Za 12 stadiona u 11 gradova čak 5,8 milijardi eura

Kucnuo je čas da fudbalska lopta ujedini planetu

Kucnuo je čas 14. jun 2018. datum koji cijela planeta čeka još od 2014, ali i dan za koji Rusija živi i duže od toga. Njegovo veličanstvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu prvi put u istoriji očaraće istok Evrope, a biće i velika šansa za domaćina Rusiju da svijetu otvori vrata i pokaže sve svoje ljepote, da vjerovatno kod mnogih i sruši predrasude kada je ova ogromna zemlja u pitanju.
Objavljeno: 14. 06. 2018 - 10:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kucnuo je čas od danas Rusija je centar svijeta, od danas fudbal je i definitvno najvažnija stvar na svijetu. Prvi meč na čuvenoj “močvari” Lužnjikiju u Moskvi odigraće domaćin i Saudijska Arabija.

Lopta će se prvi put na 21. Mundijalu zakotrljati od 17 sati po našem vremenu (18 po moskovskom), a pola sata ranije krenuće i ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva. Pomalo čudi da su se Rusi odlučili za samo 30 minuta zabave prije zvaničnog početka Mundijala, pogotovo kada se zna da je kroz istoriju ceremonija bila znatno duža.

Kratko, ali biće spektakl uostalom teško je očekivati da drugačije bude kada će glavna zvijezda biti britanski pjevač Robi Vilijams.

“Otvoriti Svjetsko prvenstvo pred 80.000 ljudi na stadionu i cijelim svijetom je ostvarenje dječijih snova”, poručio je Vilijams.

Njega će na otvaranju pratiti ruska soprano pjevačica Aida Garifuljina, a na samoj svečanosti otvaranja prisustvovaće i legendarni “fenomeno” Brazilac Ronaldo.

Ogromna zemlja odlučila je da se praktično svi gradovi domaćini Mundijala nalaze u evropskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja, ali i zbog vremenskih zona. Jedini grad u azijskom dijelu je Jekaterinburg 1.700 kilometara udaljen od Moskve. Smješten je na azijskoj strani planine Ural, a u blizini grada prolazi granica Evrope i Azije. Najzapadniji grad domaćin biće “odsječeni” Kaljingrad, ruska enklava koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Za 12 stadiona u 11 gradova Rusija je izdvojila čak 5,8 milijardi eura.

Očekuje se da će Rusiju tokom Svjetskog prvenstva posjetiti više od milion turista, što u bezbjednosnom smislu predstavlja veliki izazov za ovu zemlju.

Već je izvršena kontrola antiterorističke zaštićenosti objekata u kojima će se održavati šampionat, a u sve su čak uključene i SAD, koje su sa Rusijom stvorile mehanizam zaštite bezbjednosti tokom Mundijala 2018.

Uvedeni su i takozvani “navijački pasoši kao novi sistem za identifikovanje navijača i praćenj e huligana, koji se odlično pokazao na Kupu konfederacija prošle godine.

Moskva (dva stadiona), Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd vrijeme je da Rusija i planeta uživaju u fudbalu. Najboljem na planeti.

Komentari: 0

Novi komentar