" /> " />

El Komandante

Devedeset je godina od rođenja legendarnog Če Gevare

Na današnji dan u Argentini je 1928. godine rođen marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, ljekar, diplomata i pisac Ernesto Če Gevara.
Objavljeno: 14. 06. 2018 - 11:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Če je rođen u Rozariju u porodici koja je pripadala argentinskoj srednjoj klasi. Za vrijeme svog života pomagao je pobunjeničkim ljevičarskim pokretima širom svijeta.

On je zastupao ne samo Kubu u Ujedinjenim nacijama i na konferencijama širom svijeta, već i sve antikapitalistčke i antimperijalističke pokrete. Za svoga života napisao je nekoliko knjiga.

Ovaj revolucionar je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi kao član pokreta "26. jul".

Nakon pobjede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svijetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najprije u Kongu, za vrijeme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji.

U Boliviji, spregom Američke obavještajne agencije i bolivijske vojske, Če je najprije uhvaćen, a odmah sjutradan i ubijen, 9. oktobra 1967. godine.

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija poslije njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom svijeta.

Časopis "Tajm" proglasio je Čea jednim od 20 najvećih svjetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi 20. vijeka.

Čuveni portret Če Gevare, koji je Akademija umjetnosti u Merilendu proglasila najpoznatijom fotografijom na svijetu, napravio je Alberto "Korda" Dijas.

 

Komentari: 8

Мирослав Ђукић

14. 06. 2018 - 13:43

Откуд то да се у трансатлантском и натовском montenegru, који тежи трансатлантским интеграцијама, уопште помиње годишњица рођења Ернеста Че Геваре? Он је био све оно чега се власт у Подгорици боји и истински гнуша: Антиамериканац, револуционар, борац против НАТО пакта, проруски оријентисан и чак је носио браду, као прави четник! Не знам како незналице на власти не виде да непријатељ савезника није пријатељ, а најмање може бити идол младих? Шта могу да науче млади у montenegru од легенде зване Че? Ништа по режим добро: То да се мора истрајно борити против лоповске власти, с оружјем у рукама. Борити се са економском неједнакошћу свом снагом и тући Американце и њихове лакеје, увек и на сваком месту!
Kiro

14. 06. 2018 - 21:31

Če Gevara je bio srbin iz Valjeva
Maestro

15. 06. 2018 - 09:15

Hahahahaha Evo još ću čuti da je Če Gevara bio četnik... O majko mila.. Majstore, Če Gevara je bio komunista, i borac za jednakost svih naroda, i za pravilnu raspodjelu bogatstva među ljudima, nešto što su bili Partizani u ovim krajevima. Tako da na te tvoje fore ne nasijedamo
@

14. 06. 2018 - 14:06

CE JE ZIV
Мирослав Ђукић

14. 06. 2018 - 14:17

Админе, тешко је, али пробај да објавиш ово: Откуд то да се у трансатлантском и натовском montenegru, који тежи трансатлантским интеграцијама, уопште помиње годишњица рођења Ернеста Че Геваре? Он је био све оно чега се власт у Подгорици боји и истински гнуша: Антиамериканац, револуционар, борац против НАТО пакта, проруски оријентисан и чак је носио браду, као прави четник! Не знам како незналице на власти не виде да непријатељ савезника није пријатељ, а најмање може бити идол младих? Шта могу да науче млади у montenegru од легенде зване Че? Ништа по режим добро: То да се мора истрајно борити против лоповске власти, с оружјем у рукама. Борити се са економском неједнакошћу свом снагом и тући Американце и њихове лакеје, увек и на сваком месту! Треба рећи да је за моју генерацију Че био као икона. Симбол отпора хипокризији, конформизму и фарисејству. Мрзим кад злоупотребљавају његов лик!
Rade

14. 06. 2018 - 16:41

Bolest je svačija...
Putnik Namernik

14. 06. 2018 - 17:26

Sa moje tacke gledista bio je terorista i kriminalac... A sto bi rekao gospodin Ђукић bilo ko sa zapada bi ga isto gledao na takav nacin.
90

15. 06. 2018 - 00:36

Postoje one istorijske figure koje i dalje inspirisu brojne pojedince i pokrete sirom svijeta na borbu za slobodu i pravedniji svijet. Jedna od takvih figura je nesumljivo Che. A koje to ideologije i velike licnosti inspirisu domace politicare na borbu za pravednije drustvo? Zasto smo se odrekli velikih ideja i licnosti koje inspirisu? Da li smo mi postali ideoloski izolovani od ostatka svijeta? Zasto u MNE kasni pokret ljevice? Sta je sa onom pravom borbom za progres? Mnogo je toga zasto. Svije je u revoluciji, da li to znas? I to u revoluciji ideja! Veliki revolucionari nisu veliki zato sto su se borili za male ideje i sitne interese. Velike ideje su za velike ljude. Sitni interesi su za male ljude i sitne politicare. Vrijeme za Chea nije stalo. On je postao ideja. Velike ideje nemaju prostor i vrijeme. .... SF-SN
Novi komentar