Intervju: Džavid Šabović, SDP

Opoziciji potrebni novi ljudi

Opozicija mora da se dogovori: ne možemo imati 20 partija. Mora da se uradi nešto na planu objedinjavanja, da se formiraju dvije ili tri koalicije srodnih partija, kao što se radi svuda po Evropi. Treba da, na osnovu svojih programa, potenciramo gdje smo slični, a da ne diramo tamo gdje smo različiti, ocjenjuje Šabović
Objavljeno: 11. 06. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović, najavio je da će se najvjerovatnije povući s mjesta predsjednika plavskog odbora te stranke. On smatra da su opoziciji, nakon kraha na lokalnim izborima, potrebne promjene.

„Ali, nijednoj stranci nisu potrebne revolucionarne promjene – skidanje glava, već da se stvori pravi demokratski odnos, da se dȃ šansa drugima, a da stariji – s iskustvom koje nije malo – pomognu novim ljudima koji će da dođu na najvažnija mjesta. Hoće li oni biti predsjednici ili potpredsjednici – nije bitno; samo da se osjeti novi, svježi dah promjena. Promjene, faktički, treba da počnu od mene. Prvi ću to uraditi, iako je trebalo i ranije, što zbog godina, što zbog svega...“, kazao je Šabović u intervjuu Portalu Analitika.

Upitan da li je nakon loših rezultata SDP-a na lokalu došlo vrijeme za promjene u vrhu te partije, Šabović odgovara:

„Nas sljedeće godine čeka Kongres. Svi smo za to da mi stariji ustupimo mjesto mlađima i da im damo podršku. Svi smo toga svjesni i mi ćemo to i uraditi, ali bez ikakve pompe i skidanja glava“.

ANALITIKA: Zašto je, gospodine Šaboviću, opozicija doživjela debakl na nedavno održanim lokalnim izborima?

ŠABOVIĆ: Opozicija se, nažalost, i ovoga puta ponašala onako kako najviše odgovara DPS-u: međusobno se napadala i optuživala, umjesto da sve snage koncentriše na vlast, odnosno na način kako DPS vrši vlast. Opozicione partije su oštrice svojih napada okretale jedne ka drugima, i zato je rezultat izbora bio takav kakav je bio.

ANALITIKA: Koliko je takvom rezultatu kumovala bizarna opoziciona taktika da predsjedničke izbore bukvalno prepusti DPS-u, ne računajući da će se njihov ishod odraziti na lokalu?

ŠABOVIĆ: Možda, po meni, nije trebalo ni izlaziti na predsjedničke izbore; ako bojkotujemo parlament – što nam je to trebalo? Ali, sve je bilo jasno kad nijesmo uspjeli da se dogovorimo oko zajedničkog kandidata: to je išlo naruku DPS-u i odrazilo se i na rezultat lokalnih izbora.

1006sabovicglavna

Novoizabrani predsjednik države, koji je ostao predsjednik DPS-a, vodio je od početka kampanju svoje partije za lokalne izbore, nešto malo je prepuštao Dušku (Markoviću) i ostalima, ali svako je, sem licemjerne Evrope, vidio auta ministara u gradovima gdje se održavaju izbori. Za Evropu je to bila blaga institucionalna prednost...

ANALITIKA: Na koji način bi opozicioni prvaci trebalo da snose odgovornost nakon novog izbornog poraza?

ŠABOVIĆ: Potrebne su promjene u svim opozicionim partijama. Ali, nijednoj stranci nisu potrebne revolucionarne promjene – skidanje glava, već da se stvori pravi demokratski odnos, da se dȃ šansa drugima, a da stariji – s iskustvom koje nije malo – pomognu novim ljudima koji će da dođu na najvažnija mjesta. Hoće li oni biti predsjednici ili potpredsjednici – nije bitno; samo da se osjeti novi, svježi dah promjena.

Promjene, faktički, treba da počnu od mene. Prvi ću to uraditi, iako je trebalo i ranije, što zbog godina, što zbog svega...

ANALITIKA: Mislite na...?

ŠABOVIĆ: Povući ću se, najvjerovatnije, s mjesta predsjednika odbora SDP-a u Plavu.

ANALITIKA: Nezadovoljni ste rezultatom partije u rodnom gradu?

ŠABOVIĆ: Svima je potpuno jasno, a na to sam upozoravao duže od mjesec dana prije izbora, da je Milo (Đukanović) ovoga puta odlučio da Rožaje prepusti Bošnjačkoj stranci, Plav SD-u, već ima SNP i Front u Beranama, a sad ima i Plužine. Zašto da to ne uradi, da odglumi malo demokratije pred Evropom, da pokaže da nije apsolutista?

