Vladino rješenje o produženju mandata članovima Sudskog savjeta

Vukčević: Vladino rješenja na ivici ustavnosti

  Vladino rješenje o produženju mandata članovima Sudskog savjeta je na ivici ustavnosti, kazao je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 18:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, medjutim, novinarima rekao da je produženja mandata članovima Sudskog savjeta nužno, s obzirom da je izvjesno da do dogovora u Parlamentu neće doći i da novi ne mogu biti izabrani.

"Ja to smatram, ne idealnim rješenjem, nego jedinim mogućim, koje je na na ivici ustavnosti. Neko ko smatra da treba osporavati to može pokrenuti pred Ustavnim sudom“, kazao je Vukčević novinarima nakon sjednice odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.


Vukčević je kazao da vjeruje da će Venecijanska komisija u tom pravcu donijeti i svoje mišljenje. 
„Izučavao sam uporednu praksu i takva rješenja postoje u određenom broju zemalja", istakao je Vukčević.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ne želi da prejudicira šta će se dogoditi ako ocjena Venecijanske komisije u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu koji je predložila Vlada bude negativna.

"Ne bih hipotetički šta ako ne bude, sačekajmo ocjenu, njihova je maltene posljednja. Neću o tome govoriti, zna se ko predlaže zakon i usvaja, naše je da primjenjujemo pa makar ti zakoni ne išli nama u korist, ne možemo uticati", rekla je ona.

Izbor članova Sudskog savjeta, među kojima su i četiri člana iz reda uglednih pravnika koje postavlja Skupština, definisan je, između ostalog, amandmanima na Ustav iz 2013. godine.  U izradi amandmana pomogla je tada i Venecijanska komisija, a Udruženje sudija, ali i brojni pravnici su tada bili protiv da se biraju dvotrećinskom većinom u prvom, odnosno tropetinskom većinom u drugom krugu.

Njih dvoje su danas učestvovali na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj je predstavljen izvještaj o stanju u sudstvu za 2017. godinu.

 

 

Komentari: 2

Sile

12. 06. 2018 - 22:42

Ne no cemo pustiti da saka Jada izaziva paralizu sistema.Sva opozicija zajedno pada ispod 30% birackoga tijela.Hocemo li dopustiti da 30% upravlja sa 70%.stanovnistva.
Мирослав Ђукић

13. 06. 2018 - 13:02

А што да не? Евидентно је да Државом 30 година управља један човек, или шачица њих, па Вас то не брине.Реците ми, колико у тих наводних 70% има "мртвих душа"? Колико пак тих спорних 30% грађана има министара, директора, уопште људи који су на власти? У диктатури још једино што обесправљени човек може да уради је да бојкотује диктаторски систем. Кад вам неко попут Хана укаже да не може све тако како сте наумили, ви се љутите. Радите и даље тако, како сте научили, не очекујте да вам опозиција статира у кукурузу! Не могу се сви купити и подмитити.
Novi komentar