Devastacija Manastira Dajbabe

Kad Išmatov pozlaćuje kulturnu baštinu

Manastir Dajbabe, posvećen Uspenju Bogorodice, nalazi se nedaleko od Podgorice, smješten na blagoj padini Dajbabske gore, u neposrednoj blizini istoimenog sela, po kome je dobio ime. Danas je ovaj manastir dobio i objekat na kojem je već „nikla“ pozlaćena kupola, u maniru ruske arhitekture. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Srpska pravoslavna crkva u Dajbabama podiže crkveni objekat u slavu ruske carske porodice Romanov, a na to ukazuje i podignuta kupola u prepoznatljivom ruskom stilu.
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Manastir je osnovao 1897. godine kaluđer Simeon Popović, koji je za manastirsku crkvu iskoristio prirodnu pećinu. Proširivanjem kanala formiran je izdužen prostor crkve, dok su od bočnih kanala formirani paraklisi, odnosno kapele. Kasnije, kada je manastir već postao čuven, ispred ulaza u pećinsku crkvu, 1908. godine, podignut je prostrani trijem sa dva masivna zvonika koji, zajedno sa razuđenim krovovima podignutim iznad pećinskih kanala da bi spriječili prodiranje vlage, predstavljaju jedine vidljive partije manastira. Na mjestu starog konaka je u novije vrijeme podignut novi.

Unutrašnje površine zidova pećinske crkve islikao je njen ktitor, koji je na uređenju hrama radio sve do svoje smrti 1941. godine. Na žalost, nevičan slikarskom poslu, pop Simeon Popović je radio na loše pripremljenoj malterskoj podlozi, a negdje direktno na stijeni pećine, tako da je živopis danas u priličnoj mjeri oštećen.

O tom slikarstvu Aleksandar Čilikov piše: „Ograničen pećinskim prostorom, starac Simeon je, uglavnom, islikao likove svetih otaca, isposnika, proroka, ali i lokalnih svetitelja, kao na primjer sv. Petra Cetinjskog. U svodnim partijama je dao predstavu Hrista i Bogorodice u medaljonima. Nažalost, starac Simeon je radio na suvom malteru, na loše pripremljenoj podlozi, negdje neposredno na samoj stijeni. Posljedica tih činjenica, zatim vlaženje pećinske crkvice i dim od svijeća, doprinijeli su da je slikarstvo starca Simeona veoma ugroženo.“

On je jedan od rijetkih autora koji spominje fresku Svetog Petra Cetinjskog u opusu Simeona Popovića. Danas čitajući o njegovom slikarstvu kod savremenih autora i na sajtovima o manastiru Dajbabe možete pročitati da se nabraja mnoštvo likova i scena ali da je naslikao i fresku Svetog Petra u manastiru Dajbabe teško da ćete saznati.

To je kad je manastir bio pod upravom CPC prije 1918. godine bilo najnormalnije, da ne kažemo nezaobilazno da se prikaže. Poslije su očigledno došla neka druga vremena za manastir i fresku, preko 1918. godine do danas kada su važnije zlatne kupole nego tragovi crnogorskih svetaca o kojima se čovjek može osvjedočiti u manastiru Dajbabe. Tako da se može reći da se još jedan pomen Svetog Petra Cetinjskog ostavlja po strani pri pominjanju mjesta koja su neraskidivo vezana za njega. Zbilja, slučaj ili namjera...

dajbabe2

Nelegalnih radova na manastiru Dajbabe bilo je i ranije. Službe zaštite su konstatovale novoizgrađeni objekat od 550 m2, koji je takođe urađen bez prethodno izdatih konzervatorskih uslova i saglasnosti RZZSK i bez građevinske dozvole nadležnog Ministarstva uređenja prostora još 1995. godine.

Takođe je bio sagrađen i prizemni stambeni objekat (konak) prije 20-ak godina. Rađene su i intervencije na trijemu sa privremenim prodajnim objektima, palionicom i drugim sličnim neimarskim radovima. Ali ipak ova najnovija nelegalna gradnja SPC prevazilazi sve što je viđeno do sada.

Osim, možda onog čuvenog slijetanja crkve na Rumiju.

Odavno već poseban problem u čuvanju kulturne baštine predstavlja unošenje raznih elemenata koji mijenjaju izvornost spomenika i samim tim činjenjem iskrivljuju njegovu dokumentacionu i istorijsku vrijednost.

Informaciju o ilegalnoj gradnji uz Manastir Dajbabe objavila je Pobjeda, nakon čega je uslijedila reakcija Uprave za zaštitu kulturnih dobara koji su rekli da nije izdata nikakva dozvola za gradnju.

Oni su zatražili hitnu inspekciju, ali je ona urađena tek sedam dana kasnije. Oni su tada podsjetili da je ovaj manastir kulturno dobro, ocjenjujući da ga SPC nelegalnom gradnjom, kršeći Zakon o zaštiti kulturnih dobara, urušava.

- Manastir je specifičan sakralni objekat, koji pripada tipu pećinskih crkava. Novosagrađenom objektu apsolutno nije mjesto na ovoj lokaciji - kazali su oni tada.