Mi smo sa sedam odbornika u Plavu „pali“ na tri – to je poraz; da smo imali četiri, ne bi bio poraz, jer bi to bilo više od projektovanog. Ali kako objasniti da je DPS s 11 odbornika došao na šest u Plavu, i sa 17 na 10 u Rožajama? Naravno, neću se baviti tuđim brojkama, ali i to može da ukaže na nešto: ovoga puta birače koji čekaju kasne popodnevne sate nije pokupio DPS nego SD, jer su pare bile kod njih.

ANALITIKA: Šta je uzrok katastrofalnog rezultata koalicije SDP-a i Demosa u Podgorici? Zašto SDP nije uspio da realizuje potencijal stečen dobrim rezultatom Draginje Vuksanović na predsjedničkim izborima?

ŠABOVIĆ: Pa dobro, nisu svi koji su glasali Draginju glasači SDP-a. Znamo da birači i članstvo nijesu baš tako bespogovorno i slijepo slušali svoje lidere koji su rekli da podržavaju druge kandidate.

Naravno, ima i do nas grešaka za rezultat u Podgorici. Ne znam zašto nijesmo išli sami, ali to je bila stvar opštinskih odbora...

1006sabovic2

ANALITIKA: Hoćete da kažete da je koalicija s Demosom bila pogrešna?

ŠABOVIĆ: Mislim da je – ako je već trebalo da se pravi građanski savez – to trebalo da bude mnogo širi savez. Da ga čine demokratske političke snage koje sebe smatraju – a koje i drugi smatraju – građanskim, a ne da se ide samo s Demosom.

ANALITIKA: Da li je nakon serije neuspjeha došlo vrijeme za promjene u vrhu SDP-a?

ŠABOVIĆ: Nas sljedeće godine čeka Kongres. Svi smo za to da mi stariji ustupimo mjesto mlađima i da im damo podršku. Svi smo toga svjesni i mi ćemo to i uraditi, ali bez ikakve pompe i skidanja glava.

ANALITIKA: Na čemu opozicija treba da temelji svoje buduće djelovanje?

ŠABOVIĆ: Opozicija mora da se dogovori: ne možemo imati 20 partija. Mora da se uradi nešto na planu objedinjavanja, da se formiraju dvije ili tri koalicije srodnih partija, kao što se radi svuda po Evropi. Može li neko da mi kaže kako se zove treća partija u SAD-u ili četvrta ili peta partija u Njemačkoj? Naravno da ne može, ali Balkan je čudo...

Treba da, na osnovu svojih programa, potenciramo gdje smo slični, a da ne diramo tamo gdje smo različiti. I da taj savez ne bude formiran samo za jedne izbore, a da poslije partije budu najžešći protivnici.

ANALITIKA: Ima li (političke) zrelosti za takvo nešto?

ŠABOVIĆ: Nije bitno šta misle opozicija i njeni lideri, već je bitno da narodu koji hoće promjene ponudimo prave programe i ljude. Ako to ne bude dalo rezultate, onda stvarno ne znam šta treba očekivati...

ANALITIKA: Kakve rezultate može dati povratak dijela opozicije u parlament?

ŠABOVIĆ: To je sada malo komplikovanije pitanje. Ja sam i dalje bliži tome da se ne treba vraćati u Skupštinu. Ali, možda treba poslušati i ove druge koji kažu da dosadašnji bojkot nije dao očekivane rezultate. Nisam siguran da mogu na ovo potpuno ispravno da odgovorim. To što mislim je moj stav, a vidjećemo šta će biti.

Komentari: 29

Zoran beograd

11. 06. 2018 - 01:53

Sdp treba da se vrati na suverensticki put a ne da pravi koalicije sa cenicima iz df i demosa.
BODIN

11. 06. 2018 - 16:15

Zorane valjda je svima jasno da DPS iza scene sarađuje sa DF,SPC tj.Amfilohijem i Vučićem.To i ptice na grani znaju.Iovđe i tamo uz saradnju vladaju diktatorski režimi.
Bodin troll

11. 06. 2018 - 17:01

Bodin je troll, navVijestima Srbuje pod nickom. BODINN.
Milojica

11. 06. 2018 - 17:17

A Vatikan?
Šabo vizionar

11. 06. 2018 - 02:43

Nema sumnje mudar i iskusan politicar. Od njega je potekla ideja da se SDP odvoji od DPS-a i priblizi velikosrbima, sa cuvenom izjavom: "Mi se moramo odvojiti od DPS-a inace cemo nestati". Koja ironija sudbine. Ne znam bi li nestali sa DPS-om ali sigurno ne bi brzo no ovako.
Vasojvic

11. 06. 2018 - 07:32

Mogli su da i dalje budu uz vlast kao SD pa da i dalje imaju privilegije i narednih 18godina.Tada ne bi imali pad.Rast i pad zavisi jeste li uz vlast, a ne zbog programa.
Katunjanin

