Uoči samita s Trampom

Kim u noćnom obilasku Singapura

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un izašao je u večernji obilazak Singapura uoči njegovog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, javljaju strani mediji.
Objavljeno: 11. 06. 2018 - 18:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Čovjek čiji broj putovanja u inostranstvo iz svoje uobičajene izolacije može da se prebroji na prstima jedne ruke, posjetio je ultramodernu botaničku baštu u Singapurskom zalivu, prenosi Frans pres.

On je cio dan proveo u luksuznom hotelu Sent Redžis gdje je odsjeo, a onda je uveče izašao u svojoj limuzini uz veliki prateći konvoj. S njim u pratnji je bio i ministar spoljnih poslova Singapura Vivijan Balkrišnan.

Ministar je objavio njihov selfi preko Fejsbuka.

Konvoj je došao do botaničke bašte od više od 10 hektara koja je turistička atrakcija Singapura od kada je napravljena prije nekoliko godina. Futurističke staklene bašte, roze metalno drveće koje se uveče rasvijetli, spektakl su zvuka i svjetlosti.

U njegovoj pratnji bila je i njegova sestra i savjetnica Kim Jo Džong.

Susret Kima i Trampa, koji je bio nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci kada su razmjenjivali uvrede izazivajući strah u svijetu od mogućeg nukelarnog rata, zakazan je za sutra ujutro u luksuznom hotelu u tom azijskom gradu-državi.

To će biti prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953. godine.

Poslije toga će uslijediti sastanak njihovih delegacija, zatim radni ručak.

Vašington je saopštio da je spreman da u zamjenu za obećanje Sjeverne Koreje o denuklearizaciji, pruži Pjongjangu jedinstvene bezbjednosne garancije.

Neki stručnjaci kažu da Kimov obilazak grada nagovještava da su Sjeverna Koreja i SAD smanjili razlike uoči samita. Ranije danas visoke diplomate dvije strane sastale su se u hotelu radi konačnih priprema.

Bijela kuća je saopštila da će Tramp napustiti Singapur ranije nego što je prvobitno planirano, navodeći da su pregovori sa Sjevernom Korejom napredovali "brže nego što je očekivano". Tramp će otići iz Singapura sjutra poslije sastanaka.

Komentari: 0

Novi komentar