Prema nezvaničnim saznanjima, Srpska pravoslavna crkva u Dajbabama podiže crkveni objekat u slavu ruske carske porodice Romanov, a na to ukazuje i podignuta kupola u prepoznatljivom ruskom stilu.

Crnogorski pokret prošle sedmice, takođe, je reagovao na ilegalnu gradnju u dvorištu Manastira Dajbabe i podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv SPC Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, devastacija i prisvajanje kulturnoga dobra.

dajbabe3

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je inspektor je u četvrtak pokušao da obavi inspekciju ali se ispostavilo da u manastiru nema sveštenika. Kako je Pobjeda objavila, rečeno mu je da su svi na „nekoj proslavi“. Nakon nekoliko pokušaja Inspektor za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove uradio je kontrolu radilišta u dvorištu Manastira Dajbabe, koji je „u rukama“ Srpske pravoslavne crkve, ali se još uvijek čeka izvještaj.

Ali izgleda da podizanje ove neobične građevine na crnogorskom kulturnom dobru i nije neko iznenađenje kad se vidi ko upravlja njime.  Naime na linku  http://mitropolija.com/muski-manastiri/ vidi se da je nastojatelj Manastira Dajbabe arhimandrit mr Danilo Išmatov koji je rođen 07. 05. 1962. u Ižjesku. Diplomirao na Akademiji umjetnosti u Moskvi 1990. g. i na Pravoslavnom Univerzitetu Sv. Jovana Bogoslova u Moskvi 2004. g. Magistrirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. g.  Zamonašen u Danilovskom manastiru u Moskvi 1995. godine. Rukopoložen za jerođakona 1993. g. a za jeromonaha 1994. g. Odlikovan zvanjem igumana Belogorskog manastira u Permu 1996. g. Odlikovan zvanjem arhimandrita od arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog dr Amfilohija Radovića u hramu Sv. Đorđa u Podgorici 2014. g. Postavljen za nastojatelja manastira Dajbabe 2013. godine. A i imena bratstva otkrivaju odakle tolika vezanost za unošenje novokomponovanih elemenata na zaštićenom crnogorskom kulturnom dobru: to su monah Simeon Erić, zatim iskušenici: đakon Dimitrije Zaharov, Leon Ađinđal i Aleksandar Andesilić. Naravno sve pod komandom Amfilohijevog arhimandrita Danila Išmatova iz Ižjeska.

U intervjuu Danila Išmatova može se pročitati i da je bio udaljen iz Belogorskog manastira u Permu. Tada se navodilo da su razlozi  bili jer je “Otac Danilo bio okrivljen za finansijske pronevjere i sl.”.

O tome Danilo Išmatov u razgovoru kaže:

„- Šta smatrate osnovnim od onoga sto je urađeno?

- To što je manastir privukao pažnju mnogih ljudi, pa smo zahvaljujući tome mogli mnogo da uradimo. Restaurirali smo glavnu Crkvu, sproveli grejanje, pokrili kupole itd. I što je važno – obnovili nezaboravni carski krst. S njim je povezana veoma interesantna priča. On je prvi put bio postavljen dugo pre revolucije – za spasenje cara Nikolaja Aleksandroviča Romanova. Kao što već znate, njega je za vreme putovanja po Japanu udario mačem neki samuraj. Krst je u početku bio od drveta, ali se potom slomio i da se to i dalje ne bi dešavalo, monasi su postavili novi, veliki, od metala. Krst je posle revolucije nestao, a na njegovo mesto je postavljen najpre spomenik Lenjinu, a potom Staljinu. Mi smo taj krst restaurirali.“

dajbabe4

Na linku http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/intervjusaocemdanilom.html se može pročitati  cijeli ovaj razgovor.

Očigledno poslije smjene na jednom manastiru došao je u Crnu Goru da radi ono što mu najbolje ide. Da gradi i zlati kupole. Ovog puta po sred Dajbaba. Na zaštićenom kulturnom dobru.

A i novac za ovu novokomponovanu građevinu se počeo skupljati već godinama na očigled crnogorske javnosti. Još 18. avgusta 2014. godine je organizovan koncert u Petrovcu velike ruske zvijezde Avrama Rusoa za obnovu crnogorskog manastira Dajbabe. Spektaklu u Petrovcu prisustvovao je i ambasador Rusije Andrej Nesterenko, koji je tada  izrazio zadovoljstvo što je Avram Ruso došao u Crnu Goru.

Danilo Išmatov, tada već iguman manastira Dajbabe u blizini Podgorice, istakao je tom prilikom da je Avram Ruso htjeo od srca da pomogne manastiru, i da ubrza radove, pa je izrazio želju da u Crnoj Gori napravi - dva koncerta.

Iguman Danilo je tada kazao da su u manastir došli freskopisci iz Rusije.

- Među njima je i jedan od najvećih ikonopisaca iz Rusije, Aleksandar Čaškin. On je slikao i rusku crkvu u Vašingtonu, Moskvi, Ukrajini... Već mjesec dana je u našem manastiru.

