Juče na Vranjini

Predstavnici NPCG sa ekspertskim timom Bernske i Ramsarske konvencije

Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore sastali su se sa predstavnicima Ekspertskog tima Bernske i Ramsarske konvencije juče na Vranjini.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 12:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ispred Nacionalnih parkova Crne Gore, sastanku su prisustvovali predsjednica Upravog odbora Azra Vuković, direktor JPNPCG Elvir Klica, šef službe za prirodnu i kulturnu baštinu i održivi razvoj Aleksandar Mijović, savjetnik za održivi razvoj Veselin Luburić i direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović, te ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma Anela Sijarić.

Članovi ekspertskog tima Tobias Salathé (Ramsar Konvencija), Gianluca Silvestrini (Bernska Konvencija) i Goran Gugić (ekspert konsultant), saopštili su da je glavni cilj posjete pružanje ekspertske podrške nadležnim državnim organima u razmatranju smjernica i preporuka, kao i u identifikovanju i implementaciji mjera očuvanja za područje Skadarskog jezera i njegove flore i faune u skladu sa međunarodnim kriterijumima Bernske i Ramsar konvencije.

Eksperti su se, između ostalog, interesovali za način organizacije, upravljanja i zoniranja i crnogorskih nacionalnih parkova. Predstavnik Ramsarske konvencije Tobias Salathe je čestitao Upravi na uspješnom upravljanju NP Skadarsko jezero koje je još od vremena “Socijalističke Jugoslavije bilo uključeno u Ramsarsku konvenciju”, i koji pokazuje primjer zaštićenog područja u kome je turizam u prirodi u porastu.

Direktor JPNPCG Elvir Klica se zahvalio ekspertima na posjeti i istakao značaj održavanja sastanaka sa predstavnicima MORT-a, NPCG, lokalnim zajednicama, i NVO, kao i da će sve smjernice koje bude predložila ekspertska misija, biti od velike koristi ne samo za upravljanje NP Skadarsko jezero, već i za upravljanje svim nacionalnim parkovima.

Predstavnici NPCG su istakli da je Skadarsko jezero jedan od najvećih resursa sa kojim Crna Gora raspolaže. Od izazova sa kojim se suočava ovo zaštićeno prekogranično područje, kao ključni izdvojeni su nelegalan ribolov i nelegalna gradnja. Kada je riječ o planskim dokumentima, donesen je petogodišnji Plan upravljanja za NP Skadarsko jezero za 2016-2020. godinu koji je usvojila Vlada Crne Gore, na osnovu kojeg se donose jednogodišnji Programi upravljanja na koje saglasnost daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ekspertska grupa će, nakon razmjene informacija sa predstavnicima nadležnih institucija, NVO organizacija, predstavnicima lokalnih zajednica i promoterom, kao i nakon analize prikupljenih podataka, pripremiti smjernice i preporuke, odnosno mjere očuvanja i upravljanja, koje je potrebno preduzimati i sprovoditi u budućem periodu. Predstavnici ekspertskog tima su se zahvalili menadžmentu na organizovanju sastanka istakavši njegovu važnost u cilju razmjene informacija.

Komentari: 0

Novi komentar