U Rusiji

Zbog novih uputstava sudijama biće više golova na Mundijalu

Pomoćne sudije su dobile nova uputstva za Svjetsko prvenstvo koje u četvrtak počinje, u Rusiji.
Objavljeno: 12. 06. 2018 - 21:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pomoćnici više neće signalizirati ofsajd u situacijama gdje to nije sigurno. Puštaće prednost napadačima i dopustiti videotehnologiji da naknadno procijeni - je li igrač bio u ofsajdu.

"Ako primijetite da neki sudija nije podigao zastavicu, sigurno nije razlog to što je pogriješio. Razlog je što smo im dali uputstva da zastavice drže spuštene", objasnio je šef sudija Pjerluiđi Kolina.

Nova uputstva donijeće više opasnih situacija pred golovima i više pogodaka, a naknadno će se pomoću videotehnologije odlučivati hoće li ti golovi i biti priznati.

"Ako pomoćnik ne pokaže ofsajd, postoji mogućnost da na kraju padne pogodak i da se situacija provjeri videotehnologijom. S druge strane, čim podigne zastavicu, igra se prekida i ekipa koja je bila u napadu bila bi oštećena jer ne bi mogla postignuti pogodak."

Videotehnologija će se koristiti u četiri situacije - kod pogodaka, odluka o kaznenim udarcima, odluka o direktnim crvenim kartonima i odluka o tome je li karton pokazan pravom igraču. Usporene snimke pratiće i navijači na velikim ekranima na stadionu, ali tek nakon što sudija donese odluku.

Komentari: 0

Novi komentar