Nikakav problem, rekli bi mnogi, osim jedne sitnice, što su počeli radove na  - zakonom zaštićenom kulturnom dobru.

Kako izgleda kada Išmatov uz Amfilohijevo odobrenje obnavlja crnogorski manastir Dajbabe možemo se uvjeriti danas. Manastir sa sve pozlaćenim zlatnim ruskim kupolama u svom dvorištu. 

Komentari: 59

Luka

12. 06. 2018 - 00:45

E, sad je vakat da još skiemo gaće, i što bude. Vast izgleda nemože da nas duhovno spasi od svetosavlja i rusofila. Pa, možda bi nam bilo i lakše i bolje da skrenemo one brodove sa migrantuma, i treba da propadamo i neka to bude iz milosrđa. AMIN....
Zakon za sve

12. 06. 2018 - 11:14

Ovo je samo jedan od brojnih primjera da drzava Crna Gora ne smije, ne moze, ne umije i ne zna kako da upotrebi ustavno - zakonske institucionalne mehanizme za zastitu svojih kulturno istorijskih spomenika. Nestrucnost, strah, nerad, neznanje, neprofesionalnost i precutno odobravanje kadrova koji samo fizicki zauzimaju te pozicije perfidno i obilato koristi prije svega SPC koja ne pitajuci i ne trazeci bilo kakvu dozvolu i misljenje drzavnih institucija (koje ipak formalno postoje bar na papiru) radi sta im se prohtje. Pokusajte svi vi, kao obicni gradjani, da nesta popravite na svojim objektima ili ne daj Boze, dogradite ili izgradite bez prethodne dozvole i odobrenja. Za sat vremena bi na lice mjesta doslo pet inspekcija sa bagerima i prijavama... Neka i oni rade po zakonu kao i svi ostali
Sasa

12. 06. 2018 - 16:01

U Državnim institucijama su sve posrbljeni Crnogorci ! Godinama novi -stari predsjednik obećava da ce se stanje popraviti pa nista ! Od referenduma se nista nije promijenilo,susjedna Srbija radi sa crkvom sto joj je drago ,a svi ćete ! Zato su Srecni onih milion Crnogoraca raseljenih po svijetu bježeći od Drzave koja postoji samo na papiru !
Revizija !

12. 06. 2018 - 17:02

Crna Gora je zaposlila izbjeglice iz Hrvatske, Kosova, Bosne u drzavnim institucijama, dala im drzavljanstvo, posao, plate, stanove... a onda se mi cudimo zasto insitucije ne funkcionisu i povladjuju SPC a ova bratija, kao Stanislav i slični ,srbuju, pljuju po drzavi koja im je sve dala, prijete, vrijedjaju i otvoreno su neprijateljski i agresivno raspooženi prema Crnoj Gori kao drzavi ! Treba da se vrate tamo odakle su dosli i neka se tamo ovako ponasaju. Nijedna drzava na svjetu ne daje drzavljanstvo i boravak onima koji se ponasaju neprijatdeljski prema njoj i ne postuju njene zakone !
Zoran beograd

12. 06. 2018 - 02:31

Proteran iz rusije pa pravo kod amfija.
Okupatori

12. 06. 2018 - 04:26

Srpsko - Ruski kič. Iz ovog manastira je jedan pop rekao: "Crnogorci je vrag stvorio"
Mišo

12. 06. 2018 - 10:12

Šetaš Novim beogradskim grobljem, sve skladno, čak ni "komunistička" parcela Zaslužnih građana ne remeti izgled. Groblje je u stvari staro, samo se zove Novo. Šetaš uzbrdo, prelaziš 5, 6 stotina metara kad, bog te je*o, pravi pravcati cirkus. Ko ne zna šta je, cirkus je prva asocijacija. Srpski popovi se igrali sa svojim braćom Rusima i napravili crkvicu ofarbanu zlatno-žuto-zeleno-belo. Popovi SPC i RPC izgleda baš vole cirkus, a po svoj prilici tamo im je i mesto.
Крсто Ивановић

12. 06. 2018 - 08:16

Као прво, о овом манастиру за вријеме комунизма није бринуо нико, као ни о осталима, иако су били заштићено културно добро. Доласком митрополита Амфилохија почела је обнова храмова и манастира и одједном су то девастације. А док су ти храмови били рушевине и пољски клозети, шта је то било? Отац Данило је изузетан монах и духовник и то зна свако ко је био у манастиру. Прочитао сам интервју који је дао. Интересантно је да се господин Керн служи полуистинама. Каже да је у манастиру у Русији оптужен био за проневјеру, што је истина. Али зашто не каже и други дио истине. А то је да је формирана црквена комисија и да је утврђено да су те оптужбе неистините. Дакле, текст је обично подметање цркви са намјером да се оцрне свештеници.
Puśo

