeno je da pozitivne primjere saradnje u oblastima borbe protiv terorizma, sajber odbrane i hibridnih prijetnji treba primijeniti i na ostale oblasti i ciljeve iz Deklaracije.

 

Ministar Bošković je imao je odvojene susrete sa ministrima odrane Letonije, Rejmondsom Bergmanisom, Kanade, Hardžitom Sajanom i Turske, Nuretinom Caniklijem.

 

Sa Bergmanisom je iskazana otvorenost za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa. Bošković je informisao letonskog kolegu da Crna Gora razmatra mogućnosti doprinosa NATO multinacionalnim borbenim grupama, od kojih je jedna stacionirana upravo u Letoniji. Bergmanis je naglasio da će Letonija, kao zemlja domaćin NATO borbene grupe, podržati eventualnu odluku Crne Gore da doprinese savezničkim naporima u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku.

 

U razgovoru sa  Sajanom, potvrđena je spremnost za unapređenje odbrambene saradnje u domenu kolektivnog sistema bezbjednosti, posebno kroz najavljeno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u NATO ojačanom prisustvu na istoku (eFP) u okviru multinacionalne grupe pod vođstvom Kanade.

 

Tema razgovora sa Caniklijem bila je budućnost  Zapadnog Balkana u evroatlantskim strukturama. Potvrđeno je da postoji širok spektar mogućnosti jačanja saradnje između dva odbrambena resora, uz konstataciju da u tom cilju Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije između vlada dvije zemlje predstavlja dobru osnovu. 

 

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se sa političkim direktorom za NATO i EU Ministarstva odbrane Republike Albanije, Đerđom Methodžom.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije susjedne zemlje u domenu odbrane i istakao da ona predstavlja primjer trajnog prijateljstva i kontinuiteta kvalitetne saradnje na svim nivoima. On je istakao  da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja dodatni podsticaj za učvršćivanje dosadašnje odbrambene saradnje dvije zemlje, posebno na planu usavršavanja i obuke između našeg Ministarstva odbrane  sa Akademijom za odbranu u Tirani.

 

Istaknut je i značaj zajedničke zaštite vazdušnog prostora, ali i regionalnih inicijativa, kao platforme za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje modaliteta za suočavanje sa svim oblicima bezbjednosnih prijetnji.

Komentari: 2

Ministar

08. 06. 2018 - 13:50

NATO nije sistem kolektivne bezbjednosti, NATO je sistem kolektivne odbrane.
Mirko Bgd.

09. 06. 2018 - 05:39

@Ministar . Otkud to zna bivši "beli orao"Bošković.On je uvreda za sve istinske crnogorske patriote.Konvertit koji je "stručnjak "za sve resore .Država je složen ljudski proizvod i ona se ne pravi sa ovakvim ljudima.
Novi komentar