Saopštili precizne zahtjeve

Bečić i Abazović traže reformu zakona i datume izbora

Lideri Demokrata i URE Aleksa Bečić i Dritan Abazović predstavili su "Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori". Oni su saopštili precizne zahtjeve, nakon čijeg ispunjenja bi se vratili u Skupštinu.
Objavljeno: 13. 06. 2018 - 20:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Obavezujemo se da ćemo učestvovati u radu Ad hoc parlamentarnog odbora sačinjen od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u Parlamentu", poručulu Demokrate i URA.

Oni traže sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

"Implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), kako bi se povećalo povjerenje javnosti u isti, uključujući izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zakon o registrima prebivališta i boravišta", zahtjevi su Bečića i Abazovića.

Traže i definisanje zakonskog rješenja, održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

"Tražimo i donošenje Kodeska etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, i podzakonskih akata DIK-a, uključujući one koji regulišu njenu strukturu i način rada, osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima", poručuju Bečić i Abazović.

Predlažu i izmjene seta medijskih zakona, sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

"Potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu, tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu", zaključili su lideri Demokrata i URE.

Bečić i Abazović su najavili da će plan uputiti i Evropskoj uniji i kancelariji EU u Podgorici. Bečić je istakao da je ovo demokratska i poštena ponuda.

"Ovo je put kojim želimo da idemo naprijed, jer ne želimo unazad. Ovaj Plan na prvom mjestu nudimo našim evropskim partnerima, institucijama EU u Briselu i u Podgorici, od kojih očekujemo reakciju i izjavu o prihvatljivosti. Naravno, ovaj Plan se nudi svim partnerima u opoziciji", istakao je predsjednik Demokrata.

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, saopštio je da se konstituisala demokratska, moderna, građanska alternativa, koja ima veliku snagu, koja obavezuje da predlažemo rješenja koja će dovesti do prevazilaženja situacije.

On je predstavio Memorandum o zajedničkom političkom djelovanju Demokrata i GP URA, u kojem su se ova dva politička subjekta, između ostalog, obavezali da sa DPS-om nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad.

Komentari: 11

Fahro

13. 06. 2018 - 21:22

Dali da placem ili da im se smijem?Nemam rijeci za ova dva klowna....prosuli su se kao najobicnija tranja.
Dhila

13. 06. 2018 - 21:23

Kakvo zastidje. Neko im je nacrtao ove predloge. Sluge najobičnije, narod ih je pročitao deset dana posle izbora
Lepi Cane

13. 06. 2018 - 21:30

Ajmo, opet još jedan krug. I sledeće dvije godine da se ova dvojica zabavljaju, narodu držati tenziju, a Milo kao nuditi nagradu ulaskom u vlast. Postali ste dosadni i zato nema komentara... ĆAO...!
Rukfaš

13. 06. 2018 - 21:52

Sve će vam Milo završiti. Samo se nemojte ljutiti. Ili da se ne daj Bože śekirate.
@

13. 06. 2018 - 21:58

VAMA BI JEDINO ODGOVARALO DA SE DPS SAMOUKINE PA BI ONDA BILI U PRILICI DA SE SA DF BORITE ZA NEDAJBOZE PRVO MJESTO.
Andro

13. 06. 2018 - 22:01

Kako da ne ,evo Milo sve trči da vam da parlamentarne izbore i da ponovi lokalne.Alo momci,izgubili ste!
DOGOVORENO

13. 06. 2018 - 22:14

Svi izbori 2020, u oktobru!
Evropa

13. 06. 2018 - 22:58

Ako se Evropska zvanicnici pozitivno izraze o ovome dokumentu to je to.Brzo cemo imati izbore Ali potpuno drugacije od dosadasnjih.
Lea

14. 06. 2018 - 00:21

Vi nesto zahtijevate?Po kom osnovu,gubitnici?
milica

14. 06. 2018 - 07:50

Hahahaha...".partnerima u EU i opoziciji"...blabla...a mi APSOLUTNA VEĆINA....EU će vas potapšati i reći da su zadovoljni vašim namjerama da se vratite u Parlament...
CiNick

14. 06. 2018 - 09:36

Tipičan diletantizam. "Nećemo nigda s DPSom konstituisat vlast"!? Pa, nemojte. Ta arogantna politika i daje DPSu skoro absolutnu vlast. Jer, građani NEĆE te vaše neprincpijelne koalicije patriota i izdajnika. Kakav gođ da je, DPS je garant nezavisnosti, ako ne radi građana, onda radi svojijeh interesa. Građani će rađe strpljivo čekat patriotsku partiju koja nije gadljiva na DPS, no što će vlast predat onijema koji bi i Crnu Goru prodali samo da se dočepaju vlasti.
Novi komentar