Ocjena mađarskog ambasadora

Poša: Crna Gora pozitivan primjer efekata otvorenih vrata Alijanse

Godišnjicu članstva Crne Gore u NATO naša zemlja dočekuje bezbjednija i stabilnija, kaže za Pink M ambasador Mađarske Kristijan Poša. Dodaje da je Crna Gora primjer pozitivnih efekata politike otvorenih vrata Alijanse.
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na spoljnopolitičkom planu Crna Gora, nakon jednogodišnjeg punopravnog članstva u NATO-u, ima mnogo veće mogućnosti, ocjenjuje u razgovoru za Pink M televiziju ambasador Mađarske Kristijan Poša. Naglašava da je članstvo u Alijansi Crnoj Gori donijelo promjene i na unutrašnjem planu, što potvrđuju i minuli lokalni izbori, gdje, ističe, NATO nije bio glavna tema kao što je to bio slučaj ranije.

 

“Danas više nije glavno pitanje da li će CG biti članica NATO-a ili ne, već su pitanja u vezi sa problemima građana, kakvu će ekonomsku politiku Crna Gora da vodi, kako će ljudima biti bolje i to je važno. Mislim da je članstvo CG u NATO-u na unutrašnje političke prilike djelovalo smirujuće.”, istakao je mađarski ambasador.

 

Sumirajući period od juna 2017, od kada naša zemlja rame uz rame sa nekima od najmoćnijih država donosi odluke globalnog karaktera, Poša komentariše i šta je pristupanje Crne Gore NATO-u značilo za taj savez i partnere.

 

“Nije samo Crnoj Gori bilo značajno što je postala članica Alijanse već je to važno i NATO-u, prije svega zbog promocije politike otvorenih vrata, jer se potvrđuje da ona živi, a Crna Gora je pozitivan primjer da je učlanjenje u Alijansu moguće. Mislim da je Crna Gora stabilan saveznik. Važno je istaći da je CG učesnik međunarodnih misija, konkretan primjer je Avganistan gdje su aktivni crnogorski vojnici sa pripadnicima vojske ostalih članica NATO-a i da je CG uradila sve šta je bio njen zadatak.”, podvukao je Poša.

 

Poša Crnoj Gori odaje priznanje i za to što doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

 

“Svojim primjerom je pokazala i kako bi trebalo članica NATO-a da se ophodi prema svojim susjedima.”

 

A da se u Sjevernoatlantskom savezu baštine vrijednosti saradnje i pružanja međusobne podrške potvrđeno je na samu godišnjicu pristupanja Crne Gore Alijansi. Od 5. juna saveznički avioni obezbjeđuju naše nebo, rješavaći tako važno pitanje crnogorskog sistema odbrane:

 

“Veoma je važno istaći da bi za CG bilo mnogo skupo da sama jača svoje vazduhoplovstvo, to je za vaš budžet skoro nemoguće, ali, ovako, savezništvo će to riješiti. Takođe, iznad Slovenije mađarsko vazduhoplovstvo obezbjeđuje nebo.”

 

Govoreći dalje o benefitima, a kroz primjer Mađarske iz koje dolazi, Poša navodi da statistički podaci pokazuju da članstvo u NATO-u donosi, više investicija i veća ulaganja jer svi koji imaju kapital žele novac da ulažu gdje su uspostavljeni mir i stabilnost.

 

Poša komentariše i to što je predsjednik države Milo Đukanović za prvu zvaničnu posjetu izabrao Brisel, gdje se sastao sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i sa najvišim evropskim zvaničnicima. Ističe da su zasluge Đuknaovića na putu CG ka članstvu u NATO nemjerljive.

 

“Mislim da je vaš predsjednik Milo Đukanović sa njegovim timom učinio mnogo da Crna Gora bude danas punopravna članica NATO-a. Mislim da su uspjesi njegovi - uspjesi Crne Gore i njegov rad posljednjih 25 godina i njegovo ime su već u istoriji Crne Gore. Mislim da je on važna ličnost ne samo u CG već na cijelom Zapadnom Balkanu i zbog svega toga smatram da će raditi mnogo na tome da CG što prije postane članica EU. Crnu Goru u evropskim integracijama, Mađarska snažno podržava.”, kazao je Poša.

Komentari: 0

Novi komentar