12. 06. 2018 - 08:40

Krsto, imali što novo iz dječijeg vrtića. Nijesmo mi tako mali pamtimo i zumijemo nešto od istorije. A, što neko za hiljadu godina ne obnovi i preoblikova te manastire i crkve. Ne, ne, oće Amfilohije da zatre duhovnu istoriju crnogoraca i preoblikuje za potrebe beogradske patijaršije i ruskih para.. Da se neotuđe novi srbi, on da može i tebe bi prodao, ..
Крсто Ивановић

12. 06. 2018 - 09:39

За којих хиљаду година? Манастир постоји од краја XIX вијека. Када већ говорите о архитектури црква, онда требате знати да она није јединствена.Упоредите архитектуру манастира на сјеверу и југу Црне Горе. Манастири попут Мораче, Ђурђевих Ступова су грађени у рашком стилу. Приморски манастири и цркве су комбинација разних стилова. Погледајте саборни храм у Никшићу или у Котору, па ћете видјети да то нема везе са некаквим типичним црногорским стилом, за који не зна нико у чему се састоји.
Boban Bg

12. 06. 2018 - 10:01

Po stoti put: OBNAVLJANJE JE KAD NEKO REKONSTRUIŠE CRKVU ILI MANASTIR ONAKVOM KAKVI SU BILI KAD SU GRADJENI!!! A devadtacija je kad neko u manastir iz XV vijeka.igradjuje italijanske pločice i gradi motele uz manastir! Što ste vi - varvari, divljaci, kad ne razumijete kako se obnavljaju kulturna dobra? Što stalno zamjenjujete teze? Treba li neko da vam na Graničici stavi eloksiranu bravariju, italijanske pločice, ... i šopinf mol u porti da biste shvatili da to što radi Amfilohije je zločin, kriminal koji se kažnjavs zatvorom u svim zemljama, uključujući i Srbiju!
Госпон. Бобане

12. 06. 2018 - 16:37

Јесте ли ви вољни, да даднете који прилог за вашу црногорску цркву, да и она имадне ђе било, Богу се молити. Изгледа, да је ваше надање, да отмете туђе, ка шта су ваши преци радили. Знам, то је лакши пут, али дајте неки прилог.
Darko

12. 06. 2018 - 17:12

Kako da Boban da pare crkvi? On bi radije svojoj islamskoj zajednici. Nik vas je dragi moj Krsto opet prevario.
Mišo

12. 06. 2018 - 10:04

Potrošili smo decenije u ubeđivanju jesu li Crnogorci Srbi ili poseban narod. Kada bi se taj trud posrbica da asimiluju Crnogorce i Crnogoraca da se opravdano odupru okupatoru (fizičkom i dugovnom) merio u novcu, bile bi u pitanju stotine miliona. Političari, istoričati, kulturni radnici ... koliko truda i para? Može se reći opravdano, niko ne voli da mu neka baraba kaže "ti si glup pa ne shvataš da je Crnogorce izmilio Đilas". Koliko li je samo živaca i emocija potrošila ljudima ta rečenica? A onda Evropski institut za genetska istraživanja i 2018. godine konačno istina. Na Balkanu su genetski najbliži narodi Srbi, Hrvati i Rumuni. Crnogorci su od svih balkanskih naroda najdalji od Srba. Crnogorci sa Srbima imaji najmanje sličnih osobina. Srbi i Hrvati su jedan narod. CRNOGORSI I SRBI međusobno nemaju nikakve veze. Gospodine Ivanoviću, Crna Gora ima pravo da se štiti od nasilja i razbojništva. To što vi branite treba koliko sutra iskopati sa temeljima i iništiti.
Kaćun

12. 06. 2018 - 12:46

Krsto, ova tvoja priča je podmetanje, ne potcjenjuj čitaoce. Je li se obraćala kome MCP za gradnju ove crkve tik uz zaštićeno kulturno dobro. Da imate časti i obraza nikada ne bi krenuli da pored stare crkve u pećini gradite ovaj kič. Nego vam ovdje sve može bit, Džomić pametuje, izigrava zakone, nidje sudije i pravnika da mu časnom presudom zatvori usta. Po kojem to zakonu može gradnja bez saglasnosti institucija? Nema podmetanja nego vi uništiste kulturna dobra i nek vas je sramota!
-

12. 06. 2018 - 12:47

Pope pakuj kofere i van iz Crne Gore
Bokser Janko

12. 06. 2018 - 14:26

Prodali ste dušu đavolu, grubo rečeno, Krsto. Iz petnije žila se trudite da uvijek i u svakoj prilici odbranite neodbranjivo tj da srpsku crkvu u Crnoj Goei abolirate od svih nedjela koja je načinila ovoj Zemlji i njenom narodu, pravoslavnim Crnogorcima... Tako i u ovoj prilici bez razmišljanja braniš odluku Pukovnika da primi u službu tog Rusa, koji bješe optužen za pronevjeru. A zašto baš njega da primi? Zašto da primi u svoje stado čovjeka za koga se u Rusiji posumljalo da je vuk? Smijem li reći da se sličan sličnom raduje, kao Risto Danilu? I u kojem trenutku ga je primio - da li je pričekao pravosnažnost optužbe ili mu je tek otvorio ljesu tora - figurativno rečeno... Amfilohije je medijska ličnost i kao takav je dobro poznat Crnogorcima.
RAŠO

