Pruži ruku za život, daruj krv

Ministar Janović sa sportistima u akciji dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, obilježava  Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi , organizovanjem velike  akcije, kojoj se kao dobrovoljni davalac krvi i glavni promoter kampanje "Pruži ruku za život. Daruj krv”  i ove godine pridružio ministar sporta Nikola Janović, sa porukom da "u sportu, kao i u životu, samo zajedno možemo postići najbolje rezultate”.
Objavljeno: 14. 06. 2018 - 13:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akciju dobrovoljnog davanja krvi, pored velikog broja građana, podržali su i istaknuti crnogorski sportisti, kapiten vaterpolo reprezentacije Miloš Šćepanović, vaterpolista Mlađan Janović i rukometaši Petar Kapisoda, Bogdan Petričević i Dejan Lazović.

Ministar Janović,  podsjetio je u izjavi za medije, da su prije tačno godinu Crveni krst Crne Gore, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore i Radio-televizija Crne Gore, ozvaničili  početak kampanje "Pruži ruku za život. Daruj krv."

"Znajući da je u Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi  2,8%, a da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi, da bismo imali sigurne količine, sa zadovoljstvom sam se  odazvao pozivu Crvenog krsta, da budem dio akcije i darujem krv. Ove godine su nam se priključili i neki od istaknutih crnogorskih sportista i reprezentativaca, na čemu im se ja kao ministar sporta najiskrenije zahvaljujem” – kazao je Janović, naglašavajući da mu je ujedno i velika čast što je minulih godinu  bio glavni promoter  kampanje i na taj način  uložio dodatan napor da zajedno sa ostalim javnim ličnostima, podstakne i motiviše gradjane Crne Gore da daju krv.

"Da smo u tome dobrim dijelom i uspjeli, najbolje svjedoči podatak da je prema posljednjim podacima, broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori porastao 30%”- zaključio je ministar sporta.

Dobrovoljne davaoce krvi, u ime Crvenog krsta pozdravile su  generalna sekretarka Jelena Dubak i direktorka Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović, čestitajući Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi svima koji već jesu i koji će to postati. 

Akcija je dio, kampanje "Pruži ruku za život. Daruj krv", koju u prethodnih skoro godinu, sprovode Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi, u saradnji sa Radio-televizijom Crne Gore. Cilj kampanje je promocija značaja dobrovoljnog davanja krvi i povećanje broja davalaca,.

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja se održava od 10h-14h na centralnom platou tržnog centra Delta city, učestvuju predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova, nevladinih organizacija i građani koji su u mogućnosti da daju krv.  

Iz Crvenog krsta Crne Gore poručuju da je važno  učešće svih, kako bismo zajedničkim snagama, ali i kroz lične primjere, skrenuli pažnju na problematiku davalaštva krvi u našoj zemlji, ali i pokušali da obezbijedimo sigurne količine krvi u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, kao i broj nesreća, povećan.

 

 

Komentari: 1

Semjuel

14. 06. 2018 - 13:46

Ministar ponovo dobrovoljac, svaka čast Nikola!
Novi komentar