CKM: Đukanović bi svojim autoritetom mogao pomoći crnogorskoj zajednici u Srbiji

Crnogorska kulturna mreža je danas uputila inicijativu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da, kako kažu, svojim diplomatskim autoritetom i dobrim odnosima sa državnim vrhom Republike Srbije pomogne crnogorskoj zajednici da ostvari svoja prava.
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 09:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Naime, u Vrbasu i pored toga što postoje svi preduslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi Crnogorcima se ne ispunjava Ustavom zagarantovano pravo, zbog ne postojanja političke volje. Naša organizacija je u više navrata ukazivala Ministarstvu vanjskih poslova Vlade Crne Gore na ovaj problem, ali nažalost odgovor nijesmo dobili. Takođe smo na ovaj problem sa kojim se susreću naši brastvenici  upoznali i zamolili svakog visokog zvaničnika Crne Gore koji je prethodnih godina išao u zvaničnu pośetu Republici Srbiji da na njega ukaže prilikom zvaničnih sureta, međutim niko od njih to nije uradio, očito ih je “sramota” da štite interes Crnogoraca i države koju predstavlju'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, zbog nerazumijevanja na koje su naišli odlučili su se da upute zamolnicu predsjedniku Đukanoviću. 

''Đukanoviću kao jedinom crnogorskom zvaničniku sa diplomatskim autoritetom, da pomogne našoj zajednici, kako se crnogorsko ime u Srbiji ne bi ugasilo. Sigurni smo da bi  zainteresovanost Mila Đukanovića za rješavanje problema  crnogorske zajednicu u Srbiji doprinijelo da se njihov staus u ovoj republici poboljša. Neodgovornim odnosom  državnih institucija prema crnogorcima u dijaspori šalje se loša slika, i kod njih budi razočarenje prema  matici.  Krajnje je vrijeme da državne institucije u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova počne da radi svoj posao,jer je očito je većem dijelu namještenika ovog ministarstva jedini interes putovanja i primanje međunarodnih dnevnica. Pošto će ovo naše reagovanje  izazvati ljutnju kod zaposlenih u MVP , ovim putem ih pozivamo da crnogorskoj javnosti kažu šta je ministartvo uradilo za crnogorsku zajednicu u Srbiji, i zašto premijeru Dušku Markoviću nijesu uputili našu inicijativu da Vlada podrži izgradnju Crnogorskog kulturnog centra u Novom Sadu?'', zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 3

Boban Bg

12. 06. 2018 - 18:34

Pitanje je zašto kulturni centar u N. Sadu??? Pa nije Vojvodina jedina sa Crnogorcima! U Beogradu ima 10.000 Crnogoraca koji nemaju đe da se okupe. Najvoiše Crnogoraca ima u Beogradu, a zahvaljujući odnosu države CG porema nama neće nas biti po sljedećem popisu ni 2.000. Eto je Nacionalni savjet u Vrbasu pa što su Crnogorci dobili time? Dešava li se išta u Srbiji, ijedna kulturna manifestacija? Ovi iz CKM-a, ljubitelji Cece, po svom afinitetu guraju N. Sad jer im se sviđaju tamošnje manifestacije kuvanja kačamaka, bacanja kamena sa ramena, ... Alo , ljudi, izgubićete mlade koje ne zanimaju te seoske zabave. Ionako su vam sve bijele glave na tim skupovima. Osvijestite se i manite se posijela i seoskih hepeninga. Ne bude li Beograd dobio Dom kulture smatrajte da ste saučesnici u zatiranju Crnogoraca u Srbiji.
CiNick

13. 06. 2018 - 21:30

Crnogorci Beograda suviše su opasni po režim. Previše su svoji, obrazovani, inteligentni, nepodkupljivi, objektivni i PATRIOTI. Režimu trebaju klimoglavci, paori, strašljivci, savitljivi, podkupljivi. Ne moraju čak bit ni Crnogorci, samo da se kad uztreba tako deklarišu i tutnu 50€u džep.
CiNick

13. 06. 2018 - 21:37

Da, i ako se crnogorsko ime u Srbiju ugasi, najveće zasluge za to imat će upravo on - Milo Đukanović! Jer, njegovi izabranici od prvoga dana rade punom parom da crnogorsko ime nestane. od šofera, preko konzula do osobito nj.e. Ambasadora. Sve uz blagoslov podgoričkoga režima.
Novi komentar