Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore

Šehović: Vladajuća koalicija da napravi savez u 11 opština

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore dr Damir Šehović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi vladajuća koalicija trebalo da napravi postizborni savez u svih 11 opština u kojima su održani lokalni izbori.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Bilo bi državno odgovorno da politička dominacija koju smo kao vladajuća koalicija sa državnog nivoa demonstrirali na lokalnim izborima, svoj odraz nađe i u postizbornim koalicionim aranžmanima u svim opštinama u kojima su izbori održani. Očekujem da takav pristup narednih dana bude demonstriran od DPS-a u Podgorici, od SD-a u Plavu i Bošnjačke stranke u Rožajama, kazao je Šehović u intervjuu za Pobjedu. Ocjenjujući rezultate posljednjih lokalnih izbora, Šehović je  rekao  da je Crna Gora 27. maja definitivno porazila destruktivnu opozicionu politiku, i ušla u novu, mirniju fazu pune političke stabilnosti.

POBJEDA: Socijaldemokrate su na lokalnim izborima ostvarile odličan rezultat, uz najmanje dupliran rast povjerenja u odnosu na parlamentarne izbore. Koji su uzroci tako snažnog rasta vaše partije?

ŠEHOVIĆ: Snažan rast povjerenja u SD, koji je bio evidentan na nedavno završenim lokalnim izborima, zapravo je rezultat stabilne politke koju reprezentujemo, potpune privrženosti Crnoj Gori i njenim interesima koju simbolizujemo, konkretnog a ne demagoškog izbornog programa koji nudimo, te mladih ljudi po kojima se prepoznajemo. SD je svjestan da Crna Gora treba da se mijenja, ali se pod izgovorom potrebe za tim promjenama ne smije rušiti. Iskreni smo partneri državotvornim, a snažna alternativa antidržavnim strukturama. Znamo da u Crnoj Gori mora više da se stvara, ali i da se pravednije dijeli stvoreno. Ne bavimo se drugima, iako bismo o mnogima imali šta da kažemo, nego sobom i svojim izbornim programom. I konačno, nijesmo prodavci magle, nego oni koji su spremni da preuzmu odgovornost, i da vode konkretnu politiku, čiji su rezultati evidentni i mjerljivi. Naši građani to prepoznaju, zahvaljujući čemu smo jedina partija koja na svim lokalnim izborima održanim nakon parlamentarnih, bilježi konstantan rast podrške. Taj rast je na posljednjim majskim lokalnim izborima iznosio u prosjeku 100%, što znači da smo duplirali podršku u odnosu na oktobar 2016. godine. Zato smo jedna od svega dvije partije u Crnoj Gori koje imaju odbornike u svim opštinama. Dakle, Socijaldemokrate su već sada, nakon svega dvije godine od osnivačkog kongresa, ozbiljan politički subjekt, koji predstavlja jednu od ključnih karika koje doprinose očuvanju i jačanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, njenom daljem ekonomskom i svakom drugom razvoju, kao i garant političke stabilnosti koja nam je narednih godina, kada treba privesti kraju pregovore sa Evropskom unijom, više nego potrebna.

POBJEDA: Da li očekujete da dogovor o formiranju lokalne vlasti sa DPS-om uključi i paket u kojem bi bila i Podgorica, kao i svih 10 opština u kojima je, osim Rožaja, moguće formirati vlast sa Đukanovićevom partijom?

ŠEHOVIĆ: Upravo završeni lokalni izbori su karakteristični ne samo po tome što je SD na njima duplirao svoje biračko tijelo, nego i po jasnoj i više nego ubjedljivoj pobjedi vladajuće koalicije u svim gradovima u kojima su oni održani. Zahvaljujući tome možemo da kažemo da je Crna Gora 27. maja definitivno porazila destruktivnu opozicionu politiku, i ušla u novu, mirniju fazu pune političke stabilnosti. Vjerujem da bi, stoga, bilo državno odgovorno da politička dominacija koju smo kao vladajuća koalicija sa državnog nivoa demonstrirali na lokalnim izborima, svoj odraz nađe i u postizbornim koalicionim aranžmanima u svim opštinama u kojima su izbori održani. Po meni je zato prirodno da na temelju ostvarenih izbornih rezultata objedinimo sve potencijale koje kao vladajuća struktura imamo, da ih stavimo u funkciju ne samo državnog, nego i lokalnog razvoja, i da time svi mi koji smo preuzeli svoj dio odgovornosti na državnom nivou, posvećeno i predano radimo na dinamičnom razvoju i na lokalnom nivou i poboljšanju životnog standarda koji naši građani s pravom očekuju u tim sredinama. Nakon izbora se treba izdići iznad dnevne politike i sagledati širi kontekst. Očekujem da takav pristup narednih dana bude na primjer demonstriran od DPS-a u Podgorici, SD-a u Plavu i Bošnjačke stranke u Rožajama.

POBJEDA:  Kada bi mogli da počnu pregovori o formiranju lokalne vlasti  u opštinama u kojima su bili lokalni izbori?

