Zašto voljom birača sa plavske scene „nestaju“ dvojica do skoro neprikosnovenih društveno-političkih bosova

,,Precrtani“ varoški paša i omiljeni Bošnjak DF-a

Politički cunami na posljednjim lokalnim izborima održanim 27. maja doživjeli su doskorašnji predsjednik plavske opštine Orhan Šahmanović i Džavid Šabović, varoški paša i oblasni šerif, siva eminencija svih ovdašnjih procesa u posljednjih dvadesetak godina. Birači su ih naprosto izbrisali iz registra ozbiljnih političkih ličnosti
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Doskorašnji predsjednik plavske opštine Orhan Šahmanović neće više u tom i svojstvu omiljenog Bošnjaka lidera Demokratskog fronta putovati u Čečeniju niti sklapati političkovjerske i navodne poslovno-razvojne aranžmane sa čečenskim liderom Kadirovom.

Na nedavnim lokalnim izborima Plavljani sa pravom glasa naprosto su ga precrtali i „ispisali“ iz registra ozbiljnih političkih ličnosti i faktički mu zabranili da se legitimiše kao njihov predstavnik u bilo kom svojstvu, na bilo kom mjestu i bilo kakvim povodima.

UCJENJIVAČKI KAPACITETI

Samo koji mjesec ranije, međutim, situacija u vezi sa njim, činila se bitno drugačijom. U opštinskim organima, javnim ustanovama i preduzećima, pa i u većini mjesnih zajednica, Šahmanovićevi najpouzdaniji istomišljenici, evidentirali su takozvane sigurne glasove za njega i listu Stranke pravde i pomirenja čiji je bio jedan od predvodnika.

I bili su više nego zadovoljni učincima terenskog rada i rezultatima aktiviranja ucjenjivačkih kapaciteta u odnosu na lokalno činovništvo i druge brojne zavisnike od opštinskog budžeta. Još kad se misijama obezbjeđivanja sigurnih glasača pridružio i jedan broj sljedbenika Semiha Kojića, zvanog Ebu Ahmed, inače vođe plavskih tekfirdžija i žestokog protivnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, a naročito reisa Rifata efendije Fejzića, činilo (im) se da je sam čin izjašnjavanja na biračkim mjestima puka formalnost. No, rezultati po njih bili su poražavajući. Nijesu dosegli ni cenzus. Poruku istovjetne i jednako neupitno jasne sadržine plavski birači odaslali su, istog datuma - 27. maja, i na političku adresu Džavida Šabovića. Bahatog, raspojasanog i, naizgled, neukrotivog samoproglašenog varoškog paše i oblasnog šerifa a, u stvari, provincijskog politikanta i sive eminencije svih ovdašnjih procesa, koja je nakon višedecenijskih trenažnih ciklusa, pripadajući raznim stranačkim i partijskim opcijama, ipak, uspjela da savlada neke od manipulatorskih vještina. Uglavnom krajnje demagoških, nerijetko i primitivnih, ali - izvjesno vrijeme - učinkovitih.

Pobjeda je nizom tekstova, još prije četiri godine, dok je SDP bio dio vlasti na državnom nivou, a on u svojstvu poslanika podržavao politiku vladajuće većine, pokušavala da upozori na Šabovićeve pašalučke manire i licemjerje kojim je nastojao da oblandira sopstvenu bahatost, raspojasanost i manipulativnost.

BANKROT ZA BANKROTOM

U tom kontekstu, posebno je ukazivano na veoma kompleksne njegove odnose sa, u jednom periodu, finansijski najmoćnijim plavskim biznismenom - između ostalog i vlasnikom čuvenog Interkoma - Kemalom C.

Njihova povezanost je bila toliko javno prisna da je Kemal u plavskoj čaršiji bio smatran desnom Šabovićevom rukom, glavnim finansijerom i finansijskim dobrotvorom lokalne organizacije Socijaldemokratske partije, čiji je neprikosnoveni gazda bio paša - lično. U međuvremenu, dobrotvor je bankrotirao; ostali su ogromni dugovi; dio je vraćen prodajom imovine, a Kemal je sa porodicom odselio u Sarajevo. Gotovo istovremeno, zadesila ga je i tragedija: sin, kćerka i zet otišli su na sirijsko ratište, đe mu je sin, nažalost, i poginuo. Nedugo potom, uslijedio je i politički bankrot: SDP se „raspao“, a Šabovića su Plavljani sa pravom glasa, na nedavnim lokalnim izborima, sveli na tri mandata (do tada je imao sedam), praktično ga „prekrižili“ i eliminisali iz registra ozbiljnih političkih ličnosti…