12. 06. 2018 - 08:36

Ni u komunističko vrijeme se nije radilo od kulturnog crkvenog Crnogorskog dobra što se danas radi, ovo je takva sramota za državnih vrh da prosto čovjek ne povjeruje, da Amfilohije, jedan srbijanski uzurpator crnogorskih crkava, , može i radi što ga je volja, a da ne odgovara nizašto. ili se državni vrh plaši Amfilohija da ih ne prokune, ili ih nije briga za kulturna dobra Crne Gore, što god da je loše je po Crnu Goru.
Bare

12. 06. 2018 - 12:57

Amfilohije je crnogorski mitropolit crnogorskih Srba. Što ti tu nije jasno?
Kandzo

12. 06. 2018 - 13:04

Crnogorskih Srba je veoma malo. Šaka jada. Ali posrbica ima ka' ......!
R

12. 06. 2018 - 14:10

Bare , ne znam koga računaš u Crnogorske Srbe, ako računaš posrbice po Crnoj Gori, tog otpada stvarno ima puno. A što se Amfilohija tiče on nije niti će ikad biti Crnogorski mitropolit, jer je to Crnogorski - Morački izrod, koji ne zaslužuje da bude ni crkveno lice a kamoli mitropolit.
a što ćeš

12. 06. 2018 - 20:43

Bare, kog su roda ti "crnogorski srbi"? Kolokvijalnog. NE POSTOJE CRNOGORSKI SRBI, SAMO CRNOGORCI ILI SRBI! UPAMTI!
Ljutotuk

12. 06. 2018 - 23:42

Mefisto s'edi na tronu Svetog Petra - mici se Risto! Ne prljaj tron Crnogorske Pravoslavne Crkve, posrbice!
Naprasna briga

12. 06. 2018 - 09:47

Nije mi jasno odkud sada takva naprasna briga i čuđenje. Pa prije pet godina, takođe po ruskom projektu nanovo je ograđena crkva Marije Krađorđević na Svetom Stefanu, uprkos blagovremenoj zabrani tadašnjeg Zavoda. I nikome ništa. Danas je to legalan objekat, koji se "zori" na Svetom Stefanu.
Станислав

12. 06. 2018 - 10:24

Као што су Албанци нападали овог свеца тако и ви сада СПЦ у ЦГ. Мери Дарам је са св Симеоном Поповићем причала и записала: Школовао се на руском универзитету...дакле оваква црквица у његовој обитељи заслужује бити! он је њој рекао: ШТА ЈЕ НАРОД БЕЗ ВЈЕРЕ.. И ЗАИСТА,шта су Цгци без вјере,а комунизмом су атеизирани. Тражити дозволу од државе која је погазила своје писмо,заставу,орла бијелог,све!? Смијешно.ЦГ је колонија Америке и протјерује руског амбасадора чим ови затраже...па да ће тек тако,легално дозволити цркву у руском стилу посвећену руском цару...Ми не признамо покрадени референдум па ни легалност ове државе,јер сте папире о референдуму уништили...дакле доказе за легалност немате! ово је нешто као турска окупација.
Objektivni

12. 06. 2018 - 11:01

Htio ne htio u toj ste drzavi. I u njoj cete biti dok ste zivi .( Naravno imate izbor pa idite u Srbiju ili Rusiju , niko vam ne brani ). Ali dok ste ovdje , dok disete ovaj vazduh bice onako kako je odlucila vecina . A vi to mozete i da ne priznajete . Vas problem . No zakona ove drzave cete se MORATI pridrzavati dok ste zivi .
Mišo

12. 06. 2018 - 11:12

Stanislave, genetski dva najdalja balkanska narod su Srbi i Crnogorci. Srbi su braća sa Hrvatima i Rumunima, Crnogorci sa Morlacima.
Bare

12. 06. 2018 - 12:59

Tužno ali istinito
O Stanislave

12. 06. 2018 - 13:32

Plačući si došao iz Hrvatske s rukama u džepove, i manji od makovog zrna. Primili smo te, i kao mnogi od izbjeglica dobio si posao u nekom državnom organu dok su naši blejali ulicama. Sad bi da nam određuješ ko, kako i s kim. O Stanislave, imaš li prst obraza.
Oбитељ ?!

12. 06. 2018 - 16:46

Sta onda radis ovde Stanislave ? Zasto ne ides u svoja carstva nebeska ? Imas Dodikovu RS, Vucicevu, Seseljevu i Tominu Srbiju, Putinovu Rusiju,.. Ovde imas posaa (vjerovatno drzavni), platu,stan, kucu, a pljujes na ovu drzavu. Imas i Hrvatsku, Kosovo, Bosnu... odakle si vjerovatno i dosaa ovde pa sad ovde pricas o bjelim orlovima, o crkvvi, ruskom caru. Ko si i sta si ti da pricas o drzavi i refereendumu ? Drzava mora pod hitno da pokrene reviziju drzavljanstva kome je to sve dala i zasto, pa idi tamo odakle si dosao pa im pricaj o bjelom dvoglavom orlu, ocilima i carstvu nebeskom
GENOCID

