Komentar

Vlahović: Balkanska dijagnoza Evrope

Nepotrebno je, vjerovatno, ponavljati, ali da, eto, počnemo tom podrazumijevajućom i očevidnom činjenicom, koju voljno ili po inerciji počesto umijemo da zaboravimo: izjave EU zvaničnika nam više govore o poretku stvari i političkom i ekonomskom zdravlju Evrope, nego što pružaju jasni recept za zemlje Zapadnog Balkana koje se nadaju članstvu u evropskoj zajednici naroda i država.
Objavljeno: 18. 06. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

To zorno potvrđuje i posljednja izjava Johanesa Hana, evropskog komesara za dobrosusjedske odnose i proširenje. Da skratimo i uprostimo, ne zbog kompleksnosti te misli, već zbog uštede prostora i vremena: gospodin Han nam poručuje da nema proširenja EU. Kao glavica luka, kada se skinu svi slojevi značenja, poruka, asocijacija i metafora, kurtoaznih pohvala i direktnih i posrednih pokuda, kada se, dakle, stvar oljušti do kraja - nema proširenja.

Niti će ga skoro biti. Šansa da se to Kopno pojavi na horizontu balkanske pučine potopljena je serijom događaja, koje su najavili i definisali Bregzit i selidba Donalda Trampa u Bijelu kuću. Znate o čemu se radi, da ne prebrojavamo izbjeglice koje kidišu na Evropu, podstičući, ni krivi ni dužni, bujanje jeftinog populizma, s obije strane Atlantika, koji je ovdje bitan jer je jasno da bez snažnog atlantskog partnerstva ni evropska građevina ne može biti stabilna i rezistentna na mnogobrojne izazove - od ekonomskih do bezbjednosnih.

Poruke koje Brisel i prijestonice zemalja članica šalju istinskim i nominalnim zagovornicima evropske ideje na jugoistoku Kontinenta ogledalo su aktuelnih evropskih muka i problema. Evropsko članstvo podrazumijeva i kapacitet i spremnost da se bude strpljiv, uzdržan i kooperativan.

To, dakle, važi i za zemlje -kandidate. Za njih čak i više od samih članica EU. Za one koji su najviše odmakli na tom putu, kao što je slučaj sa našom malom Crnom Goru, možda i najviše od svih.

Strpljiva upornost je potrebna, ma koliko to teško bilo napisati i čitati, poslije svih ovih godina i muka i problema koje je Balkan zapadnog imena pretrpio i preživio. A naročito kada postane jasno, kao što je to doba u kojem živimo - da je proširenje, zvanično, na samom dnu spiska evropskih projekcija - da nezvanične i nejavne projekcije i analize ne pominjemo.

Zemlje EU su, logično i neizbježno, okrenute sebi i svojim problemima. Kriza i nesigurnost izazivaju kontrakciju, a ne optimističku i altruističku želju za proširenjem.

Treba li napominjati - nije pametno ljutiti se na neizbježno. Klatno evropskog entuzijazma i raspoloženja za širenje je sada na lošoj strani istorije.

Toj činjenici se ne nazire kraj. Summa summarum: reforma EU je preduslov, tj. jedina kredibilna platforma za proširenje. Jednostavno je ovo napisati, izvedba će biti teška, duga i neizvjesna. Što se u međuvremenu može desiti na Balkanu, znamo i iz stare i iz sasvim svježe istorije. Da li je nama, ali i našim prijateljima u Briselu, potrebno jače ,,podsjećanje“?  U najboljem interesu Evrope je da njeni lideri shvate da je balkanska situacija, sve naše zemlje zajedno i svaka od njih pojedinačno - u ovom smislu, i ovoga puta u istoriji - evropski front, evropski izazov i evropska agenda. Zato istinski balkanski euro-entuzijasti treba da nastave da pitaju, sumnjaju i kritikuju evropsku politiku i agendu, iako to ljuti neke euro-birokrate u evropskoj prijestonici.

Prosta im bila ta ljutnja - nije evropski ćutati, zar ne? Stvari su uvijek mijenjali oni koji su smjeli i znali da politika podrazumijeva i pravo i obavezu da se slobodno i javno iskaže mišljenje, posebno ako vas na to obavezuje povjerenje birača i karakter funkcije koju obavljate, a ne oni koji poslušno klimaju glavama i zvanično se (i sasvim nekredibilno) oduševljavaju svakim papirom, izjavom i porukom koji nam dolaze iz Brisela. Tako će biti i u ovom našem neveselom slučaju, neizbježno.

(Autor je bio crnogorski ministar inostranih poslova i ambasador u SAD, a sada je ambasador pri Svetoj Stolici. Iznijeti stavovi i mišljenja ne odražavaju nužno zvanične stavove Crne Gore)

Komentari: 9

Nick

18. 06. 2018 - 09:01

Vlahovic o dijagnozi....hahahahahah
Fahro

18. 06. 2018 - 09:49

@Nick - rece neko "Psi laju, a karavani prolaze".
Podi 21

18. 06. 2018 - 12:20

A zna li se što bi sa onim kreditom.
NK

18. 06. 2018 - 14:02

Sram te bilo. Prigovori konkretno, ako umiješ. I potpiši se, da znamo tvoju dijagnozu.
Podi 21

18. 06. 2018 - 18:33

A sto ponavljati što sva PG zna. Kao što zna da ga je Ranja promovisao na GO kao kadar SDP iako niko to nije znao. A danas ih blati. I nije jedini. A vidim i Ti si se potpisao i shvatih sa si iz NK.Y
Podi 21

23. 06. 2018 - 13:17

PRE. ..ispade kredit 2.miliona. koliki je kolateral. Zna li ko.
Liberal Nk

18. 06. 2018 - 11:32

Neznajući da smo na ukletom brodu , mi vikali smo " Kopno!" , a gledali smo vodu.
Pogled iz Kanade

18. 06. 2018 - 12:00

Lijep presjek ali i pesimizam o ulasku u EU. CG se mijenja, to je fakat ali posljedice vladavine jedne partije su katastrofalne. Kad udjete jednom u pogresan voz (1989, 1990..., rat, podrska V. Srbiji), svaka sljedeca stanica na koju izadjete bice pogresna... Ker voz nije isao nikad prema EU!
Neugodna ali tacna analiza

18. 06. 2018 - 18:20

Analiza g.Vlahovica je tacna i ma koliko ona bila neugodna, mi bi je trebali uzeti u obzir u kontekstu buducnosti Crne Gore, a ne slijepo juriti u uniju koja se raspada i koja nece 10 godina izdrzati. Vodimo interes Crne Gore a ne birokrata iz Evropske Komisije koji hoce na finjaka da nam uvale MORE ilegalnih imigranata na Balkanu.
Novi komentar