Vicepremijer Pažin sa zamjenicom direktora za proširenje u EK

Vlada spremna na dodatne napore u cilju veće inkluzije Roma i Egipćana

Vlada Crne Gore spremna je da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana i njihove veće inkluzije u crnogorsko društvo, posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao osnova za ukupan društveni i ekonomski napredak ove zajednice, istakao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u razgovoru sa zamjenicom generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Katarinom Maternovom.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 12:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Danas imamo preko 8000 građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici romske ili egipćanske populacije. U pitanju je značajna zajednica koja zaslužuje punu pažnju društva,“ saopštio je Pažin.

Na sastanku, koji je organizovan povodom razmatranja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, Potpredsjednik je izrazio zahvalnost za napore i sredstva koja Evropska unija i druge međunarodne organizacije ulažu u politiku inkluzije u Crnoj Gori, dodajući da će nedavno istraživanje koje su zajednički sproveli UN, Svjetska banka i EU ponuditi dragocjene smjernice za dalji rad na unapređenju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Gospođa Maternova je pozdravila odlučnost Vlade da uloži dodatne napore ka većem stepenu integracije romske i egipćanske zajednice u crnogorsko društvo.

Izrazila je, u tom kontekstu, spremnost Evropske unije da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori u cilju usvajanja najviših evropskih standarda u oblasti zaštite i afirmacije prava marginalizovnih društvenih grupa.

Nakon sastanka, potpredsjednik Pažin, gospođa Maternova i predstavnik NVO Mladi Romi Samir Jaha govorili su na otvaranju seminara „Inkluzivno društvo: Uređenje socio-ekonomskog položaja Roma i Egipćana“.

Komentari: 0

Novi komentar