U Albanskoj alternativi zadovoljni odlukom Ustavnog suda

Đeljošaj: Neuspjela nečasna radnja SDP-a

Odluka Ustavnog suda da ne uvaži inicijativu Građanskog saveza za promjene (SDP - Demos) za ponavljanjem izbora na nekoliko biračkih mjesta u glavnom gradu, čime bi bila dovedena u pitanje sudbina odborničkog mandata jedinog predstavnika albanske manjine u lokalnom parlamentu, vraća povjerenje u institucije sistema - ocijenili su u razgovoru za Pobjedu zamjenik predsjednika Albanske alternative Nik Đeljošaj i član predsjedništva te partije Vaselj Siništaj
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đeljošaj ističe kako je, odbijanjam zahtjeva GSP-a, Ustavni sud donio poštenu i jedinu ispravnu odluku.

On navodi i kako je razočaran time što je upravo SDP, kako je naveo, bio vinovnik pokušaja da se izbornim inženjeringom oduzme mandat Albancima. - Žalimo što je SDP nakon izbora pokušao ono što ostali nijesu uspjeli na dan izbora, a to je da Albanska alternativa ne osvoji odbornički mandat. Odluka Ustavnog suda da odbije zahtjev SDP-a za ponavljanje izbora, kako bi izbornim inženjeringom oduzeli mandat Albancima, jedina je ispravna. Građani su glasali i rezultat je jasan.

A izborne mahinacije sa ponavljanjima glasanja, kako bi se promijenila izborna volja građana, su jako nečasne – naveo je Đeljošaj. Dodao je i kako mu je drago što u čitavoj priči nije on ispao izdajnik nego lider SDP-a Ranko Krivokapić. - Ostaće zabilježena ova nečasna radnja SDP-a, ali svakako i poštena i jedina moguća odluka Ustavnog suda. Ovakve odluke vraćaju vjeru u institucije – poručio je Đeljošaj. Vaselj Siništaj ističe kako je teško očekivati da svi budu zadovoljni izbornim rezultatom, da mu je ,,žao Građanskog saveza za promjene“, ali i dodaje kako je dobro to što je prvi put za jednu manjinsku listu na ovim izborima primij enjen princip afirmativne akcije.

- Na nivou glavnog grada je za jednu manjinu vrlo teško dobiti tri odsto glasova, a ovakvo zakonsko rješenje je jako korisno. Time je konačno pokazana dobra volja da se jednoj manjini omogući autentično predstavljanje na nivou glavnog grada – zaključio je Siništaj.

Komentari: 3

CiNick

12. 06. 2018 - 06:32

Sto ima necastno trazit svoja prava na sud? Necastno je to sto svoj interes meces iznad zakona. Da sud nije rezimski, vec profesionalan, ne bi se sad sepurio. DPSu ces sad posluzit kao dekoracija, posto im SDP za to nece (vise) sluzit i samo s toga ti se sad moze smjeskat brk.
Spasoje

12. 06. 2018 - 07:01

Albanska alternative jedan mandat a SDP I Demos zajedno ni jedan.I oni jos hoce da se bave politikom.Smijesno da nije tuzno.Previse tuzno.
BODIN

12. 06. 2018 - 07:55

To je tako Spasoje kad ste vi moralni patuljci-kojima Crna Gora suži za lične interese.
Novi komentar