15. 06. 2018 - 13:11

DUHOVNI GENOCID NAD CRNOM GOROM: Tokom gušenja Božićnog ustanka, nova kraljevska vlast vandalski je uništavala crnogorske kulturne i duhovne vrijednosti. O tome je sačuvano mnoštvo dokumenata. Komandant Jadranskih (srpskih okupacionih) trupa, pukovnik (i kasniji general) Dragutin Milutinović, u svojim bilješkama (kasnije objavljenim kao Memoarska građa), zapisao je kako su neki cnrogorski delegati, još na sjednici Podgoričke skupštine, predlagali da se poruši Cetinjski manastir i da se javno spali ćivot Svetog Petra Cetinjskog, što crnogorski rodoljubi nijesu dozvolili. On bilježi i da je Đuro Drašković, poznati crnogorski patriota sa Čeva, obavijestio da su neki crnogorski izrodi, sa Cetinjskog dvora skinuli crnogorski krstaš - barjak, pogazili i uprljali ljudskim urinom i izmetom. Takav javni primitivizam, prostakluk i bezobrazluk nije napravio nijedan crnogorski neprijatelj.
Dragan-Dajbabe

12. 06. 2018 - 10:50

Odlican i tačan tekst. Mitropolija je udaljila mjestane Dajbaba od ovog manastira koju su dugi niz godina po bratstvima organizovali lozenje badnjaka ispred manastira kada je to rijetko ko radio u Podgorici. Tu se nije gledalo ko je u koju partiju dok crkva nije umijesala politiku u sve to i zabranila. Počinje unovčavanje manastira i neplanska gradnja.
Gradjanin

12. 06. 2018 - 12:49

Markoviću, preduzmi nešto, ima li ko od savjetnika da ti kaže kakva se bruka i nesreća čini kulturnoj baštini!?
Krsto

12. 06. 2018 - 19:10

Dobro si rekao! Dje si državo, čini nešto, ne spavaj!
Dragan-Dajbabe

12. 06. 2018 - 13:16

Odlicno obradjena tema od strane novinara i tacna.Manastir se udaljio od mjestana kada je politika usla u crkvu. Dugi niz godina su bratstva iz Dajbaba naizmenicno svake godine organizovali lozenje badnjaka ispred manastira i to je zabranjno iz neznam kojeg razloga. U taj manastri sam se vjencao kada to niko tu nije radio, djeca krstena ....Sada mi je muka od ovih novokomponovanih vjernika koji brane manastir a nikad nijesu u njega usli ili to rade u zadnje vrijeme kada se politika umijesala u crkvu. Treba manastiru vratiti stari sjaj i ovo ruglo sto se gradi maci odatle i ne pustiti da sve bude prazna prica. Ostalo sto je radjeno sada se nemoze rusiti ali je sve radjeno da se sto vise para odatle izvlaci.
Marko

12. 06. 2018 - 13:37

Neka vas je stid Amflohije, Džomiću, svih koliko vas ima! Mogli ste je nedje drugo napravit, nego stida nemate, u Dajbabe ste našli. Pravite se pametni, Amfilohije je nedje izjavio kako se razumije u arhitekturu! A dje je vidio da se stara crkva još u pećini “kiti” ovako? E nesrećnici, stidim se što živim u zemlji u kojoj ovo činjet možete!
Zelenasi

12. 06. 2018 - 14:17

su sto braca Srbi kazu kao kucak sto ni kost glodje nit je drugom daje . Nesposobni da bilo sta urade a ljubomorni i zavidni kad to drugi ucuni .
Za bjelaše

12. 06. 2018 - 15:19

bi braća Hrvati rekl i- sjedi bjelaša za sto ili ga drži ispod stola jednako ti misli.
Lscg

12. 06. 2018 - 13:57

Stanislave ti si legenda haha vi ne priznajete , unisti licnu kartu I pasos I skini tablice s auta ,tu ti je svugdje crnogorski grb,i aj polako pud kosova,a super mi bio taj referendum kad je vas glas vrijedio vise s onom prolaznoscu 45-55 I opet dzabe ..nego kako mi je risto?je l ga pogodila ova cijena goriva ili je prodao onog ML-a ?
Eto

12. 06. 2018 - 15:38

Ovo nije jedin primjer da se radovi sprovode bez konxervatorskih uslova. Jedan savjet autoru ovih redova je, kad ubuduce bude hvalio podvate svojih kolega konxervatora, da se kod Uprave raspita da li si isti izdati, jer ministatstvo kulture za to ne haje i na svojem sajtu objavljuje pocetke konzevatorskih radova na lokalitetima koji su kulturna dobra. Kako vjeujem u castan sud autora, ne sumnjam da ce ovo nepostovanje zakona od strane struke uz aminovanje ministarstva ebiti dobar feljton. Vjerujem da je nepotkupljiv i da ce izreci istinu.
zeleni iz letecih tanjura

