Plantaže najpoznatiji brend Crne Gore

Od Crne Gore napraviti centar regionalnog biznisa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas da Crna Gora ima šta da ponudi i da je cilj da našu državu pretvorimo u centar regionalnog biznisa.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 16:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Imamo šta da ponudimo, mlade, obrazovane, ambiciozne ljude. Odlične klime i izdašne prirodne ljepote. Stabilan makro-ekonomski ambijent, političku sigurnost i velike šanse za biznis. Naš cilj je da Crnu Goru pretvorimo u centar regionalnog biznisa na koji će se ugledati sve države oko nas'', poručio je Đukanović sa govornice na proslavi jubileja kompanije ''Plantaže 13. jul''.

On je na svečanoj akademiji povodom proslave jubileja 55 godina postojanja Plantaža, u vinskom podrumu Šipčanik, kazao da proslaviti 55 godina predstavlja uspjeh sam po sebi.

''Ovo nije samo firma u kojoj stalno i povremeno radi oko 1.200 ljudi. Ova kompanije nije samo jedan od najvećih izvoznika već kompanija koja uspostavlja nove standarde, koja se sve više povezuje sa naukom i istraživanjima kao temeljima dugoročne održivosti. Takođe, Plantaže 13. jul je kompanija koja prepoznaje značaj povezivanja poljoprivredne proizvodnje sa kulturom i turizmom. Tokom proteklih 55. godina Plantaže su dale značajan doprinos razvoju vinske kulture. Dodatno, stvaranjem dobrog imidža crnogorskih autohtonih vina, otvorile su prostor za male, privatne vinarije. A jedan od parametara poboljšanja životnog standarda u nekoj zemlji jeste i broj privatnih vinarija. Plantaže su nesebično prenosile nova znanja i tehnologije na sve koji su za to bili zainteresovani, i pomogle uspjeh i napredak individualnih proizvođača kvalitetnih crnogorskih vina”, istakao je Đukanvoić.

dsc-0665

On je dodao da investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj novac uložili u Crnu Goru ubjedljivo pokazuju šta misle o mogućnostima za razvoj biznisa. Đukanović je dalje istakao da zaposleni u Plantažama imaju privilegiju da utiču na čula mnogih, a time i na njihov način razmišljanja.

''A to je ne samo privilegija, nego i velika odgovornost. Još je veća odgovornost, izgraditi i očuvati povjerenje koje Vam ukazuju kupci iz 40 zemalja svijeta. To je najbolja ocjena vašeg rada i uspjeha. Tome svakako pogoduje ambijent u kojem Plantaže danas rade i proizvode. Crna Gora predstavlja stabilnu i sigurnu zemlju, sa rastućim trendom stranih direktnih investicija, ekonomskim slobodama i, uz sve nedaće, dinamičnim ekonomskim razvojem. Investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj novac uložili u Crnu Goru, ubjedljivo pokazuju što misle o mogućnostima za razvoj biznisa, perspektivi crnogorske ekonomije i, u krajnjem, o državnoj politici koju vodimo. Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao državi. Ali prije svih, to su građani Crne Gore koji su na nedavno održanim predsjedničkim i lokalnim izborima dali nedvosmilenu podršku  i našoj viziji, evropskog puta razvoja zemlje'', ističe Đukanović.
Đukanović je dalje dodao da iako je Crna Gora okrenuta svojoj budućnosti, svjesni su odgovornosti da očuvaju vrijednosti iz naše prošlosti.

dsc-0651

''Vrijednosti za koje su naši hrabri i odvažni preci uvijek bili spremni položiti sopstveni život. Zato svakako nije slučajno što je 13. jul utkan u naziv vaše kompanije. To je datum koji predstavlja simbol naše slobode. Simbol borbe za uzvišene crnogorske vrijednosti, oblikovane tokom duge istorije, vrijednosti koje cijene i slave svi naši građani koji vjeruju u progres i dugovječnost svoje države - Crne Gore'', istakao je Đukanović.

On je dalje poručio da će državna politika odlučno nastaviti sa stalnim unaprjeđenjem poslovnog i društvenog ambijenta.

''Izgradićemo infrastrukturne projekte kako bi svim kompanijama u Crnoj Gori olakšali transport i logistiku. Obezbijedićemo ravnomjerniji razvoj zemlje, privlačenjem investitora u oblasti turizma kako bi što bolje valorizovali potencijale kako juga tako i sjevera Crne Gore. Pojačaćemo institucionalne okvire kako bi očuvali i dalje učvrstili povjerenje koje smo izgradili prema domaćim i stranim investitorima. Radićemo na unaprjeđenju bezbjedonosnih standarda imajući u vidu status država članica NATO alijanse ali ćemo se i zalagati za potpuno usvajanje evropskog sistema vrijednosti i dosljedno dostizanje evropskog kvaliteta života za sve građane Crne Gore'', zaključio je Đukanović.

dsc-0648

Đukanović je dalje dodao da iako je Crna Gora okrenuta svojoj budućnosti, svjesni su odgovornosti da očuvaju vrijednosti iz naše prošlosti.