11. 06. 2018 - 08:19

Izbori redom pokazuju da najvece politicko povjerenje u narodu uziva taj DPS i sasvim je normalno da raste povjerenje u one koji dijele osnovna opredjeljenja te partije. To Sabo ne shvata jer se bavi kafanskom poltikom. To sto ti to ne shvatas nije problem ovoga drustva, a sto on ne shvata jeste jer ga mi placamo i to debelo. A ako nece da ide na posao za koji sklapa pare neka mu njegovi glasaci daju platu. Stid i sram treba da h bude jer su prevarili narod, trazili su da im damo mandat da budu poslanici, dali im ga i oni nece da rade a hoce pare. To je za mene kradja i nista drugo.
Glasac

11. 06. 2018 - 07:44

Mudrost ovog covjeka dokazuje da se 90% stanovnika ove drzave moze baviti politikom koliko i on.
65903

11. 06. 2018 - 09:25

Narod ovakve političare zove „ MLATAČI“
Slusajte ovo

11. 06. 2018 - 02:46

Njegovo rjesenje je objedinit partije opozicije. On ne vidi nista lose u njihovoj sostanci no u formi :) Pa eti vi ste se htjeli ujedinit (prišljamčit nekom) pa vas je na kraju jedino htio Slobov ambasador i zajedno ste jedva cenzus presli. A sto cete vi kome?
Šabova definicija "gradjanskog

11. 06. 2018 - 02:51

>> Da ga čine demokratske političke snage koje sebe smatraju – a koje i drugi smatraju – građanskim, a ne da se ide samo s Demosom
Antidrzavni karakter

11. 06. 2018 - 02:55

Govoreci o opoziciji, ne pade mu na um da pomene antidrzavni karakter velikog dijela opozicije, niti saradnju sa Rusijom, niti antizapadni karakter, ... njihovih saveznika sa kojima djele loklane vlasti u nekim opstinama. To vise za SDP ne postoji, prave se nevjesti. Ne pade im na um da su zbog ovakvog odnosa prema drzavi dosli na 1%. Zelim im da tvrdoglavo nastave do nule jer su postali nule.
Moze ovako i onako, i onako

11. 06. 2018 - 02:57

Pitanje: "Kakve rezultate može dati povratak dijela opozicije u parlament?" Odgovor: Komplikovano pitanje, vrlo kompleksno. Ja mislim ovako ali cijenim i onako. Ne mogu odgovorit ali je to moj stav (KOJI STAV?). Mozda sam nesiguran, a mozda i nijesam
Gdje je logika Šabo

11. 06. 2018 - 03:36

"Treba da, na osnovu svojih programa, potenciramo gdje smo slični, a da ne diramo tamo gdje smo različiti" Kako moze biti jednistvo, odnosno ignorisanje razlicitosti po pitanju postojanja drzave? Ili po pitanju slijeda ostalih evropskih drzava ili Rusije? Šabo, objasni nam. Ne prodje li ti kroz glavu da ste mozda na ove grane dosli zbog ovakvog odnosa prema drzavi? Ne mozes stajati medju skupinom, u spektru od otvorenih cetnika i rusofila iz DF-a, preko Amfilohijevih sticenika iz SNP, pa preko umjerenijih srpskih nacionalista Demokrata i reci ne interesuju te razlicitosti. Sa njima mislis jacati ovu drzavu, podizat nivo demokratije? Oni su ogromna vecina, vi ste na 1%. Da vam je bastalo da udjete u njihovu vlast 2006-te danas bi Predsjednik bio Mandic, a premijer Medojevic, a ministar inostranih poslova Knezevic. Šabo, dosta je bilo vasih perfidnih spinovanja i silovanja zdravog razuma. Vrijeme je da nestanete i nestanite.
Nestanak

11. 06. 2018 - 03:40

Vi ste trulež koji se vise ne moze obnoviti. Vi jesnostavno treba da nestanete kao stranka, a ovo preostalo clanstvo kud koji. Sto se nekih od nas tice, mozete slobodno svi za "uglednim parlamentarcima" (ili kako si ti rekao " U DF-u ima dobrih i postenih ljudi"). Nikog vise iznenadit ne mozete nakon svega sto smo dozivjeli od vas. Ledja vi niko vise ne okrece re ne bi dobio nož (metafora da neki mozak ovo ne shvati bukvalno :) )
Kara

11. 06. 2018 - 03:45

Karu uzimam kao epitom dinarske tvrdoglavosti i iskljucivosti. Ko ga se sjeca iz patriotske faze, bio je najekstremniji od svih nas. Ni tad nije imao siroko razumjevanje, niti danas. Otuda je vazda bio u ekstremima, impetuozan i napaljen ko navijac fudbalskog kluba. On ce zadnji napustit SDP. Kad ugase svijetlo , Kara ce ostat u mraku i pominjat sojsku i čojsku Crnu Goru, 90-te, DPS, Pink, ... i nista mu nece bit jasno kamo drugi nestadose
Osmogrk