12. 06. 2018 - 16:17

Manastiri su vlasnistvo BG patrijarsije i sta vas briga sta oni cine sa svojom imovinom ?
Ljubitelj tutusa

12. 06. 2018 - 17:50

Da li si ti ovo Servoslave? Da li se javljas sa svojih rodnih Plitvica? Sto ti je trebalo da glasas za milicajca Martica koji Vas pospremi van Vase rodne grude, van Vase drzave Hrvatske? A ako si etnicki srbin (sto je priznajem plod najveceg, magna neznanja) sto napusti svoju bracu Hrvate, zaljubljenice u genocidnog Raska i Palikucu Acu? Zar si toliki sado-mazo zaljubljenik? No se ti i drustvo Ti, sto Ti zla zelim, povrnite u Croatiju i nastavite zivjeti u slozi sa svojim komsijama. Naravno da ce oni koji su cinjeli zlocine biti uhiceni i procesuirani ali se mora odgovarati za grijehe, zar ne? Eto i Raska je stigla kletva hiljada i hiljada Bogumila koje je satro pa su mu Turci raznijeli kosti kao kuckovi. Sve po zasluzi, Servoslave...
Posmatrac

12. 06. 2018 - 16:21

Hitno ukloniti taj zlatni ruski bojler iz Dajbaba !!
KARA RADUSIN

12. 06. 2018 - 16:42

Po hiljaditi put vam kažem da po pitanju SPC u Crnoj Gori možete se obratite na prvoj duhovnoj ili prvoj svjetovnoj adresi u državi-sve jedno isto je-nećete pogriješiti.Nemojte lutati dvije decenije MP.
KARA: CPC i SPC isto !

12. 06. 2018 - 17:03

KARA RADUSIN16. 11. 2017 - 16:55Ja sam 12(dvanajest)godina od svog ličnog dohotaka izdvajao 2% tj oko 15 eura mjesečno za CPC.Nadajući se da će se vlast odobrovoljiti i pomoći CPC da zauzme mjesto koje joj pripada u Crnoj Gori.Bilo nas je brojem 112 članova na tom spisku pomoći CPC.Ne znam koliko i ko je davao pomoć SPCu Crnoj Gori ali sam u jedno siguran da se novac slivao u isti đžep.Onda sam shvatio da je sve obična farsa i gluma o tenzijama između ove dvije političke crkve.I to uvijek ispred izbora.Jer pitanje dali Crnoj Gori pripada Crnogorska pravoslavna crkva ili Srpska pravoslavna crkva je u domenu onog koja rijeka teče ispod Savskog mosta.
Kara Rankova

12. 06. 2018 - 17:06

Treba zaista biti nula od covjeka i imati pileci mozak pa se nakon svega sto je ovdje rekao pojaviti, i nastaviti lupetati. Za njega je svaki dan, "Dan mrmota", i ne postoji ni proslost ni buducnost bar za ono sto se njega tice. Vjeruje da smo svi zaboravili sta je zborio do sad. On je istina ponesto ekstremna personifikacija trulezi SDP-a, objasnjenje zasto su danas na 1%.
O Kari Rankovoj jos malo

12. 06. 2018 - 17:14

Ali da je bar sa njima moguce racionalno argumentovat, pa da diskusija ima neke svrhe. Da logika izvedena iz cinjenica , da ukazivanje na kontradikcija da referenciranje na svijet ima tezinu .... Ova vrana dodje svakih par dana i onda ovdje infantilno istresa svoje frustracija nastale iz namogucnosti da mu se sav kolorit i kompleksnost ovog svijeta smjeste u malu zapreminu simplificiranog mozga. A sporedni efekat ovoga bude sitna pakost , inat, pricanje besmislica, ... Lupeta o Pinku, 90-im, sojskoj i cojskoj Crnoj Gori, hoce da se miri sa DF-om a onda optuzuje DPS da saradjuju sa njima, Mila smatra ocem nacije a onda ga krivi za sva zla ove planete, odje je anjekstremniji Crnogorac bio, danas stoji u stroju srbo-ruso-fila. On je samo epitom danasnje opozicije u CG
kara od ovce

12. 06. 2018 - 18:11

Vidju obrazovaqn si cojek a dozvolis da te Steva i Miras oporezuju ki budalu . Bree nema budale do skolovane budale sto kzu moji seljani .
sojstvo i cojstvo

12. 06. 2018 - 18:16

Vise fukare nema nadaleko da ti bracki kazem . Velika fala i lazovina kao fasada za teski fukarluk .
Kara kao Crnogorac

12. 06. 2018 - 18:23

KARA RADUSIN 21. 06. 2014 - 21:47 Da kojim slucajem SDP pode u koaliciju sa SNP i DF, Podgorica bi zaglavila Berane.Vijorile bi se sultanke do zore.Trubjelo bi od topole pa do šljive ranke.Pogodite cijih zastava nebi bilo.Ta slika bi stvarno bila draga clanstvu SDP-a i DPS-a.Clanstvu koje je i pored nevidene hajke na njih, podmecanja, neistinama, prijetnji lincom, spiskovima sedmog bataljona....uspjelo na jednom neravnopravnom i nepoštenom odmjeru(55%-45%)vrati samostalnost svojoj prelijepoj Crnoj Gori. Clanstvo koje voli civilizovane Evrio-Atlanske integracije, a ne celicne zavjese i gvozdene šape. Clanstvo koje voli svoj Crnogorski identitet, atavizam, istoriju, crkvu,jezik i kulturu a ne nametnutu i tudu.
Vaso