''Vrijednosti za koje su naši hrabri i odvažni preci uvijek bili spremni položiti sopstveni život. Zato svakako nije slučajno što je 13. jul utkan u naziv vaše kompanije. To je datum koji predstavlja simbol naše slobode. Simbol borbe za uzvišene crnogorske vrijednosti, oblikovane tokom duge istorije, vrijednosti koje cijene i slave svi naši građani koji vjeruju u progres i dugovječnost svoje države - Crne Gore'', zaključio je Đukanović.

Izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš, kazala je da su u kompaniji ponosni na 55 zlatnih godina.

dsc-0653

''Ponosni smo jer je preduzeće danas nesumnjivo potvrđen, izgrađen, jedinstven i najpoznatiji brend Crne Gore. Ponosni smo jer smo uspjeli da u svim ovim godinama oko 700 porodica stalno zaposlenih radnika i oko 1.2 hiljade povremeno zaposlenih žive od svog rada i svojih primanja u kompaniji. Takođe smo ponosni jer Plantaže u svom poslovanju konstantno ostvaruje profit. Za posljednjih deset godina ostvarili smo prihode od preko 350 miliona eura i profit od 30 miliona eura. Izvoz za posljednjih deset godina prelazi cifru od 180 miliona eura pri čemu je od prodaje naših vina država u robnoj razmjeni sa inostranstvom ostvarila suficit u iznosu od 140 miliona eura'', istakla je maraš.

Maraš je dodala da Plantaže u posljednjih deset godina investiraju u razvojne projekte u vrijednosti koja prelazi 40 miliona eura. ''Plantaže su danas poslovni gigant koji je preživio sve društvene turbulencije i sistemske transformacije“, smatra Maraš.

Predsjednik Odbora direktora, Veselin Vukotić, istakao je da su Plantaže nešto neobično u Crnoj Gori.

dsc-0656

''Plantaže su neobična kompanija, neobična organizacija jedan sasvim neobičan ambijent. Neobična je jer nikada nije bila teret drugima. Mi smo neobično jer smo dugo među najboljima, ne samo u Crnoj Gori već i šire. Neobični smo jer niko nije otišao nezadovoljan iz kompanije - bilo radnik ili direktor. I srećan sam što je u Crnoj Gori ovakva jedna firma danas gigant jer sam i ja svoj radni vijek startovao kao fizički radnik u Plantažama'', ističe Vukotić.

Plantaže su, kako Vukotić dalje ocjenjuje, kompanija čiji se kapital procjenjuje na blizu 100 miliona eura.

''Plataže su danas jedna zdrava proizvodna kreativna firma koja ulaže u razvoj i u svoju viziju i koja se bori na međunarodnom tržištu. Plantaže su značajna štamparija eura u Crnoj Gori“, zaključio je Vukotić.

dsc-0661

Sorta je majka vina, zemljište mu je otac a klima sudbina - poručio je sa proslave ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović.

''Zato se vino Plantaža razlikuje od drugih, jer sva potiču sa jednog mjesta i iz jednog vnograda na Ćemovskom polju, u kojem dominiraju crnogorske autohtone sorte“, zaključio je Mićunović.

 

 

 

 

Komentari: 3

pro cordem

13. 06. 2018 - 17:35

Imao sam ranije adet uz rucak popit po jednu il vise flasica vranca . Kako Rusi nadjose one stetne materije okusio nijesam kolko otrov .
I ja se SLAŽEM...

14. 06. 2018 - 07:58

...i predlažem da se i Sorbona-preseka u Donju Goricu-nebi li i nju ogrijalo podgoičko naučno sunce...? Ova formiranja-me neodoljivo podsjećaju-na ona presekavanja "Dubrovačkih ljetnih igara-balova" pod Bedeme oburdane na Onogoš..pjacete..."!Želje puste iz devedeset i neke-pasanoga XX stoljeća..iz vremena "mi znamo kako..će vam da bidne sa nama/vama tamo.."?
santos

14. 06. 2018 - 12:08

Veselin Vukotic - cuveni tvorac liberalne ekonomije i otac privatizacije govori na celu drzavne firme. Ovo moze samo on i njegovi kadrovi koji su se ustolicili po drzavnim institucijama.
Novi komentar