Na Crnoj Gori se ne može eksperimentisati

Đukanović: Ne pada mi na pamet da budem vlada u Vladi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da nije cilj novog zakona da proširi njegovu nadležnost i da bude proširena ruka vlade, demantujući komentare koji ovih dana kruže u medijima.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Pročitao sam komentare i mislim da je jasno da te komentare daju oni koji zakon nijesu vidjeli. Moram reći da sam se i ja temeljnije informisao nakon što sam pročitao te komentare u medijima. Mišljenja da je opasna tendencija da se formira služba sama ne stoji, to je kao da poredite opasnu tendenciju da formirate sekretarsku službu u nekom preduzeću. Takođe sve velike zemlje su riješile pitanje svojih predsjednika i zamislite koliko bi neprihvatljivo bilo da bivši predsjednik odjednom nakon isteka mandata bude slobodan za tržiste i bude na birou rada. Ponavljam, ja sam već obavljao ovu funkciju i znam šta su moje nadležnosti i neću koristiti nikakva prava koja mi ne pripadaj, kazao je Đukanović.

Komentarišući ocjene da vlast treba da radi na poboljšanju dijaloga sa opozicijom, Đukanović dodaje da su vrata i dalje otvorena.

„Uvijek sam otvoren da čujem koji su to još konkretni koraci. Naš cilj je da opozicija bude u parlamentu. Sjećamo se da je opozicija sama govorila da će blokadom državnih institucija skratiti mandat skupštini. To nije interes onih koji su pobijedili regularno. Nakon pobjede, želimo da blagodeti te pobjede a govorim o povjerenju koje su gradđani dali, iskoristimo i relizujemo ključne  projekte“, naveo je Đukanović.

Na Crnoj Gori se ne može eksperimentisati

Upitan da li će komentari sa međunarodnih adresa koji su stigli nakon smjene Andrijane Kadije uticati na dalji put Crne Gore ka EU, saopštio je da je Crna Gora imala dosta kritičara koji smatraju da se neki zvaničnici mješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

35148733-1169217016550453-587458720439468032-n

''Prije svega  mislim da to ne može i neće uticati na tempo puta Crne Gore ka EU. Svima u Crnoj Gori, a i onima koji se bave Crnom Gorom treba malo više udubljenosti i više informacija da bi razmijeli suštinu procesa koji se odvija. elimo da Crna Gora ostvari do kraja svoje planove. I da sjutra kad postane članica bude dio savremene civilizacije'', istakao je Đukanović.

Đukanović je dalje odgovarajući na pitanja novinara kazao da Evropa mora biti ujdedinjena, jer će u suprotnom izgubiti trku sa Rusijom i Kinom.

''To moraju razumjeti naši međunarodni partneri. Mi nijesmo iz nužde opredijeljeni da budemo dio EU. Ako EU odluči da uspori proces ujedinjenja mi moramo biti spremni na tu soluciju. Jako je važno da svi shvate da ovo nije teren na kojem se može eksperimentisati. Ovdje žive vrlo ozbiljni i odogvorni ljudi. Sa Unijom razgovaramo kao Evropljani i snažno vjerujemo da je vazno da i Evropa mora biti ujdedinjena, jer u suprotnom će izgubiti trku sa Rusijom i Kinom. Ovo je teško za razumijevanje jednom dijelu crnogorske javnosti. Dobar dio puta smo prošli, ostalo je još mnogo posla i odlučni smo i spremni  da ostatak puta pređemo. Potrebno je da u Crnoj Gori svi razumijemo šta nam je zajednički interes'' naveo je Đukanović.

Đukanović objašnjava da, kada Crna Gora usvaja zakone i gradi institucije koje su po uzoru na EU, to znači da smo veoma odlučni da to i primijenimo.

“Primjenjivaćemo te propise jer je to u našem interesu, pa i ako nekom ne dopada kojim tempom i da li ćemo uopšte kao zemlja Zapadnog Balkana dočekati šansu da postanemo dio EU”, kazao je on.

35146434-1169216766550478-4100256181996486656-n

Dogovor o imenu Makedonije dobra vijest za region i Evropu

Đukanović je odgovarajući na dalja pitanja prokomentarisao da je dogovor Atine i Skoplja oko imena Makedonije dobra vijest za region i Evropu, ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović. On je čestitao predstavnicima Makedonije i Grčke postizanje dogovora.

„Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostala su tri otvorena pitanja u našem regionu, a jedno od njih je i pitanje Makedonije, odnosno blokada te države na putu evropske i evrotalantske integracije”, naveo je Đukanović.

On je kazao da to sve zavisilo od sporazuma koji je, prema njegovim riječima, postignut sa velikim zakašnjenjem. 

“Svi treba da budemo radosni jer smo trećinu problema skinuli sa dnevnog reda, jednu od krucijalnih tačaka od kojih zavisi stabilnost i samim tim evropska perspektiva regiona”, rekao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije povodom proslave jubileja 55 godina postojanja Plantaža.

Rješavanjem te trećine problema, kako je kazao, bliži smo evropskoj perspektivi regiona.

 

Komentari: 12

M.Đ je u pravu

13. 06. 2018 - 15:35

Đukanović je u pravu. To kažem kao svjedok mnogih događanja hegemonizma velikihj sila (čitaj CIA i BND). Politika SRN i SAD (BND i CIA) je slijedeća. DPS može pobijediti na izborima i konstituisati Skupštinu i Vladu. Takođe, CG može formirati Vrhovni i Ustavni sud. Na kraju, Đukanović može pobijediti na izborima, ali niko od pomenutih neće vršiti vlast u CG. Sa Crnom Gorom, oni poručuju, upravljaće saradnici i plaćenici BND i CIA, Uljarevićka, Ćalovićka, Slovenka, Vujović i Muk, kao i Tadić i Mijović. Zaboravih Željka i Kadiju, sa Mićunovićem. Takođe, Abazovića. Dosta je toga bilo. Sa CG treba da upravljaju oni koji su dobili većinsku podršku birača, Đoko Orlandić
Džoko

13. 06. 2018 - 17:50

što reći o tebi, kako te opisati.
BODIN

13. 06. 2018 - 18:12

M.Đ-je u pravu-Ako ovo nije Boban BG,dANILO s,Abu khabir muavija ili sve skupa Draško ili Đon....
vlada u vladi

13. 06. 2018 - 16:12

Medijski je bar desetostruko prisutniji od Fijipa . Jasno je da je u njegovim rukama pa makar bio i predsjednik mjesne zajednice Ljutotuk.
JOVETA.

13. 06. 2018 - 20:06

LJUTUTUK
Ultig

13. 06. 2018 - 20:26

Tačno, ovim zakonom o predsjedniku preuzima svu vlast. I neka preuzima, bolje nego Marković.
Pogled iz Kanade

13. 06. 2018 - 17:31

Savjet g. Djukanovicu. Ne pravite se previse pametni. Onog trenutka kad pocnete pametovati Evropi ili Zapadu, ne pise vam se dobro.Bez obzira koliko ste jaki ili pametni. Zato, pametno, prvo ispecite pa recite.Nije Evropa opozicija,pa da je vrtite kako hocete
slusaj il idi

13. 06. 2018 - 17:52

Zna kome moze pametovati a koga treba slusati . Jesi vidijo kao izriba Trampa tvog Kanadjanina a kolko je on vazniji od balkanskih marioneta da ne pricamo .
BODIN

13. 06. 2018 - 18:22

Bravo Radza- dobro si mi rekao -pravu istinu.Da ni u mom najoptimističnijem očekivanju nijesam svjestan koliko je blizo kraj DONU.Hvala ti.
Tika

13. 06. 2018 - 22:51

Ha ha ha, jel ovo Mandić govori ili Đukanović, ne ne ne ovo je " Đukanović PREĐAŠNJI " . Izgleda da se nešto krupno iza brda valja., jer ovo je klasični nagovještaj mijenjanja politike i to u potpunosti, samo sa kim misli ako to uradi,čisto sumnjam da mu više iko i u Crnoj Gori i u inostranstvu išta vjeruje !
123hz

14. 06. 2018 - 00:37

Cini mi se da je ovaj u sosu. Sad ce da mijenja retoriku pa mozemo ocekivati iznenadnu ljubav prema Srbiji i Rusiji. Samo ne znam koga moze prevariti vise
Klimaks..je najčešće..

14. 06. 2018 - 07:36

..bezbrižni-nazeb..i nema oipasnosti-ako je čeljade živahno-bezprizorno...što se pozitivno refleksuje-na psihu klimaktisanog insana...pod kontrolom psihijatra i ginekologa...?
Novi komentar