Vrijednu 125.000 dolara

Švedski kralj uručio nagradu bendu Metalika

Hevi-metal bend Metalika dobitnik je ovogodišnje švedske prestižne muzičke nagrade "Polar Music Prize", piše časopis "Ultimate Classic Rock".
Objavljeno: 16. 06. 2018 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nagradu u iznosu od 125.000 dolara u Stokholmu im je predao švedski kralj Karl XVI Gustaf, a najavili su ih gitarista Rodžer Glover i bubnjar Jan Pejs, članovi grupe Deep Purple.

"Ko bi rekao prije 37 godina, kad smo počinjali, da će Metalika jednog dana stajati pred kraljevima muzičkog svijeta, a i pravim kraljevima, i primati jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada", kazao je bubnjar Metalike Lars Urlih koji je zajedno s basistom Robertom Truhiljom primio nagradu.

"Ranih osamdesetih bili smo tako reći na vrhuncu i svirali smo na velikom festivalu u Engleskoj", rekao je Glover, najavljujući dobitnike.

"Čuo sam ovaj bend u bekstejdžu i pomislio - ko je to? Čuo sam za Metaliku, ali nisam znao ništa o njima. Otišao sam na stranu pozornice da pogledam i pomislio sam: "Da, ovdje se nešto događa". Reći ću vam zašto - jer je publika pjevala svaku riječ koju su izgovarali, a to je ono što me je impresioniralo. Kad dodirnete mnoge ljude svojom muzikom, događa se nešto posebno", kazao je Glover..

Gardian piše da je Metalika prva metal grupa koja je primila ovu nagradu.

Do sada su ovo veliko priznanje primile muzičke legende poput Džoni Mičel, Pola Makartnija i Čaka Berija.

Komentari: 0

Novi komentar