"Bio sam nesrećna duša, zavisna od heroina, povrijedio sam mnoge"

Burden bio rok zvijezda kulinarstva koji je vješto krio mračne demone prošlosti

Kuvar Entoni Burden (61) koji je danas izvršio samoubistvo u Francuskoj, godinama je bio zavisnik od droga, a kako je rekao u intervjuu prošle godine, najsrećniji je bio dok je radio kao perač sudova u restoranu.
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Bio sam nesrećna duša, sa ogromnim problemom, najprije heroinom a onda krekom. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio mnoge, mnoge, mnoge ljude i mnogo žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim - rekao je Entoni u intervjuu za "Gardijan" prošle godine.
Kako su prenijeli mediji, Burden je izvršio samoubistvo objesivši se u hotelskoj sobi u Francuskoj.

- Ako posmatram svoje tijelo golo u ogledalu, nema mnogo šteta koja može da se vidi. Opekotine i ožiljci izlblijedili su poslije 14 godina, prije nego što sam prešao na televiziju. Ostale su povrede od serviranja rakova i škampi, opekotine i oderotine, ali su se vremenom izliječile. Moje ruke su meke. U boljem sam stanju nego što sam ikada bio, putujem 250 dana godišnje, u formi sam, prošao je moj problem sa alkoholom i svakog dana treniram brazilsku džiju džicu - ispričao je Burden.

Bordejn je bio američki kuvar, autor i TV lice, koji je postao jedan od najuticajnijih kuvara na svijetu.
- Kada gledate ono što sam ja redovno gledao to promijeni vaš pogled na svijet. Proveo sam toliko puno vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me je rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji i shvatio koliko brzo stvari mogu da postanu loše, koliko sreća može da se okrene u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam se naučio poniznosti, ili nečemu - rekao je Burden.
Burden je rođen u Njujorku 1956. godine a brzo je razvio naklonost ka literaturi i rok muzici. Tokom mlađih dana bio je uživalac droga, ali je kasnije počeo da radi u kuhinjama Nju Džersija, gdje je uskoro postao glavni šef prestižnog restorana.
- Sa devet godina bio sam na prvom putu u Francuskoj, gdje je dječacima nedjeljom bilo dozvoljeno da piju razvodnjeno vino i puše cigarete. Ali naši roditelji su ostavili mene i brata u kolima ispred La Piramid dok su bili unutra. Vratio sam im tako što sam tražio ostrige i jela koja su im bila odbojna, i postao pravi avanturista ukusa. Nije se radilo o hrani već o dobijanju reakcije - ispričao je Burden.
Kako je rekao, postao je delimično zadovoljan tek kada je počao da radi u kuhinji kao perač sudova.

- Bio sam stidljiv, lukav, neugodan tinejdžer. Ali u tom okruženju nije bilo filozofskih pitanja. Sudovi su išli u na pranje i izlazili čisti, a radeći brzo i kompetentno značilo je da su me kolege priznavale kao ljudsko biće koje sam htio da budem. Na dan kada su me unapredili da radim na fritezi bio sam presrećan - rekao je Burden.

Komentari: 0

Novi komentar