"Sveti Georgije"

Simović i Kašćelan otvorili etno selo na Njegušima

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan otvorili su večeras na Njegušima novoizgrađeni kompleks  - Etno selo „Sveti Georgije“.
Objavljeno: 09. 06. 2018 - 19:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

U etno selu koje se nalazi u mjestu Krstac već je zaposleno 32 radnika,  u narednom periodu planirano je upošljavanje još desetak radnika, do 43. Turističko naselje ima smještajne kapacitete u okviru 15 bungalova i dva apartmana, moderno opremljenih i ambijentalno uklopljenih, najveće kategorije, sa brojnim pratećim i ekskluzivnim sadržajima za odmor i rekreaciju. U izgradnju kompleksa investirano je oko 7,5 miliona eura.

Na svečanom otvaranju, potpredsjednik Vlade mr Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo što, kako je kazao, „svakodnevno, širom Crne Gore, svjedočimo uspješnim ostvarenjima kreativnih, odvažnih i održivih preduzetničkih ideja.

“Ponosni smo što je Crna Gora sve češća adresa ostvarenja preduzetničkih vizija u brojnim oblastima, koje realizuju i domaći i strani preduzetnici”, kazao je potpredsjednik Simović.

2018-06-09-otvaranje-etno-sela-002

On je izrazio zadovoljstvo zbog ostvarenja još jedne preduzetničke vizije, posebno što se projekat realizuje u Prijestonici, na Njegušima – “simbolu našeg državnog, istorijskog, slobodarskog i kulturnog identiteta, vrijednosti i trajanja”.

“Etno selo Sveti Georgije je primjer projekta koji objedinjuje brojne crnogorske komparativne prednosti.Ovajprojekat je spoj neponovljivih prirodnih ljepota i izdašnih darova prirode, strateški građenog i prepoznatljivog turističkog brenda,koji Crnu Goru pozicionira u sami vrh svjetskih lista najbrže rastućih i najpoželjnijih turističkih destinacija i za goste i za investitore, prepoznatljive gastronomske ponude oplemenjene tradicionalnim gostoprimstvom. U Crnoj Gori se za goste i za putnike namjernike oduvijek čuvala i iznosila najbolja hrana sa kojom se raspolagalo. Tako je bilo i u vremenima kada je manjkavalo i za ukućane.Takvo gostoprimstvo, utemeljeno vjekovima iza nas, krasi i ovovremenu, modernu, naprednu, otvorenu, sigurnu i stabilnu Crnu Goru.  Poseban gastronomski doživljaj turistima predstavlja boravak na našem selu. Na selu, gdje se put hrane od njive i farme do trpeze mjeri metrima, gdje hrana ima više boje, mirisa i ukusa i domaćinski se servira u porodičnom stilu", rekao je Simović.

Potpredsjednik Simović ističe da je valorizacija svih ovih prednosti moguća u povoljnom poslovnom ambijentu, koji Vlada posvećeno gradi i unapređuje u neprekidnoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji sa lokalnom samoupravom, preduzetnicima, poslovnom i investicionom zajednicom, domaćom  istranom.

Uspješna realizacija ove i brojnih drugih preduzetničkih ideja i projekata, prema njegovim riječima, najbolja su potvrda opravdanosti i dobrog pravca ukupnih napora koje Vlada u kontinuitetu ulaže u strateško planiranje razvoja, u jačanje poslovnog ambijenta, kao i potvrda da Crna Gora predstavlja atraktivnu i turističku i investicionu destinaciju.

Simović je kazao da je siguran da će i ovaj kompleks svojim uspješnim radom doprinositi daljim iskoracima i rezultatima lokalne i crnogorske ekonomije, da će zaposleni u njemu vrijedno raditi i biti motivisani za takav rad, da će se obezbijediti društveno odgovoran i partnerski odnos sa lokalnom zajednicom i da će se uspostaviti obostrano korisna saradnja sa domaćim proizvođačima hrane.

Kašćelan: Zajedno stvaramo preduslove za ubrzani rast i održivi razvoj

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan istakao je zadovoljstvo zbog realizacije projekta na Njegušima i prilike da se danas, otvaranjem kompleksa, slavi neimarstvo i poslovni uspjeh investitora, njihovih saradnika, lokalne zajednice, a posebno, kako je kazao, sugrađana koji rješavaju jedno od najvažnijih životnih pitanja – zaposlenje.

„Za mene je to, u ovom trenutku, prvi veliki uspjeh ovog projekta, jer znam da će oni drugi, veliki, tek uslijediti. Zato, nemojte mi zamjeriti što ću prvo zaposlenima u Etno selu „Sveti Georgije“ čestitati početak rada i što ću biti slobodan da im poručim da budu vrijedni, poslovni, uslužni kako to i dolikuje onima koji rade u ugostiteljstvu i turizmu. Čestitam i investitoru na mudrom izboru da ovakav kompleks gradi na Njegušima, jer sam uvjeren da će se njegova investicija isplatiti“, kazao je Kašćelan koji je, između ostalog, izrazio uvjerenje da se otvaranjem ovog turističkog objekta stvaraju uslovi da Cetinje i njegova okolina budu manje tranzitna turistička destinacija, a više krajnje odredište. 

Gradonačelnik je istakao da su otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje privrednog života grada, obezbjeđivanje stimulativnih mjera za ulaganje i poslovanje, umrežavanje domaćih proizvođača i promocija domaćih proizvoda, samo neki od razvojnih prioriteta uprave Prijestonice Cetinje.

„Snažno podržavamo državne politike koje imaju za cilj razvoj preduzetništva i samozapošljavanja, administrativnih kapaciteta i sveukupne infrastrukture. Vjerujemo da u sinergijskom djelovanju lokalnih i nacionalnih vlasti, biznis asocijacija, domaćih i stranih kompanija i investitora, možemo stvoriti preduslove za ubrzani rast i održivi razvoj“, kazao je Kašćelan.

Komentari: 2

nik

10. 06. 2018 - 05:06

Ko je investitor? Zar se bas sve mora svecano otvarati da rade tako po EU politicari bi morali raditi 24h na dan.
Hvala..

10. 06. 2018 - 09:50

Imali kakve slike sa našeg sjemenika od Njeguša, e nijesam željan Simovića gledat.
Novi komentar