Aktivnosti Predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Nikolić sa ambasadorima Holandije, Španije, Portugala i Kanade

NATO saveznici Crne Gore, najsnažnija su podrška nastojanjima naše države da postane članica Evropske unije, zajednička je ocjenasa odvojenih sastanaka, koje je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić imao u Beogradu sa ambasadorima:Kraljevine Holandije Henkom Van den Doolom, Kraljevine Španije Miguelom Fuertes Suarezom,Republike Portugal Augustom José Pestana Saraiva Peixotom i Kanade Kathleen Csaba.
Objavljeno: 16. 06. 2018 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikolić je tokom sastanaka sa nerezidentnim ambasadorima, od kojih su tri predstavnika zemalja članica EU, ponovio nedvosmisleno opredjeljenje Crne Gore da usvaja nova znanja, vrijednosti i iskustva, kako bi se i formalno našla u društvu najrazvijenijih zemalja Evrope.

Napominjući da naša država predvodi proces pristupanja Uniji, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolićsaopštio je sagovornicima da Crna Goraprepoznaje da je zatvaranje poglavlja najzahtjevniji dio pregovara, uz uvjeravanje da će crnogorske institucije uspješno savladati i taj izazov.

Ambasador Kraljevine Holandije Van den Dool, istakao je da je u interesu njegove države i same Evropske unije, da se proces proširenja na Zapadni Balkan nastavi, napominjući da je Crna Gora u jasnoj trajektoriji ka članstvu u Uniji. U tom smislu, Nikolić je podsjetio da su nedavno premijeri Holandije i Crne Gore u Sofiji održali sastanak, koji je bio mnogo više od susreta na marginama i na kojem je dogovoreno intenzviranje međudržavnih kontakata na svim nivoima.

Ambasador Kraljevine Španije Suarez, potencirao je važnost političke stabilnosti, koja je bila ključni faktor svih unutrašnjih i međunarodnih uspjeha Crne Gore, uz ocjenu da većina država Evrope može na tome da pozavidi.

Ambasador Republike Portugal Peixoto, kazao je da proces harmonizacije crnogorskog zakonodavstva sa evropskim teče planiranom dinamikom, te da građani Crne Gore mogu i danas, da osjete standarde Unije u svojoj zemlji.

Ambasadorka Kanade Csaba, između ostalog istakla je da poseban most saradnje dvije države čini i oko 4000 iseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Kanadi, koji predstavljaju značajan dio sveukupnog multikultularnog i multietničkog mozaika koji je jedan glavnih vrijednosti ove države.

Predsjednik Odbora Nikolić i nerezidentni ambasadori razgovarali su i o borbiprotiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavini prava, stanju na medijskoj sceni, kao i o aktuelnim investicionim projektima. Takođe, naglašena je potreba za intenziviranjem dijaloga na parlamentarnom nivou, te su u tom smislu dogovoreni konkretni koraci koji imaju za cilj unapređenje međuparlamentarne saradnje, posebno u dijelu ekspertske podrške koja može biti od velikog značaja za Skupštinu Crne Gore u daljim fazama državnog razvoja.

Trećeg dana posjete, predsjednik Odbora Nikolić posjetićeSremske Karlovce, gdje će održati sastanak sa predstavnicima udruženja i organizacija iseljenika koji žive i rade u Republici Srbiji.

Komentari: 0

Novi komentar