U Tbilisiju

Otvoren Konzulat Crne Gore u Gruziji

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju Konzulat Crne Gore, na čelu sa počasnim konzulom, Tejmurazom Kurkhulijem.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 15:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji na poziv tamošnjeg potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Mihaila Džanelidzea, uvjeren je da će otvaranje Konzulata Crne Gore u Tbilisiju doprinijeti pospješivanju sveukupne saradnje između dvije države.

U razgovoru sa gruzijskim šefom diplomatije, Darmanović je ocijenio da je posjeta Gruziji posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenja političkog dijaloga dvije države.

“Naglasio je da se Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a i da, s tim u vezi, podržava aspiracije Gruzije. Ponovio je opredjeljenje Vlade Crne Gore da nastavi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno-priznatih granica”, navode u ministarstvu.

Džanelidze je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO pozitivan signal za Gruziju i da je time poslata jasna poruka o spremnosti Sjevernoatlantske alijanse za prijem novih članica.

Iskazao je interesovanje za razmjenu iskustava u evropskim integracijama, pri čemu je istakao da je Crna Gora lider u ovom procesu.

“Sagovornici su se saglasili da je privrženost država evroatlantskom sistemu vrijednosti važno za jačanje stabilnosti i sigurnosti svake države i regiona kojem pripada. Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, turizma, poljoprivrede i saobraćaja i istaknuta je spremnost za organizovanje bilateralnih konsultacija”, zaključuju u ministarstvu.

Darmanović je u Gruziji razgovarao i sa ministrom finansija Mamukom Bakhtadzeom.

Komentari: 1

Realista

13. 06. 2018 - 15:52

Mala Crna Gora vodi funkcionalnu i razumnu spoljnu politiku. Za razliku od one u Srbiji gdje Daca-koferce ide privatno da obidje Kineski zid ili se odmara na obalama Madagaskara da bi odatle mogao da "odbrani" sada samostalnu /od takvih/ Republiku Kosovo.
Novi komentar