Komentari: 15

Blek Stena

12. 06. 2018 - 07:14

Slika i prilka ovog teksta sa sudbinom ovih glumaca u Plavskoj opstini.Narodu je dosta ovakvih a izbori su to pokazali.
Okupacija

12. 06. 2018 - 07:33

Mozete vi da pisete pp nalogu BS ove narucene tekstove ali realnost je da su ovo 2 jedina politicara iz redova bosnjaka koje Rezim nije uspio kupiti i pocrnogorciti.Oni idu uzdignute glave i ponos su bosnjaka i Sandzaka.
Blek Stena

12. 06. 2018 - 09:01

Znamo se okupacio , nije Plav NY, nego varosica dje svako svakom zna koliko kasika u fioci ima.Tako da pricu o kupovini mozes na svakoga a i nikoga preusmjerit.Svi su oni kupljeni i kupuju......ukljucujuci i nas birace. Ko danas u svijetu izlazi na izbore jer mu se eto cefnulo,lijep dan pa da se malo proseta....
Darko

12. 06. 2018 - 12:17

Ne znam je li ih vlast kupila, ali DF, Kadirov i Putin jesu. To je narod i pročitao i poslao im poruku. Sad kad su ga sveli sa 7 na 3 mandata, još brže će ka nuli Džavid. A ovaj drugi je čista frontovska marioneta. Mogu mislit što Bošnjaci misle o njemu
R

12. 06. 2018 - 15:45

Okupacijo, po čemu su to oni životati Bošnjaci a ne Crnogorci. Da nijesu možda rođeni u Bosni , oni ili bilo ko njihov. Oni su htio ti ili ne Crnogorci. Što bi Njegoš rekao “ nije važno ko se kako krsti, već čija mu krvca grije prsi”
Crnogorac

12. 06. 2018 - 18:31

Okupacija; Jadno si smijesan i polupismen ,Dje nadje da Plav pripada Sanezaku i od kad ,uci skolu onrcio se zajedno sa tkz Bosnjakom Savovicem i Sahnabovicem koji pidrzavsju ISIL i Terorizam ,drugo ti zivis U CG taj ste vi Sandzak tkz prrekrizili 2006 koliko se ja sjecam .pocinjes ka Dodik malo malo pa Drzava Republika srpska ,cijelo vrijeme vi polupusmeni seg bucate U Neki Sandzak a ne znate ni dje pocinje ,samo ste to culi i navslili ka lud na brasno ,Plav je bio pod Alvanijom do 12 te i nije bio pod nekim Sandzskom kurdskim ,zato bi Bilo dobro da se potpises slhedeci put ako ne umijes var stavi prst z
Rahman

12. 06. 2018 - 12:03

Neka idu obojicq,nista strasno,I bez boljih se moze.Problem je sto se stvorila jedna klijentelisticka interesna grupa zvana SD,Prevarise narod sa laznim obecanjima a sad ih nijde nema,utekose za Pg.
zoran

12. 06. 2018 - 16:54

Ljudi,ovi dvojica su najposteniji ljudi u plavogusinskoj okolini,ali plavljani su kupljen narod,i trce samo tamo ko ce im dati pare za kupljeni glas,
Boli

12. 06. 2018 - 17:54

Boli vas Dzavid boli
Crnogorac

12. 06. 2018 - 18:38

Boli ; povedi ga kuci ,al kupi prekrupu da mozes da ga hranis ,nije lake lopate .
PWS

12. 06. 2018 - 23:38

Pardon, samo jedan detalj...Dok je "Pobjeda" bila glavna truba veljesrpskog zlocinackog projekta Sabovic je bio antiratni i procrnogorski. Nijesmo svi zaboravni!
-

13. 06. 2018 - 00:47

Iako ga sad kritikujem, Slazem se. Ne gledajmo sve crno-bijelo.
Zoran beograd

13. 06. 2018 - 02:19

Jedan od boljih clanaka.
Plavljanin

13. 06. 2018 - 07:56

Najvecu zahvalnost dugujemo Orhanu jer nam je doveo sinove(Milzu, Fukasa, L(t)osa, Milja) najvece reformatore u svojim sluzbama. Ovaj plvi je lefolmisao svoj vozni palk(audi A5), ovaj drugi je ovaaaaaj 'zaradio' plac, kucu, asfalt, Loso zvani Toso je obezbijedio ovcama asfalt do kuce i sebi Passata 6 a Miljo je kolateral, malo je cupnuo koju jednokratnu sebi i pjesnikinji al mu je to Lejla obracunala jer on ne zna to.
Srdo

14. 06. 2018 - 06:36

Idite vi bosnjaci sad u restoran kod Pederije,neka vam podgrije sto je ostalo od vecere,pa se najwdite,i lazite se zajedno
Novi komentar