12. 06. 2018 - 16:49

Zovite Gorazda iz Argentine da dodje i intervenise
nn

12. 06. 2018 - 18:24

Nema samostalne i suverene države Crne Gore dok god je neprijateljska kleročetnička institucija SPC na vlasti
crnogorac

12. 06. 2018 - 21:49

Sjećate se kolika je frka bila oko krsta na zanat kuli u PG. A ni riječi o zamjeni krsta na manastiru Ostrog.
Mирослав Ђукић

13. 06. 2018 - 11:26

Ево једно моје размишљање, ако админ сме уопште да га објави: Митрополит Амфилохије је хиротонисан на трон цетињског владике недуго након што су на власт дошли "млади и лијепи". Митрополит је затекао руине од цркава и манастира, са око десетак монаха. "Млади и лијепи" су наследили од "јагњеће бригаде" фабрике, хотеле, плантаже, бродове, у којима су радиле хиљаде радника. За ово време, а то је г. Керн најбоље приказао, Митрополија и њен митрополит са свештенством су обновили срушене цркве и манастире, а изградили су стотине нових. Манастири су пуни монаха, верника... Шта су урадили, за то време, "млади и лијепи" са "Титексом", "Радојем Дакићем" "Југооцеанијом", "Кошутом"; "Ободином"...? Где је то сада? Да су, уместо што су очистили остатке "Марка Радовића", доградили још једну фабрику у дворишту (имало је места), ко би имао нешто против? Једино код нас не ваља онај ко обнавља, гради, унапређује, позлаћује, а ваља онај након кога остаје ледина! Ако не објавите ово, нема везе, схватам.
Ljubitelj tutusa

13. 06. 2018 - 18:04

Stari mitropolit Danilo Dajkovic je na silu skrajnut sa svoga polozaja. Srbocetnicka centrala iz Beograda je brze-bolje ustolicila svoga jastrijeba iz Justinijanovog s'emenista - Rista Radovica po procjeni dovoljno anticrnogorski zadojenog da bi mogao zadovoljiti toliko iskanu osvetu za Zidani Most. Dajkovic je bio ucijenjen postavljanjem svoga groba u Ostrogu. Dodat mu je vec napisan papir o povlacenju koji je on samo potpisao. U trenutku potpisivanja bio je u godinama ali pri zdravoj pameti i nije bilo nikakvog razloga za njegovo povlacenje. Kao sto patrijarh Pavle nije bio smijenjen iako mjesecima nije znao za sebe. Danila su klerofasisti primorali da abdicira...
Мирослав Ђукић

14. 06. 2018 - 09:53

Админе, право на одговор: Тутуше, завлачите причу за Голеш планину! Знам ја да Вам је одговоарао да времешни владика сам држи епархију, као што Вам је одговарало да цркве стоје разрушене. Питам: Ко је Божину Ивановића приморао да абдицира? Клерофашисти? Присталице Слободана Милошевића? Лилипутанци? Друго,: Шта су позлатили "млади и лијепи" за ових 30 година? Хајде, бар један објекат! Где су оне силне фабрике у којима су радили радници? Појела маца?
Ljubitelj tutusa

15. 06. 2018 - 12:29

Prezirem "mlade i lijepe". Da li vam je to jasno? Koji su dosli na vlast uz vasu potpunu klerocetnicku podrsku! Ponavljam - ja prezirem ono sto su uradili od SFRJ (dali komunisticko-cetnickoj kamarili 4 glas u Federaciji i izbacili Slovence). nadam se da ce kad tad odgovarati za razbijanje SFRJ! tacka... Ja vam samo odgovaram po pitanju kanonskog postavljanja Amfilohija umjesto Danila. Posto ga je Srpska crkva u CG nekanonski smijenila, Danilo je zivio jos nekoliko godina u punoj mentalnoj snazi. Dok je Pavle mjesecima bio u beut ali ga nijesu smijenili dok nije ispustio svoju dusu! Ja govorim o duplim arsinima Firme iz Kralja Petra br 5, Beograd, Srbija... A sto se tice devastacijama CG crkava i manastira, bilo ih je puno i prije Danila (Njegosevu kapelu su oburdali Karadjordjevici i ne trepnuvsi!). Unistenje tj urbicid i kulturocid je srednje ime SPC.
Мирослав Ђукић

15. 06. 2018 - 13:25

Nemoj da mi zamerite ,ja sam vam kao ona ,,seljacka SOKACARA,,izvinjavam se.
Ljubitelj tutusa

19. 06. 2018 - 14:00

Ја сам понекад подвојена личност, а понекад се и утројим, па мислим да сам неко други, проговарам туђим гласовима. Извињавам се!
Novi komentar