Guverner Žugić sa šefom regionalne kancelarije

Pohvaljena saradnja CBCG i Svjetske banke

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 14:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Guverner Žugić informisao je predstavnike Svjetske banke o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u finansijskom sistemu. Istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija.

 

Što se bankarskog sektora tiče, i u 2018. godini bilježi se rast svih ključnih indikatora poslovanja. Ranjivosti iz prethodnog perioda značajno su smanjene, istakao je guverner, misleći, u prvom redu, na kontinuirani pad nivoa loših kredita, kao i na jačanje kreditne aktivnosti banaka, posebno prema realnom sektoru.

 

Na sastanku je bilo riječi i o mogućem obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2), koja bi mogla biti operativna tokom 2019. godine.

 

Zahvalivši se na kontinuiranoj podršci Svjetske banke našoj zemlji, guverner je istakao da će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, a koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije, unapređenje regulatornog okvira, uvođenje evropskih standarda i implementaciju najboljih praksi, te da će, na taj način, dati puni doprinos postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

 

Konstatujući da je Svjetska banka izuzetno zadovoljna saradnjom sa CBCG, Salinas je istakao je ova institucija dala značajan doprinos procesu odobravanja garancija Svjetske banke Crnoj Gori, prvenstveno kroz svoje aktivnosti koje su doprinijele unapređenju stabilnosti i sigurnosti finansijskog sistema.

Komentari: 0

Novi komentar