"ADRION CAX/LIVEX 2018"

Remorker Mornarice VCG u međunarodnoj vojnoj vježbi

Pučinski remorker Mornarice VCG PR-41 ORADA, pod komandom poručnika bojnog broda Ivana Lakovića, sa 20 članova posade,  učestvovao je u međunarodnoj vojnoj vježbi „ADRION CAX/LIVEX 2018“.  
Objavljeno: 14. 06. 2018 - 18:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vježba je izvedena u Tirani, Draču i Valoni, u Albaniji, u periodu od 3. do 13. juna, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Osim Mornarice VCG, na vježbi su učestvovale mornarice Italije, Grčke, Hrvatske, Albanije i Slovenije.

"Vježbe u luci su se odnosile na praktični prikaz radnji i mjera prilikom borbene otpornosti broda (borba protiv požara i prodora vode na brodu), sekvenci bordinga i zaštite snaga u luci, spuštanje ljudstva i tereta iz helikoptera na brod, komunikacijskih vježbi i priprema za fazu na moru po pitanju navigacije i taktičkog manevrisanja. Drugi dio vježbe, izvodio se na moru, gdje su se sprovodile vježbe pomorske blokade i kontrole pomorskog saobraćaja, uz brojne sekvence bordinga, taktičkog manevrisanja, traganja i spasavanja, zaštite broda od najvećeg interesa tokom plovidbe u formaciji SCREEN, artiljerijskog gadjanja na moru, kao i komunikacijskih vježbi signalizacije svjetlom", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vježba ADRION CAX/LIVEX 2018 je ocijenjena najvišom ocjenom od strane komandnog štaba i komandanata brodova učesnika vježbe, kao i predstavnika Šeste flote Mornarice SAD u Mediteranu koji je pratio vježbe bordinga u luci i na moru.

Naredne godine Crna Gora će biti domaćin vježbe ADRION.

Komentari: 1

77782

18. 06. 2018 - 12:30

Ufff, što se ismijah!!!! Odlična fora.Vi iz Analitike baš umijete nesvjesno da se isprdate sa našom ratnom mornaricom..
Novi komentar