Izjasniće se protivi li se izručenju Hrvatskoj

Interpol BiH dobio potjernicu za privođenje Zdravka Mamića

Kancelarija Interpola u BiH primila je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamovog funkcionera Zdravka Mamića, popotjernici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 17:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Stigao je zahtjev u Interpol", rekao je neimenovani zvaničnik u ministarstvu bezbjednosti BiH.

Pojasnio je kako će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li državljanstvo BiH, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna policijska agencija (SIPA) u srijedu još nije dobila nalog za Mamićevo privođenje.

U službenom odgovoru Hini iz kancelarije Interpola u BiH koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija 'nije ovlašćena da daje informacije' o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravosnažne presude Suda u Osijeku kojom je proglašen krivim i osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora.

Pojasnili su da upit treba uputiti 'hrvatskim nadležnim vlastima'.

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdat je evropski nalog za hapšenje.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju, s obzirom da ima dvojno državljanstvo. S obzirom na odredbe Ustava, BiH ne izručuje svoje državljane.

Komentari: 0

Novi komentar