ŠEHOVIĆ: Prethodnih dana smo imali dovoljno vremena da napravimo detaljnu analizu ostvarenih rezultata, nakon čega su stvorene pretpostavke za skoro otpočinjanje razgovora o formiranju lokalnih vlasti u opštinama u kojima su izbori održani. Od datuma početka tih razgovora je, što se nas u SD-u tiče, važnije da oni budu programskog karaktera, kako bismo bili u prilici da zajednički u relativno kratkom roku definišemo lokalnu politiku na čijoj realizaciji treba raditi u naredne četiri godine. U fokusu bi, što se nas u SD-u tiče, trebalo da bude stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, kao i pružanje više šansi za mlade ljude u tim sredinama.

Komentari: 15

400 god

13. 06. 2018 - 06:58

Šta znači riječ ,,APETIT,, iako dolazi iz RUSIJE ,koristili su ga i Francuzi ,Talijani , Plemena i Plemici , ALI NIKO OD NJIH IMAO TOLIKO APETITA NI U OSVAJANJU NI U JELU A NI U VLASTI KAO ,, OVI IZ ,,SD " i ,,BS" Dali su Apetiti po prirodi vječni , stalni, ili samo umjereni uz realne potrebe ,
Freeman

13. 06. 2018 - 13:42

Apetiti ovih iz SD-a i BS su ogromni ali ostvarivi !.Teško je to objasniti i shvatiti ,ali oni odgovaraju DPS-u i zato su realni i ostvarivi.To je politička simbioza !.Jedni zadovolje svoje apetite a drugi demokratski imidž i svima dobro.Svi zadovoljni,osim građanima !.
Pecicanin

13. 06. 2018 - 07:20

Korektan i konstrutivan prijedlog uz primjedbu da shodno procentu osvojenih glasova na lokalu treba dijeliti i procenat u lokalnoj vlasti. Isti princip primijeniti i na državnom nivou, a ne nikako, kao do sada, ucjenama dobijat daleko veći procenat u vladti. Konkretno,to ste radili dok ste bili u SDP u, a sada to isto radite kao SD, a Bošnjačka stranka nije ništa bolja od vas, ako nije još pohlepnija. Konkretne rezultate na viđelo dana, a ne demagogiju.
Turre

13. 06. 2018 - 07:24

Muka je kad se nista ne pitaju u Podgorici, pa mole DPS da opet zakaci privjezak
Pitanje za Šehovića

13. 06. 2018 - 07:35

U Podgorici? Da vam nije malo mnogo? Ovaj SD je rijetko pohlepna I alava partijica.
milica

13. 06. 2018 - 07:40

E da mole, nego otimaju nezarađeno, kao što su vazda radili. Sad će opet ucjenom da se nagnijezde na pozicijama u Podgorici. A DPS u nekom nerealnom strahu daje li daje. Ima i u Dps mladih, perspektivnih, posvećenih Crnoj Gori, željnih da daju svoj doprinos i sebi i državi...Alavost "Rankovih nasljednika" stvarno mjere nema...Opet gajimo guju u njedrima, dokel više...
Zasluženo

13. 06. 2018 - 07:51

Ovo je dobar prijedlog, zaista potrebno je da se naprave koalicije na lokalu u po mogućnosti svim opštinama. Takođe, mora se imati u vidu i koaliciona snaga pojedinačnih partnera u svakoj opštini posebno. Shodno tome dijeliti i vlast, pa onaj ko ima jednog odbornika, a DPS sam većinu ne može računati na veliki broj funkcija... Takođe mislim da je vrijeme da se apsolutno poentira i raspišu se parlamentarni izbori za mjesec oktobar ove godine, da se opozicija stavi na pravo mjesto!!!
Brano

13. 06. 2018 - 07:52

Ma nemoj.Koliko ste vi davali za glas a mi sto smo uvjek buli za DPS nista.E nece moci.Budi suguran.
Vasojevic

13. 06. 2018 - 07:57

Vidjecemo vas rast kad odete sa vlasti ili ako vas Djukanovic sutne.
DPS PG

13. 06. 2018 - 08:08

U Podgorici su uzeli 3 mandata, a DPS 32. 3/32=9,375 % Toliko mogu učestvovati u vlasti. A to im je u vrh glave, 2 pomoćnička mjesta, i jedno u vrhu gradske uprave (npr. glavni administrator). Možda i biblioteka, da čitaju nešto.
Transakcija

13. 06. 2018 - 09:16

Znaci Sehovic I Djukanovic koordinirano nastupaju.Sada je sve jasno I prosjecnom covjeku.Ne morate biti analiticar.
1878

13. 06. 2018 - 10:00

Paraziti opet hoce da se ugnijezde.
shortcut

13. 06. 2018 - 10:03

ctrl+c ctrl+v ministar
Mico

13. 06. 2018 - 11:43

Evo ga opet Sehovic,iskace iz frizidera,plac za Pg,nudi se. A uteka is Plava,obecao stotine radnih mjesta,ugasio broj,na kancelariju SD katanac,SD dno DNA.
Realan

13. 06. 2018 - 12:38

Ovaj prepisivač još nije smijenjen. Svašta. Parlamentarni u okrobru.
Novi komentar