Gdje su državne rezerve u polugama

Zlato se vraća tek 2027. godine

Crnogorske rezerve zlata od 38.477 unci ili 1.090 kilograma, koje su naslijeđene od nekadašnje SFRJ, nijesu povećane ni za gram i ne nalaze se u zemlji.
Objavljeno: 18. 06. 2018 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Po treći put su prošle godine založene za kredit kod Credit Suisse banke. Tamo će ostati do 2027. dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina, a tek je nedavno istekla godina grejs perioda. Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je zlato založeno za kredit od 78 miliona eura.

- Zlatne rezerve založene su za kredit u iznosu od 78 miliona eura, zaključen sa Credit Suisse AG London u aprilu 2017. Kreditni aranžman je podijeljen u dvije tranše - jedna u iznosu od oko 48 miliona, a druga 30 miliona eura i kao kolateral su založene ukupne državne rezerve zlata - kazali su Pobjedi kratko iz Ministarstva odgovarajući na pitanje gdje se nalaze crnogorske zlatne poluge.

TRI PUTA

Ovo je treći put da se zlato založilo za zaduženje države. - Crnogorska Vlada i Credit Suisse su tokom 2009. zaključili dva kreditna aranžmana u iznosu od 91 milion eura, od čega je oko 21 milion eura bilo obezbijeđeno zlatom, dok je 70 miliona eura bilo kroz kreditni aranžman. Aranžman je ,,otplaćen“ u 2014, kroz novi kredit od 150 miliona eura takođe sa Credit Suisse-om koji je zaključen 11. aprila te godine. Od 150 miliona oko 52 miliona eura bilo je iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana sa Credit Suisse bankom, a ostatak za finansiranje budžeta.

Taj aranžman je bio podijeljen na dva dijela - dio obezbijeđen zlatom od 30 miliona eura, i neobezbijeđeni od 120 miliona eura. Posljednja rata za dio pokriven zlatom dospjela je na naplatu 11. aprila 2017. Nakon čega su zlatne rezerve bile oslobođene. Kamatna stopa za taj aranžman je bila 12 mjesečni EUROIBOR i margina 6,5 odsto, dok je naknada za obradu kredita iznosila 1,95 odsto - pokazuju dokumenta Vlade.

No, u aprilu prošle godine nije otplaćen kompletan aranžman. Uključujući kamate i druge troškove, ostalo je tada još 78 miliona eura. Zbog toga Vlada ponovo - treći put zalaže zlato za novi aranžman od 78 miliona na deset godina koji je praktično tek počeo da teče. Prva tranša do 50 miliona eura otplaćivaće se, kako se ističe u dokumentu, u četiri rate, u narednih 5 godina, sa godinom grejs perioda, a druga tranša kredita, biće otplaćena, u punom iznosu, 10. godine. Nakon pregovora sa predstavnicima Credit Suisse banke dogovorena je prošle godine kamatna stopa - tromjesečni EUROIBOR i 3,9 odsto margina, a naknada za obradu kredita 0,75 odsto.

VRIJEDNOST

Zbog promjenljive cijene zlata dogovoreno je da ukoliko vrijednost  zlatne zaloge bilo kojeg radnog dana, padne ispod 31 milion eura, crnogorska Vlada mora deponovati eure tako da tog dana ukupna vrijednost zlata i kolaterala u novcu, pređu 32 miliona eura. Ukoliko kolateral pređe vrijednost od 33 miliona onda će Agent osloboditi novac.

Vrijednost zlatnih rezervi se svakodnevno mijenja, zavisno od cijene zlata na međunarodnim berzama. Trenutna vrijednost založenog zlata je oko 50 miliona dolara.

Posljednja cijena unce zlata na berzi je 1301,90 dolora. Iz Vlade nema nagovještaja da bi se mogli odlučiti za prodaju zlatnih rezervi. Iz regiona je to jedino uradila Hrvatska koja je svojih 13 tona naslijeđenih od SFRJ prodala 2001. godine. Podsjetimo da je od bivših država Jugoslavije najviše zlatnih rezervi naslijedila Srbija - 18,3 tone. Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija 3,2 tone, te Bosna i Hercegovina blizu tri tone. U svijetu, po podacima iz prošle godine, najveće zlatne reserve imaju Sjedinjene Američke Države - 8.133 tona, potom Njemačka 3.377 tona, Italija 2.451 tona zlata…

Komentari: 0

Novi komentar