Predlog predstavnicima MMF-a

Vlada Srbije povećava plate javnom sektoru do 10 odsto

Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru od osam do 10 odsto, piše Blic.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 10:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema planu srpske vlade, povećanje zarada od 10 odsto imali bi ljekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto. 

Tako bi, na primjer, učitelj koji sada u prosjeku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000, piše list.  Prema kursu jedan euro vrijedi oko 120 dinara.

Doktor specijalista bi umjesto sadašnjih 73.000 imao 80.300 dinara, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara. 

U razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džemsom Rufom, jedna od ključnih tema bila je povećanje zarada u javnom sektoru. 

"S obzirom na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren suficit budžeta od 6,5 milijardi dinara i da sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti, ima prostora za povećanje plata. U kojoj mjeri, to ćemo videti, ali sigurno je da ćemo imati rast od oko osam odsto, pa i više", navodi neimenovani izvor lista. 

Prema istom izvoru, MMF predlaže nešto manje povećanje - od šest do sedam odsto. 

"Ipak, aranžman koji sada dogovaramo razlikuje se od prethodnog jer ima 'samo' savjetodavnu ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine kada smo imali stendbaj aranžman vrijedan oko 1,2 milijarde eura", objašnjava sagovornik Blica.

Komentari: 0

Novi komentar