11. 06. 2018 - 06:25

Koliko je bitno tvoje misljenje, ovaj clanak stoji od sinoc a niko ga ne komentarise. Ti si svojs rekao i uradio.
Komsija

11. 06. 2018 - 06:34

Te nije trebalo ovo , te nije trebalo ono. Projektovati 4.odbornika a imali 7. I vlast. To sve govori o radu g.Dabovic. Trebaju mladi i promjene a nije bitno jedu li predsjednici ili potpredsjednici....Kongres dogohofine a ne radi mu niti jedan Odbor...partiju rutanaziralo. ..podnijeće ostavku. ..najverovatnije. pročita li ono što napisa. Zato su tu gde su.
Fiko

11. 06. 2018 - 06:49

Kakva opozicija.Sprda se citavu Evropa sa tim.Jirisaju jedni na druge te plagijatori te ovo te ono.Oni prvo svoje biracko tijelo ne postuju I misle da su ovce.Oni sto glasaju opoziciju u CG su najvece ovce Evrope.
Podgoričanin

11. 06. 2018 - 07:31

Džabid komotno može sa Mandićem.On je javno bio protivu himne i zastave.Tako je i glasao kada su usvajani državni simboli.Je li tako Šabo,reci?
Za dvije godine ispred

11. 06. 2018 - 08:47

Veli sabovic SD je imao bece pare of DPSa.Dobro jutro velimi vizionaru.Sjutra u slucaju cijepanja DPSa ko mislis da priskoci Djukanovica on struji.Djukanovic ulaze u SD vec sad.
Leatherface

11. 06. 2018 - 11:11

"...ali svako je, sem licemjerne Evrope, vidio auta ministara u gradovima gdje se održavaju izbori". Gle čuda, dok je SDP bio u vlasti, to se nije radilo? Iz ovog intervjua se može citirati more gluposti, izrečeno od strane dotičnog gospodina. E pa, upravo zato što smatrate da je narod glup, tako ste i prošli na izbore. Nisu vas kaznili glasači DPS-a, ili bilo koje druge stranke, kaznili su vas vaši birači, zbog vašeg licemjernog ponašanja i naravno, što ne reći, pogrešne procjene vrha SDP-a da napusti koaliciju sa DPS-om. A treba reći da je NAJVEĆI zagovornik toga bio upravo Šabović.
Mico

11. 06. 2018 - 11:22

I treba da se povuces,I ne samo ti nego svi koji izgube.Jedino se slazem da je SD interesnu grupa,bez skrupula I morala, SD dno DNA.
Pecicanin

11. 06. 2018 - 14:16

Pravo zboriš Šaboviću treba smijenit sve vođe opozicije liše tebe i Ranka. Vi ste posrnule gromade kojima pristaje svaka kapa, a još koja donosi dosta para. Ne budali koga ti više možeš predstavljati vječiti licemjeru.
Lijep zakljucak

11. 06. 2018 - 15:15

:) Lijep zakljucak svih komentara. Zasluzio je upravo ovakve komentare. I da ima malo samorespekta vise ne bi pojavio u medijima.
Astro

11. 06. 2018 - 17:26

Iste ovakve komentare 90tih objavljivali su u Pobjedi, tad su svi bili 100%srbi i branitelji lika i djela prosrpskog DPS koji je podrzavao lik i djelo Milosevica. Danas nas isti rijetki ljudi kao 90tih opet upozoravaju na pogubnu politiku DPSa i na jednoumlje, ali evo tu su svi oni iz Pobjede, tu na komentarima al ovajbput 100% crnogorci i ponovo se utrkuju u pljuvanju i omalovazavanju svih onih koji imaju drugacije misljenje i stavove. E ovi komentari su slika i prilika danasnje Crne Gore i stanja svijesti njenih gradjana, koji su uvijek uz vlast...
Lupetanje

12. 06. 2018 - 04:32

Ne mlatinjaj ... zaista se ne mozes slusati.
OVV

18. 07. 2018 - 22:52

Sabovicu Rastoder je donio Opstinu Petnjica pa jedva jedan odbornik u Plav si kiksao Sabovicu to su mjesta udarnicka Sdp-a da prevedem na Dukljanski jezik zaposljavali ste i imali glasove i to je to sad se to prelilo u SD kod Brajovica muslimani hrle tamo jer mu je Milas dao ucesce u vlasti oko 30 posto i on zaposljava puni mjesta i dobija glasove. Jedina sansa Sdp na parlamentarne izbore je da sa nekom gradjanskom opcijom ucini nesto drugacije nestajete.!
flamantes

15. 08. 2018 - 18:18

Užireni ti si prvi za promjenu
Novi komentar